CLOSE

Breaking news

yog
A

Τα δροσερά ντιπ γιαουρτιού και οι σάλτσες με βάση το γιαούρτι είναι τα καλύτερα συνοδευτικά για μια μεγάλη γκάμα φαγητών.

1. Συνταγή για τζατζίκι

  • Υλικά: 500 γρ. γιαούρτι σακούλας, 1 ½ αγγούρι (μέτριο), 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας άνηθος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένετε το αγγούρι και το τρίβετε στον τρίφτη με τη φλούδα του ή ξεφλουδισμένο αν είναι πολύ χονδρόφλουδο. Το στύβετε καλά με τα χέρια να φύγουν τα υγρά του και το βάζετε σε μπολ. Προσθέτετε το γιαούρτι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ξίδι ή αλάτι επιπλέον.

Για να συνοδέψετε πατάτες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανητές μπορείτε ακόμη να φτιάξετε ένα απλούστατο ντιπ ανακατεύοντας 2 μέρη γιαούρτι με 1 μέρος μαγιονέζα. Ή να δοκιμάστε την παρακάτω σος, όπου εκτός από γιαούρτι χρησιμοποιείται ακόμη φέτα και φρέσκο γάλα.

2. Συνταγή για ντιπ με φέτα και γιαούρτι

  • Υλικά: 200 ml γάλα, 300 γρ. φέτα τριμμένη, 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, λίγο αλάτι, πιπέρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό ή δυόσμο, λίγη ρίγανη, χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να βράσει. Προσθέτετε τη φέτα, το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε το γιαούρτι κι ανακατεύετε για 2?-3?. Αφαιρείτε τη σάλτσα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μαϊντανό ή δυόσμο και τη ρίγανη κι ανακατεύετε. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και σερβίρετε.

3. Συνταγή για ραΐτα

Το δροσερό αυτό ντιπ με βάση το γιαούρτι της ινδικής κουζίνας έχει …1.000 γευστικά πρόσωπα ανάλογα με τα λαχανικά και τα μπαχάρια που χρησιμοποιούνται, ενώ σε κάποιες από τις εκδοχές του προσομοιάζει στο τζατζίκι, αν και σε πιο υδαρή υφή.

  • Υλικά: 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι, 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αγγούρι, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο, 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο ξερό, 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μεταξύ τους και σερβίρετε σε μπολάκι.

4. Συνταγή για σάλτσα ρεμουλάντ με γιαούρτι

Στη γαλλική σάλτσα ρεμουλάντ που συνοδεύει άριστα ψητά κρέατα σερβιρισμένα κρύα σε φέτες, μπορεί κανείς να μειώσει μέρος της μαγιονέζας που αποτελεί βάση της αντικαθιστώντας τη με γιαούρτι. Αυτή η εκδοχή μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ σε σάντουιτς ή ως σάλτσα για κοτοσαλάτες, πατατοσαλάτες ή τονοσαλάτες.

  • Υλικά: 1 φλιτζάνι μαγιονέζα, 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι, 1/2 κουταλιά της σούπας κάππαρη ξαλμιρισμένη και ψιλοκομμένη, 1/2 κουταλιά της σούπας ροδέλες από αγγουράκι τουρσί, 1 αντσούγια λιωμένη, 1/2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, λίγο εστραγκόν ψιλοκομμένο για το άρωμα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Αφήνετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

5. Συνταγή για σάλτσα γιαουρτιού-ανθότυρου για μπιφτέκια και κεφτέδες φούρνου

Υλικά: 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 100 γρ. ανθότυρο, φρεσκοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση: Ανακατεύετε καλά το ζουμί που έβγαλαν με το γιαούρτι, το ανθότυρο και -αν θέλετε- λίγο ακόμη μαϊντανό ψιλοκομμένο.
 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις