Breaking news

ηλιος
A

Μια ηλιακή καταιγίδα προβλέπεται να χτυπήσει τη Γη αύριο που θα μπορούσε να διαταράξει το GPS και τα ραδιοφωνικά σήματα.

Η πρόσκρουση ενός «νήματος που μοιάζει με φίδι» από τον Ήλιο , το οποίο η Nasa προβλέπει ότι θα συμβεί στις 19 Ιουλίου, θα είναι «άμεσο χτύπημα» σύμφωνα με την Δρ Tamitha Skov, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να περιμένουμε διακοπές σήματος στη νυχτερινή πλευρά της Γης». Είναι επίσης πιθανό το σέλας να είναι ορατό σε ορισμένες περιοχές της Γης.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η καταιγίδα θα μπορούσε επίσης να έρθει αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η καταιγίδα της κατηγορίας G1 – η οποία είναι «μικρή» αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τις δορυφορικές λειτουργίες – θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη στις 20 ή 21 Ιουλίου, σύμφωνα με το SpaceWeather .

Η προέλευση της καταιγίδας προέρχεται από μια στεφανιαία εκτίναξη μάζας, μια απελευθέρωση πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας, η οποία ''πήδηξε'' από τον Ήλιο στις 15 Ιουλίου από ένα ασταθές νήμα μαγνητισμού. Αυτές οι εκρήξεις είναι ικανές να απελευθερώσουν 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που παράγουν όλα τα  εργοστάσια παραγωγής ενέργειας  στη Γη κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι δορυφόροι έχουν εγκαταλείψει τις τροχιές τους λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του ηλιακού ανέμου και μικρότερα σκάφη, γνωστά ως CubeSats, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η μείωση του υψομέτρου για αυτούς τους δορυφόρους είναι 10 φορές ταχύτερη από ό,τι ήταν στο παρελθόν, με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν έναν τρόπο να προβλέψουν αυτές τις καταιγίδες, η χρήση του μέγιστου ρυθμού αύξησης της δραστηριότητας των ηλιακών κηλίδων είναι προάγγελος του πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ο κύκλος και αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε ευάλωτες υποδομές όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, εξοπλισμός επικοινωνίας και διαδίκτυο.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις