Breaking news

trapeza tis ellados
A

H Τράπεζα της Ελλάδος, αναθεωρεί προς τα πάνω το σενάριό της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος και πλέον τον τοποθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 4,2% από 3,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

Αντίστοιχα, όμως, αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον επόμενο χρόνο, επίσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από το 4,1% στο 3,1%. Επίσης, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στην περιοχή του 8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 7,6%.

Η μεγαλύτερη αισιοδοξία για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, την οποία μοιράζεται και η κυβέρνηση, πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής . Η αρχική εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος βασιζόταν σε πρόβλεψη για τουριστικά έσοδα ίσα με το 80% των αντίστοιχων του 2019, όπως και της κυβέρνησης. Ομως, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι βαδίζουμε στο 100% των εισπράξεων του 2019.

Τα στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 2,3% έναντι του 2019 τον Ιούνιο και κατά 5,3% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2019, και παρά το γεγονός ότι η ταξιδιωτική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 11% τον Ιούνιο και κατά 15,1% το πρώτο εξάμηνο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 224,5% τον Ιούνιο και κατά 329,3% την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022.

Η κατανάλωση

Η ιδιωτική κατανάλωση, βασικός πυλώνας της ανάπτυξης, σημείωσε άνοδο κατά 16,5% σε σταθερές τιμές το πρώτο τρίμηνο, και σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank δεν αναμένεται να καμφθεί στο β’ και στο γ’ τρίμηνο εξαιτίας του πληθωρισμού. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και πάλι ο τουρισμός, αλλά και η αύξηση των καταθέσεων και η αύξηση της απασχόλησης, καθώς και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης έναντι του ενεργειακού κόστους, όπως σημειώνει και η τράπεζα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου το β’ τρίμηνο ανήλθε σε 15,41 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 12% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στα 13,76 δισ. ευρώ, και κατά 20,1% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022, που είχε διαμορφωθεί στα 12,8 δισ. ευρώ.

Αύξηση σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων και στο σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 39,3% και έφτασε στα 111,2 δισ. ευρώ, με πρωταγωνιστές βεβαίως τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, που εμφάνισαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 128,8% το β’ τρίμηνο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι έως ένα βαθμό η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι αποτέλεσμα του πληθωρισμού.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου που δημοσίευσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, επισκίασε την καλή πορεία των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 39,8% σε τρέχουσες τιμές και κατά 5,5% σε σταθερές τιμές. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 49,1% σε τρέχουσες τιμές και κατά 22,8% σε σταθερές τιμές. Χωρίς καύσιμα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 27,5% και 32,5% αντίστοιχα και σε σταθερές τιμές κατά 11,1% και 23,3%.

Ακόμη, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8,4% τον Ιούνιο και κατά 3,3% το α’ εξάμηνο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

Αύξηση επενδύσεων

Η κυβέρνηση προσβλέπει, σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων και επικαλείται την πρόβλεψη της Κομισιόν για άνοδό τους φέτος κατά 14,7%, ενώ υποστηρίζει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις πέρυσι έφτασαν τα 4,8 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα είχε αναθεωρήσει από τον περασμένο Ιούνιο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 4%, όπου φαίνεται ότι συγκλίνουν τώρα οι περισσότεροι αναλυτές, καθώς στο ίδιο ύψος ήταν και οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν (4%) στα μέσα Ιουλίου, ενώ σε ανάλογο επίπεδο φαίνεται ότι καταλήγει και η κυβέρνηση ενόψει της αναθεώρησης του μακροοικονομικού σεναρίου της.

Το οριστικό μέγεθος της κυβερνητικής πρόβλεψης θα καθοριστεί, πάντως, σε μεγάλο βαθμό από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β’ τριμήνου, στις 7 Σεπτεμβρίου. Αυτό θα είναι καθοριστικό και για τη διαμόρφωση της πρόβλεψης για τον δημοσιονομικό χώρο και τα μέτρα που θα εξαγγείλει τρεις ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις