Breaking news

fuel_pass_venzini_kausima
A

Στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και θα δοκιμαστούν περισσότερο οι αντοχές του κόσμου δρομολογείται διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και αύξησή του, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις και πως τα αρμόδια Υπουργεία επεξεργάζονται ιδέες πέραν των συνηθισμένων για τη στήριξη των πολιτών, χωρίς να τιναχθεί η οικονομία στον αέρα. Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει και το πολιτικό βάθος και επαρκή αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε πρόκληση.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι το χειμώνα που έρχεται θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο οι αντοχές του κόσμου κι αυτό δεν μπορεί να το προσπερνάει κανείς. Χρειάζεται να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και να βρίσκει απαντήσεις. Οι κρίσεις που εισάγονται στην Ευρώπη απειλούν την καθημερινότητά μας και το βιοτικό μας επίπεδο, όλη της κοινωνίας και περισσότερο των πιο ευάλωτων αλλά και των περισσοτέρων. Άρα δεν πρέπει να μένουμε στις διαπιστώσεις, ούτε στις συνηθισμένες κινήσεις. Πρέπει να σκεφτόμαστε τρόπους, καθήκον της πολιτικής είναι να βρίσκει τρόπους και απαντήσεις ώστε να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για τυχόν σχεδιαζόμενες φθηνές μετακινήσεις στο πρότυπο της Γερμανίας, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι τα αρμόδια Υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει, θα δουν ιδέες που ενδεχομένως έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία αλλού, τηρουμένων των συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής αγοράς έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το βέλτιστο δυνατόν αποτέλεσμα και εκεί. Σε κάθε πτυχή του οικονομικού βίου των ανθρώπων, είτε αυτό αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων που έχει στην καθημερινότητά του ο πολίτης, στο σούπερ μάρκετ στις αγορές του γενικά, είτε αφορά τις μετακινήσεις του, είτε αφορά στη θέρμανσή του ενόψει και του χειμώνα που έρχεται, η κυβέρνησή μας έχοντας πλήρη ενσυναίσθηση των ζητημάτων, της αγωνίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει, χωρίς να τινάξουμε την οικονομία στον αέρα για να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα την περίοδο που έχουμε μπροστά μας.

Κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα που δημιουργεί η πολιτική μας γυρνάει πίσω ως μέρισμα στην κοινωνία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κυρίως σε αυτά που έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα και σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι χωρίς να τινάξει την οικονομία στον αέρα, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους στήριξης των πολιτών με ιδέες πέραν των συνηθισμένων.

Υπογράμμισε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και όλες οι κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και θα ολοκληρωθούν με αυτή, με καλά ζυγισμένα μέτρα έχουν δύο κατευθύνσεις: πρώτα απ' όλα πολύ ουσιαστικές απαντήσεις σε αυτά που περιμένει ο κόσμος να ακούσει ενόψει μιας πολύ δύσκολης περιόδου κι από κει και πέρα και μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα γιατί μια κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώνει κι έναν ορίζοντα με σταθερές για να ξέρει ο άλλος πώς θα κινηθεί.

Επεσήμανε ότι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλαβε ότι δεν πρέπει να μένει στις διαπιστώσεις αλλά πρέπει να λάβει έγκαιρα μέτρα, κάτι που εδώ και επτά μήνες με συνεχόμενες παρεμβάσεις τους, μαζί και με άλλους ηγέτες της Ευρώπης έχουν δείξει το δρόμο και πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Μίλησε για ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, για μια γενναία κίνηση που θα έρθει να ενισχύσει και το δικό μας εθνικό σχέδιο και την προσπάθεια όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών για να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που δεν είναι ελληνικό, όπως ακούγαμε το προηγούμενο διάστημα από διαφόρους εδώ που απλοποιούν την κατάσταση αλλά είναι ένα πανευρωπαϊκό, πολύ σοβαρό ζήτημα, που θέλει και ευρωπαϊκή απάντηση.

Τόνισε ότι «η ενεργειακή κρίση έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την πανδημία. Είναι εξωγενής, εισάγεται, δεν παρήχθη εδώ, δημιουργεί οικονομικές συνέπειες πάρα πολύ σημαντικές όπως και η πανδημία και άρα χρειάζεται οικονομικά μέτρα και στήριξη και ευρωπαϊκά όπως έγινε και με την πανδημία». Υπογράμμισε ότι τα μέτρα για την ενέργεια είναι συνεχή και είναι μέτρα που θα στοχεύουν σε όλες τις συνέπειες που δημιουργεί η ακρίβεια.

«Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια έχουμε μέτρα οριζόντια, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα τρέχει το Fuel Pass 2, θα δούμε με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κι εκεί, σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό. Αγωνία της πολιτικής μας είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, κυρίως εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», είπε ο κ. Οικονόμου.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε: «Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι πιστεύουμε στην ανάγκη ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις σημαίνει και αυτοδύναμη Ελλάδα. Μέσα στο διεθνές περιβάλλον αστάθειας και μέσα στους κλυδωνισμούς που βλέπουμε να υφίστανται οι κυβερνήσεις σε άλλες ισχυρές χώρες αντιλαμβανόμαστε ακόμη περισσότερο την αξία μιας ξεκάθαρης πολιτικής, μιας στιβαρής διακυβέρνησης, μιας αποτελεσματικής και επαγγελματικής διαχείρισης των προβλημάτων».

Και τόνισε: «Εμείς συνεχίζουμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και θα διεκδικήσουμε από τον κόσμο καθαρή εντολή να διαλέξει ο κόσμος ποια Ελλάδα θέλει και πώς θα πάμε. Όμως υπάρχουν δύο πράγματα: πρώτον η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική και πιο επιτακτική απ' ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς. Υπάρχει και κάτι άλλο: ακούω δεξιά κι αριστερά από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τελείωσε ο Μητσοτάκης, καταρρέει η κυβέρνηση, απώλεσε την εμπιστοσύνης της,… Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν εννιά μονάδες διαφορά τώρα πώς καταρρέει κάποιος αυτό είναι μια άλλης τάξης υπόθεση. Αναρωτιέμαι γιατί τόσο πολύ φοβούνται ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας πολύ σταθερής διακυβέρνησης, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι; Άρα εδώ ή κοροϊδεύουν τον κόσμο και υποκρίνονται και ξέρουν ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να εμπιστευτεί κάτι διαφορετικό στους ταραγμένους καιρούς που είμαστε ή διαφορετικά προσπαθούν να δημιουργήσουν μία σύγχυση για να διατηρήσουν την πιθανότητα ακυβερνησίας, αστάθειας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Είτε έτσι είτε αλλιώς τίποτα από τα δύο δεν θα γίνει. Οι πολίτες στο τέλος της μέρας θα αποφασίσουν με βάση το πώς πρέπει να συνεχίσουμε στις συνθήκες τις πολύ ιδιαίτερες, τις πολύ δύσκολες που ζούμε στις μέρες μας».

Για τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις επεσήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό να μας παρασύρει σε μια ρητορική έντασης και σε μια πολιτική παραλογισμού σε ό,τι αφορά το στάτους στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο. «Η Ελλάδα με πολύ σταθερό, με πολύ αποτελεσματικό, με πολύ ουσιαστικό τρόπο και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας όλο το προηγούμενο διάστημα έχει διαμορφώσει μία πραγματικότητα, που δεν κλονίζεται με τίποτα. Δεν κλονίζεται με τίποτα η ισχύς των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου. Δεν κλονίζεται με τίποτα η επιχειρηματολογία της χώρας μας που αποδομεί βήμα βήμα, σε κάθε της έκφραση, τον παραλογισμό της τουρκικής πλευράς, τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, τη διαστρέβλωση της ιστορίας προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό της. Η Ελλάδα έχει και το πολιτικό βάθος και επαρκή αποτρεπτική ισχύ για να ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε πρόκληση, είτε αυτή είναι ρητορική είτε οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα. Κι αυτό είναι σαφές και στους συμμάχους μας και στην απέναντι πλευρά».

Υπογράμμισε πως γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα μας είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν προκαλεί αλλά ταυτόχρονα είναι και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα γιατί έχει το δίκαιο με το μέρος της, έχουμε την ιστορία με το μέρος μας, έχουμε τις διμερείς και τις διεθνείς συμβάσεις με το μέρος μας και είμαστε μία συμπαγής, αρραγής δημοκρατία, μία χώρα που έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα και αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην απέναντι πλευρά. «Εμείς ήρεμα, σταθερά, ψύχραιμα προχωράμε στον δρόμο αυτό», τόνισε.

Για το ζήτημα των υποκλοπών κλείνοντας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται αφενός στη Δικαιοσύνη και αφετέρου στα θεσμικά όργανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. «Εμείς έχουμε πει ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή προσδοκούμε δύο πράγματα: την πλήρη αποσαφήνιση της συγκεκριμένης υπόθεσης, της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Κυρίως όμως αυτό που επιζητούμε είναι προτάσεις για μια πολύ ουσιαστική θεσμική αντιμετώπιση ενός θέματος που η ισορροπία του είναι πολύ εύθραυστη».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις