Breaking news

TOYRISMOS
A

Προβληματισμός με την εξάπλωση του κορoνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα, εν μέσω τουρισμού, βρίσκεται ξανά στο «κόκκινο», ιδίως Ιόνιο, Κρήτη, νότιο Αιγαίο και Αττική και στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων εντάσσονται ξανά και τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Το νέο κύμα κορoνοϊού «κλέβει» την… ανεμελιά ακόμη ενός καλοκαιριού. Τα κρούσματα αυξάνονται σε 110 χώρες και κυρίως στις πιο τουριστικές (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία κ.α), την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, του “έξυπνου” ιού που βρίσκει τον τρόπο να “δραπετεύει” από τις ανθρώπινες προσπάθειες για τον περιορισμό του.

Γι’ αυτό και τα ταξίδια χωρίς περιοριστικά μέτρα ευνοούν την ταχύτερη εξάπλωση του 6ου κύματος του κορονοϊού στην Ευρώπη, ωστόσο, «κανείς δεν φαίνεται να δίνει σημασία και τα αεροδρόμια γεμίζουν ασφυκτικά», σχολιάζει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα La Repubblica.

Οι νέες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ. 5, είναι περισσότερο μεταδοτικές, ενώ μετά από προκαταρκτικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, εκφράζονται φόβοι πως οι νέοι ιοί πλήττουν περισσότερο το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) προκαλώντας πιο σοβαρά προβλήματα από τις πρώτες μολύνσεις της Όμικρον τον περασμένο χειμώνα, οι οποίες είχαν περισσότερα κοινά συμπτώματα με το απλό κρυολόγημα.

Έτσι, δεν αποκλείεται η τάση αύξησης των νοσηλειών -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την ΕΕ- να οφείλεται ακριβώς σε αυτόν τον λόγο: στην πιθανότητα οι δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον να προκαλούν μεγαλύτερη νοσηρότητα. 

Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν σημειώνεται σοβαρή επιβάρυνση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αν και στην Ελλάδα οι διασωληνωμένοι χθες (04.07.2022) ξεπέρασαν ξανά τους 100.

Το πρόβλημα με την απομόνωση και τα ξενοδοχεία καραντίνας

Υπό τον φόβο ανεξέλεγκτων καταστάσεων εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση στην Ελλάδα -και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις- βρίσκεται υπ’ ατμόν.

Ήδη, έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης στα νησιά, αλλά την άμεση επικοινωνία μεταξύ όλων των συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Τουρισμού, Εσωτερικών και Ανάπτυξης), με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις.

Φέτος, μάλιστα, η κατάσταση είναι περισσότερο δύσκολη σε επίπεδο διαχείρισης των θετικών περιστατικών, καθώς δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας για την απομόνωση τουριστών που θετικοποιούνται στον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα μάλιστα με ευρωπαϊκές συστάσεις για τη διαχείριση των κρουσμάτων στον τουρισμό, όποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στον τόπο διακοπών του αλλά δεν έχει συμπτώματα μπορεί να ταξιδέψει, ακολουθώντας όμως όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας).

Εάν, ωστόσο, η νόσος εμφανίζεται πιο σοβαρή θα πρέπει να απομονωθεί με δική του ευθύνη. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν άρει τα μέτρα κατά της Covid-19.

Η υψηλή θετικότητα σε όλη τη χώρα, ωστόσο, αλλά και οι περιορισμοί στις ΗΠΑ (σ.σ. οι Αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους χωρίς αρνητικό τεστ), φέρνει ξανά στο επίκεντρο την ανάγκη δημιουργίας ξενοδοχείων καραντίνας.

Έτσι, ο σχεδιασμός από την αρχή του καλοκαιριού για τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας, βγήκε ξανά από το συρτάρι και βρίσκεται πλέον σε πορεία υλοποίησης.

Τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας για τις ανάγκες εξυπηρέτησης της τουριστικής κίνησης, αναμένεται να δημιουργήσουν συγκεκριμένα δύο ξενοδοχεία καραντίνας στην Ελλάδα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο. Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των χωρών όμως τα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κράτη» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στη χθεσινή ενημέρωση που παραχώρησαν οι επιστήμονες και πρόσθεσε πως «ανοδική πορεία σημειώνεται και στο ποσοστό θετικότητας».

Όπως υπογραμμίζει ο ξένος τύπος, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αναμένονται στην Ελλάδα 2 εκατομμύρια αφίξεις, ενώ το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα βρίσκεται στο 90% της δραστηριότητάς του σε σχέση με το 2019 (τελευταίο καλοκαίρι χωρίς Covid-19).

Στη χώρα μας τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονται 1.125 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και στην Ιταλία 981, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εμφανίζεται στα 694 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού.

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα καταγράφεται, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ στη χθεσινή ενημέρωση, στο Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Αττική.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις