Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, αλλά και την υποπαραλλαγή Κένταυρος που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναπλ. καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».
Ωστόσο δεν αποκλείει νέα έξαρση που την τοποθετεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Όπως εξηγεί, από τα μέσα Ιουλίου συμβαίνει μία συνεχόμενη και σταθερή αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, κάτι το οποίο έχει μεταφραστεί και σε αποκλιμάκωση επίσης στους σκληρούς δείκτες, δηλαδή αριθμούς νοσηλειών και θανάτων.
«Η εικόνα το φετινό φθινόπωρο είναι πολύ καλύτερη από άλλες χρονιές. Εκτιμάται όμως ότι θα έχουμε μία έξαρση. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα συμβεί. Ίσως τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Αν αυτό συμβεί, ενδεχομένως τα Χριστούγεννα να έχει αποκλιμακωθεί και να είμαστε σε περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα είναι πολύ μεγάλος». Όσον αφορά την υποπαραλλαγή Κένταυρος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, δεν έχει κυριαρχήσει σε κάποια περιοχή που συνυπάρχει η υποπαραλλαγή ΒΑ5, μέλος της «οικογένειας» της παραλλαγής Όμικρον. «Όπως και στη χώρα μας, το προηγούμενο κύμα προκλήθηκε από την ΒΑ5, αυτό συνεπάγεται ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε μία νέα έξαρση. Το λέω με μία επιφύλαξη, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Μέχρι στιγμής η Κένταυρος έχει επικρατήσει μόνο στην Ινδία, όπου τα ποσοστά της ΒΑ5, είναι εξαιρετικά χαμηλά». Τι αναμένουν όμως οι ειδικοί για το επόμενο διάστημα με χαλαρά μέτρα, μείωση θερμοκρασίας και οσονούπω μεγαλύτερη κινητικότητα του κόσμου σε κλειστούς χώρους;
Παγκοσμίως δεν εφαρμόζονται μέτρα σε οριζόντια βάση
«Πλέον παγκοσμίως δεν εφαρμόζονται μέτρα σε οριζόντια βάση λόγω των χαρακτηριστικών που έχει ο ιός. Είμαστε σε μία νέα φάση της πανδημίας, όπου σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα σοβαρής νόσου, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να δώσουμε έμφαση και να επαναλάβουμε ότι ειδικά τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να τηρούν τα μέτρα. Επίσης να αποφασίσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση αν έχει μεσολαβήσει διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών από τη μόλυνση τους με τον ιό, ή την προηγούμενη δόση»
Να εμβολιαστώ τώρα ή τον άλλο μήνα με το πιο επικαιροποιημένο;
Να κάνω το τωρινό εμβόλιο που καλύπτει την Όμικρον 1 ή να περιμένω τον άλλο μήνα να κάνω το εμβόλιο που καλύπτει τις άλλες δύο παραλλαγές της Όμικρον, είναι η απορία πολλών ατόμων που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. «Και τα δύο εμβόλια εκτιμάται ότι έχουν ελαφρά καλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της προστασίας που παρέχουν για μόλυνση για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Η προστασία που μας παρέχουν έναντι της σοβαρής νόσου, είναι παρόμοια σε σχέση με τα παλαιότερα εμβόλια. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να αποφασίσουμε, αυτό θα πρέπει να εξαρτηθεί και από ποια υποπαραλλαγή θα κυριαρχήσει το χειμώνα. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει και ποια μπορεί να είναι η νέα υποπαραλλαγή, δεν γνωρίζουμε ποιο από τα δύο εμβόλια, το Ο1 ή το 04 05 θα πλεονεκτεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε αν είναι αναγκαίο, αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες και αν πρέπει να εμβολιαστούμε άμεσα να το πράξουμε, γιατί πρόκειται για εμβόλια που έχουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ότι το ένα θα πλεονεκτεί σε σχέση με το άλλο σε περίπτωση έξαρσης στα μέσα ή τα τέλη του φθινοπώρου ή το χειμώνα». ΄
Ο ιός όσο συνεχίζει να κυκλοφορεί με διαφορετικές παραλλαγές της Όμικρον, έχει ήπια χαρακτηριστικά
Το θέμα των μεταλλάξεων προβληματίζει επιστήμονες αλλά και τον απλό κόσμο με τους πάντες να απεύχονται μία επιστροφή στο 2020, σε περίπτωση που εμφανιστεί και πάλι ο ιός με επιθετική μορφή. Ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, βαθιά γνώστης του αντικειμένου των μεταλλάξεων, αναφέρει ότι αυτή η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μικρή, γιατί ακόμα και αν έχουμε την ανάδυση μίας νέας παραλλαγής, για να κυριαρχήσει θα πρέπει να είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον. Αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, λόγω του μεγάλου ποσοστού εμβολιασμού και φυσικής νόσησης στον πληθυσμό υπάρχει ήδη ανοσία, σε ό,τι αφορά τη σοβαρή νόσο. «Μέχρι πριν από την έλευση της Όμικρον, περίπου κάθε 6 μήνες εμφανιζόταν μία νέα παραλλαγή, η Γάμα, η Δέλτα. Από τα μέσα Νοεμβρίου 2021 που ανιχνεύθηκε η Όμικρον όμως, έχουμε εμφάνιση υποπαραλλαγών. Δηλαδή έχουμε εμφάνιση ιών που ανήκουν στη μεγάλη ομάδα της Όμικρον. Κάτι το οποίο καθιστά, όχι απόλυτα, αλλά σίγουρα πιο προβλέψιμη την πορεία του ιού. Ο ιός όσο συνεχίζει να κυκλοφορεί με διαφορετικές παραλλαγές της Όμικρον, σημαίνει ότι έχει ήπια χαρακτηριστικά».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα ο εμβολιασμός για τη γρίπη
Όσον αφορά τη γρίπη που λόγω χρήσης μάσκας τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει ατονήσει, ο κ. Παρασκευής εξηγεί ότι εξ αυτού του λόγου, έχει ατονήσει και η ανοσία μας. «Και για αυτό εκτιμάται ότι φέτος το κύμα της γρίπης θα είναι πιο έντονο σε σχέση με άλλες περιόδους. Ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι θα πρέπει όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν και η υπόλοιπη κοινότητα να τηρεί τα μέτρα ειδικά στις περιόδους της έξαρσης. Και γιατί όχι να αποφασίσουν όλοι και περισσότεροι να εμβολιαστούν και έναντι της γρίπης, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης». Στο ερώτημα αν φέτος λόγω της έλευσης της γρίπης νωρίτερα υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα και ο εμβολιασμός, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, απαντά ότι είναι κάτι που έχει συζητηθεί. «Ενδεχομένως να ξεκινήσει όντως νωρίτερα ο εμβολιασμός, αλλά είναι κάτι που δεν μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα».
Πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση για την κλιματική αλλαγή
Στο ερώτημα πώς η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει ιούς και πανδημίες ο κ. Παρασκευής απαντά ότι μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα των ανθρώπων, αλλά και των ζώων, ακόμα και των εντόμων και επειδή ο άνθρωπος ζει κοντά με τα φυσικό περιβάλλον και τα ζώα, η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μεταδόσεις νοσημάτων από τα ζώα στον άνθρωπο, ή και το αντίθετο και να αλλάξει τον χάρτη, ή να προκαλέσει την επανεμφάνιση νοσημάτων, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα στις μέρες μας. «Οι φορείς δημόσιας υγείας έχουν στα προγράμματα τους και παρακολουθούν τυχόν αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, τόσο σε ό,τι αφορά το φυσικό και ζωικό περιβάλλον, αλλά και τη συχνότητα των νοσημάτων, και σε κάθε περίπτωση έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Η επιτήρηση λειτουργεί, προκειμένου να είμαστε σε θέση να μπορούμε να ανιχνεύουμε, αλλά και να αντιμετωπίζουμε τυχόν προκλήσεις για τη δημόσια υγεία. Είναι ένας τομέας που πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, αλλά είναι στο πλάνο μας να είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τις δράσεις, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή»