Breaking news

self test nea metra κορονοιος
A

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μίλησε το πρωί για έκρηξη σε κρούσματα κορονοϊού, τα οποία σήμερα ξεπέρασαν τα 15.000. Ωστόσο, οι ειδικοί κάνουν λόγο για 18.000 κρούσματα, με κάποιους λοιμωξιολόγους, μάλιστα, να προβλέπουν πάνω από 20.000 κρούσματα μέσα στις επόμενες μέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν τελικά είτε πριν την Πρωτοχρονιά είτε ανήμερα του νέου έτους. 
 

Το ενδεχόμενο εφαρμογής των νέων μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά είχε αφήσει ανοιχτό, τόσο ο κ.Πλεύρης όσο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πίσω από το ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκεται η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, την ίδια ώρα που τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται κατακόρυφα σε όλη την ελληνική επικράτεια και ειδικά στην Αττική.

Η άνοδος αυτή προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας. 

«Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης» ανέφερε ο κ.Πλεύρης

Μια απόφαση επίσπευσης των μέτρων θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τους καταστηματάρχες και την αγορά. Από τη μία, οι κρατήσεις στα νυχτερινά κέντρα την παραμονή το βράδυ αγγίζουν το 100%, και μία άμεση εφαρμογή θα αποτελούσε ταφόπλακα για την εστίαση.

Από την άλλη, το συγκεκριμένο βράδυ είναι δεδομένο ότι θα φέρει νέα έκρηξη κρουσμάτων, με τον φόβο για το Σύστημα Υγείας να είναι μεγάλος. Ήδη οι ειδικοί αναφέρουν πως αν δεν επισπευτούν τα μέτρα, τα κρούσματα τις επόμενες μέρες, μετά και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι πολλαπλάσια από τα σημερινά.

Τι ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην ενημέρωση

«Οι γιορτινές ημέρες περνούν με τη σκιά της νέας μετάλλαξης, Όμικρον, και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και που έχουν διαπιστωθεί δείχνουν μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού» επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σχετικά με την επικινδυνότητα και τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, η ειδικός πρόσθεσε «Η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας».

Ποια είναι τα νέα μέτρα που όλα δείχνουν ότι θα εφαρμοστούν πριν την Πρωτοχρονιά;

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. (Σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού)
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για τη διασκέδαση και εστίαση, χωρίς όρθιους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής που επί του παρόντος επιτρέπεται
  • Χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • Αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες
  • Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας

Όλα τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν πάντως ότι η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιηθεί παραμονή ή ανήμερα Πρωτοχρονιάς. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις