Πολλαπλές είναι οι καταγραφές των μωβ μεδουσών σε δεκάδες παραλίες της Ελλάδας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους λουόμενους.
Το είδος των μωβ μεδουσών, γνωστό και ως (Pelagia noctiluca) έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Μεσόγειο θάλασσα, μια και το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι τόσο έντονο και επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει, ενώ η ίδια η μέδουσα φαίνεται να αναγνωρίζεται ευκολότερα από τα πλοκάμια της.
Ειδικότερα διαθέτει 4 κύρια και 8 λεπτότερα, μαζί με μωβ καπέλο και εσωτερικό χρώμα.
Δείτε ακόμη: Μωβ μέδουσες: Το μυστικό όπλο αντιμετώπισης τους βρίσκεται μέσα σε κάθε κουζίνα
Προσοχή στο τσίμπημα
Το τσούξιμο και ο πόνος είναι τα πρώτα σημάδια από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας, ενώ το σημείο αυτό πρέπει να πλυθεί με άφθονο θαλασσινό νερό.
«Στη συνέχεια θα πρέπει να βγει έξω από τη θάλασσα και να αφαιρέσει όχι με γυμνό χέρι αλλά είτε με κάποια πλαστική τηλεκάρτα πιστωτική κάρτα ή ακόμη καλύτερα και με γάντι πλαστικό αν υπάρχουν κάποια υπολέιμματα από τα πλοκάμια» ανέφερε η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα.
Η εμφάνιση των μωβ μεδουσών
Αρχικά οι μωβ μέδουσες έκαναν την εμφάνιση τους στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στο Ιόνιο. Όμως τα θαλάσσια ρεύματα τις παρέσυραν και στο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες αλλά και στον Αργοσαρωνικό και την ανατολική Πελοπόννησο.
«Έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο» υπογράμμισε, μιλώντας στο Mega, ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου.
Στην Αττική ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους αραιοί πληθυσμοί μωβ μέδουσας σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Άγιο Κοσμά, Γλυφάδα, Ανάβυσσο, Βάρη, Βουλιαγμένη και Σαρωνίδα.
Οι ειδικοί συλλέγουν στοιχεία προκείμενου να ερευνήσουν τους λόγους της πληθυσμιακής έξαρσης του φαινομένου. Κυριότερες αιτίες η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών καθώς εκτός από τις χελώνες θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.
Σύμφωνα με το biodiversitygr.org παρακάτω μπορείτε να δείτε τις τελευταίες καταγραφές (έως 2/6) με μωβ μέδουσες στην Ελλάδα
Τα συμπτώματα του τσιμπήματος
Τα πιθανά συμπτώματα μετά από τσίμπημα μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια
- Πότε πρέπει κανείς να πηγαίνει στο νοσοκομείο
Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν:
- υπόταση,
- βράγχος φωνής,
- εισπνευστικός συριγμός,
- γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα,
- διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η άμεση μεταφορά του ασθενή στο νοσοκομείο.