Breaking news

mati
A

Χθες συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία της μεταπολίτευσης, από την πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 103 νεκρούς. Συγκίνηση, θλίψη και οργή στο προσκλητήριο νεκρών τέσσερα χρόνια μετά.

Ο τραγικός απολογισμός του δράματος

Τα θλιβερά αποτελέσματα της φωτιάς ήταν 103 νεκροί, δεκάδες εγκαυματίες, κόποι μιας ζωής που έγιναν στάχτη. Οι επιζήσαντες αποτίνουν φόρο τιμής στους νεκρούς. Όσοι έχασαν τους δικούς τους, πενθούν ακόμα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν 23 Ιουλίου του 2018. Μια μέρα που όταν ξεκίνησε, έμοιαζε να είναι σαν όλες τις άλλες. Ήταν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα.

Η φωτιά έκαιγε την Κιννέτα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν συγκεντρωμένες εκεί. Στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη οι κάτοικοι άρχισαν να βλέπουν καπνό από μακριά.

Οι περισσότεροι οδηγοί έκαναν εκτροπή από τη Μαραθώνος μέσα στον οικισμό. Δημιουργήθηκε μια κόλαση από μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα στους στενούς δρόμους του Ματιού.

Η φωτιά έτρεχε και «κατάπινε» ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της. Κάτοικοι και επισκέπτες έτρεχαν για να σωθούν από το μένος της φωτιάς.

Η θάλασσα έμοιαζε η μόνη σωτηρία, τα περάσματα όμως ήταν κλειστά.

Κάποια κάηκαν γιατί επέλεξαν να μείνουν στα σπίτι τους και κάποιοι γιατί πήραν την απόφαση να φύγουν. Ο άνεμος ήταν δυνατός και η φωτιά απρόβλεπτη.

Κάτοικοι και επισκέπτες έμειναν στη θάλασσα για ώρες μέχρι ένα βαρκάκι να καταφέρει να προσεγγίσει για να τους σώσει.

Πολλοί δεν τα κατάφεραν. Για 24ωρα η χώρα έψαχνε αγνοούμενους στην καμένη γη και τη θάλασσα.

103 ζωές χάθηκαν. Κάποιοι ακαριαία, κάποιοι μετά από μέρες στα νοσοκομεία. Δεν τους ξεχνάει κανείς.

Για την τραγωδία στο Μάτι, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη 21 προσώπων.

Στους κατηγορούμενους αποδίδονται λάθη και παραλήψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.


 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις