Breaking news

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
A

Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα νοικοκυριά εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας, στοχεύει διπλά, ώστε να βρεθεί αρωγός στις δύσκολες αυτές εποχές:  

Αρχικά επιδιώκει την αύξηση κατά 20% του κονδυλίου που θα διαθέσει για το επίδομα θέρμανσης. Στη συνέχεια κάνει λόγο για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ ως εξής:
  1. 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  2. 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  3. 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 3.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Τα σχέδια της Κυβέρνησης

  • Αύξηση του ποσού που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Για τη σεζόν 2021-2022 το επίδομα θέρμανσης έλαβαν  575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου (περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Πέρυσι το ελάχιστο ποσό του επιδόματος θέρμανσης είχε οριστεί στα 100 ευρώ και το ανώτερο στα 750 ευρώ.
  • Άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως τις 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας. Πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις