Breaking news

Γρίπη
A

Η έξαρση της εποχικής γρίπης σε συνδυασμό με τη νόσο του covid-19 φαίνεται να ανησυχεί έντονα τους ειδικούς, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει περεταίρω πίεση στο ήδη καταπονημένο σύστημα Υγείας.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Την ανησυχία αυτή φαίνεται να ασπάζεται και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπό την έννοια ότι, πλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος, η ζωή θα μεταφερθεί από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα τα μέτρα απομόνωσης είναι αχρείαστα.

Ο υπουργός δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ πως γίνονται ήδη συνεννοήσεις με εταιρίες να έρθουν από τώρα τα εμβόλια της γρίπης, ενώ μόλις προχθές έλαβαν έγκριση και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς το καλοκαίρι είχαν ανασταλεί όλες οι παραγγελίες λόγω των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για τη χρήση της μάσκας καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, κατά τον οποίο οι περισσότεροι πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή/και νοσήσει, ισχύουν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι μεταλλάξεις δεν είναι το ίδιο θανατηφόρες όπως αυτή της Δέλτα.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ξεκαθάρισε ότι πρέπει και αυτά να επιστρέψουν στην κανονικότητα χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή και το πρωτόκολλο της καραντίνας σε περίπτωση κρούσματος.

Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είπε ότι πλέον υπάρχει προετοιμασία ώστε τα περιστατικά με covid να παραμένουν και να διαχειρίζονται από ιδιωτικές κλινικές, καθώς βασική επιδίωξη είναι να μην πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε καμία περίπτωση, όπως τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά στις εντατικές.

Λινού: «Το κοκτέιλ γρίπης - κορονοϊού είναι δραματικό»

Και εκεί που η κατάσταση του κορονοϊού φαίνεται να είναι σε μια ύφεση, υπό τη σκιά επιδείνωσης λόγω της νέας σχολικής χρονιάς, τα κρούσματα γρίπης όλο και αυξάνονται δημιουργώντας φόβους για έναν χειμώνα… με διπλή απειλή.

Η τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, κυρία Αθηνά Λινού, μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν, για τα υγειονομικά μέτρα εν όψει του ανοίγματος των σχολείων αλλά και για τον εμβολιασμό.

«Το κοκτέιλ κορονοϊού – γρίπης είναι δραματικό», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «αν κάποιος αρρωστήσει ταυτόχρονα και από τις δύο επιδημίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρενεργειώνΤο πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι έχει ατονήσει η παρακολούθηση για γρίπη λόγω κορονοϊού» επισημαίνει η κ. Λινού, προσθέτοντας μάλιστα ότι «πρέπει να δώσουμε προσοχή στους γονείς για εμβολιασμό παιδιών».

Η Κα Λινού κλείνοντας επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα το αντιγριπικό εμβόλιο και του κορονοϊού, ακόμα και την ίδια ημέρα», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός στις μικρές ηλικίες. «Δε θα ήταν κακό μάλιστα να γίνει μια συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιάτρων και την Εθνικής Εταιρείας Εμβολιασμών ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις