Breaking news

ergastirio
A

Από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα παραμείνουν κλειστά λόγω τριήμερης απεργίας που έχει εξαγγείλει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με τους παρόχους υπηρεσιών Π.Φ.Υ., γίνονται περικοπές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ που «αγγίζουν» μέχρι και το 50% εξαιτίας του clawback.

Λόγω των μακροχρόνιων μέτρων περικοπής από τον ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους, οι μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε άθλια οικονομική κατάσταση. Ειδικότερα, κάθε μήνα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50%, την στιγμή που πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου, είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται.

Το «τεχνητό» χρέος από  rebate και clawback και το αίτημα για διαγραφή

Σύμφωνα με τους ίδιους, το χρέος από rebate και clawback των προηγουμένων ετών είναι τεχνητό, ενώ τονίζουν ότι είναι χρήματα που τους οφείλονται και γι΄ αυτό διεκδικούν τη διαγραφή τους. Παράλληλα ζητούν την αναστολή της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα. Αναφορικά με το clawback του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά το τελικό προβλεπόμενο ετήσιο όριο του κλειστού προϋπολογισμού, ζητούν να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Σημειώνουν δε, ότι οι μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας χρωστούν τα χρέη που τους επέβαλε ο ΕΟΠΥΥ, για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον και ότι «παλεύουν να μην κλείσουν αφήνοντας χρέη στα εγγόνια τους».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας υποστηρίζουν την κίνηση τους αυτή και ζητούν αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις