Breaking news

gynaikoktonia
A

Σοκάρουν οι αριθμοί των γυναικοκτονιών τα δύο τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την ματωμένη λίστα να αυξάνεται διαρκώς. Μάλιστα, σήμερα τα ξημερώματα σημειώθηκε η δολοφονία μίας 17χρονης στο Περιστέρι, για την οποία η αστυνομία αναζητά τον σύντροφο της. Αν αποδειχθεί πως είναι γυναικοκτονία θα πρόκειται για την τρίτη που σημειώνεται μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρές.

Πριν από δύο ημέρες στο Ρέθυμνο της Κρήτης μία 56χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της όταν του ζήτησε να χωρίσουν, ενώ μόλις χτες ένας άνδρας 51 ετών στη Ζάκυνθο, ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του και στην συνέχεια την σκότωσε με μαχαίρι.

Για τις γυναικοκτονίες μίλησε η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, η οποία τόνισε στο MEGA πως πρόκειται για ένα θέμα πιο επίκαιρο ποτέ στη χώρα μας. Είναι γεγονός πως υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση των δολοφονιών με θύματα γυναίκες, γεγονός που δεν είναι δυνατόν να υποτιμηθεί.

«Το έγκλημα που έχει να κάνει με την ενδοοικογενειακή βία είναι το έγκλημα που φτάνει λιγότερο στα δικαστήρια. Ο λόγος; Επειδή κρύβει ντροπή και ενοχή», δήλωσε.

«Ζήλεια και αγάπη δεν πάνε μαζί»

Σύμφωνα με την ίδια, η ζήλεια προς τον/την σύντροφο κρύβει μία μεγάλη παγίδα:

«Εάν ένα νέο κορίτσι έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι και δεν έχει νιώσει προσοχή, λαμβάνει την ζήλεια ως ενδιαφέρον. Έρχονται και μου λένε με αθώο τρόπο «με ζηλεύει, επειδή με αγαπάει». Ζήλεια και αγάπη δεν πάνε μαζί», είπε, τονίζοντας πως αναφέρεται στην παθολογική ζήλεια. «Όταν αρχίσει ο έλεγχος πρέπει να μας χτυπήσει ένα μεγάλο καμπανάκι».

«Να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία»

Ως ένα εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε τις γυναικοκτονίες η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, η οποία υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα.

«Η γυναικοκτονία είναι ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αναγνώριση του όρου, γιατί πρόκειται να αναδείξουμε το φαινόμενο θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε», δήλωσε.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλείας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σε προληπτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αποτροπή. Από τη στιγμή που υπάρχει μία δικαστική απόφαση που απαγορεύει την προσέγγιση του θύματος από τον δράστη θα πρέπει να τηρείται. Εάν δεν συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές που θα λειτουργούν αποτρεπτικά».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, την τελευταία τριετία έχουν γίνει κοινωνικές δράσεις από την πολιτεία, συμβουλευτικά κέντρα με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες για την παροχή υποστήριξης των θυμάτων, ενώ τα αστυνομικά τμήματα έχουν στελεχωθεί με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα θύματα κακοποίησης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις