Breaking news

parallagi omikron
A

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η παραλλαγή Όμικρον, καθώς αδιευκρίνιστο παραμένει το αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, την ώρα που φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Η νέα κατάσταση θέτει σε κίνδυνο για μία ακόμα φορά τα ταξίδια σε όλες τις ηπείρους.

Για παράδειγμα, η Ολλανδία απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από κράτη στο νότιο τμήμα της Αφρικής και ξεκαθάρισε πως όσοι βρίσκονταν ήδη εν πτήσει θα υποβληθούν σε εξετάσεις και πιθανόν καραντίνα μετά την άφιξή τους.

Από την πλευρά της, η Αυστραλία είναι η τελευταία χώρα που αποφάσισε ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέβαλε σήμερα περιορισμούς σε ανθρώπους που βρίσκονταν πρόσφατα σε εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, που εγείρει ανησυχία για νέο φονικό κύμα της πανδημίας.

Δυνάμει των μέτρων –με άμεση ισχύ– που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον, θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στις χώρες αυτές πρόσφατα η είσοδος στην αυστραλιανή επικράτεια, ενώ οι πολίτες της χώρας και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού που επιστρέφουν θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, ο Γκρεγκ Χαντ.

Οι χώρες που αφορούν οι περιορισμοί είναι οι:

  • Νότια Αφρική
  • Ζιμπάμπουε
  • Μποτσουάνα
  • Λεσότο
  • Εσουατίνι
  • Σεϋχέλες
  • Μαλάουι
  • Μοζαμβίκη

«Σε όποιον δεν είναι πολίτης της Αυστραλίας ή συγγενής πρώτου βαθμού πολίτη της Αυστραλίας, και βρισκόταν σε αφρικανικές χώρες όπου έχει εντοπιστεί και εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στην Αυστραλία», είπε ο κ. Χαντ.

Η στάση των ευρωπαϊκών χωρών

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Διπλωματική πηγή της ΕΕ είπε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για τις εξής χώρες:

  • Νότια Αφρική
  • Μποτσουάνα
  • Εσουατίνι
  • Λεσότο
  • Μοζαμβίκη
  • Ναμίμπια
  • Ζιμπάμπουε

Πριν την ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας, χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ισραήλ έχουν κλείσει τα σύνορα για ταξιδιώτες από χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, ενώ περιορισμούς επιβάλλει από σήμερα Σάββατο και η Ελλάδα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

H εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού προκάλεσε συναγερμό και στις ελληνικές υγειονομικές αρχές. Ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις από την κυβέρνηση για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 π.μ.

ΠΟΥ σε άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες : Μην ταξιδεύετε

Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ στις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Γενικότερα, ο ΠΟΥ καλεί όλους τους ταξιδιώτες να «παραμένουν σε επιφυλακή», να εμβολιάζονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας, όποια κι αν είναι η εμβολιαστική κατάστασή τους, μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν μάσκες, να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό και κακό εξαερισμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτός ο οργανισμός, με έδρα τη Γενεύη, τις συστάσεις του οποίου δεν ακολουθούν πάντα τα 194 κράτη μέλη του, προειδοποιεί ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον, σημείωσε ο Οργανισμός.

«Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά με τους κινδύνους, χρονικά περιορισμένα και πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των επιβατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών», γράφει ο ΠΟΥ.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «τα απαραίτητα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και έκτακτης ανάγκης ταξιδιών, των επαναπατρισμών και των αερομεταφορών ειδών πρώτης ανάγκης, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις