Οι μωβ μέδουσες (Pelagia nostiluca) έχουν «λάβει μέρος» σε συζητήσεις πολλών ενημερωτικών μέσων τις περασμένες μέρες, καθώς διαφέρουν χρωματικά, ποσοτικά και στην αντιμετώπιση μετά το τσίμπημα από τις απλές μέδουσες. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ακούμε για τις συγκεκριμένες. Όπως φαίνεται, είναι η 2η χρονιά που σημειώνεται η έξαρση αυτού του είδους στις ακτές των ελληνικών θαλασσών.
Πληροφορίες για τη μωβ μέδουσα
Ο θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστος Τακλής μίλησε στην AthensVoice σχετικά με το θέμα.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιολόγος δήλωσε πως: «Οι μωβ μέδουσες είναι ένα από τα πολλά είδη που ευδοκιμούν στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Η μωβ μέδουσα έχει ένα έντονο πορφυρό χρώμα όταν είναι ενήλικη και καφετή όταν είναι σε νεαρή ηλικία. Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη στη Μεσόγειο λόγω της ισχυρής νευροτοξίνης που έχει και η οποία μεταφέρεται με το τσίμπημα».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τις παραλίες που θα εμφανιστούν και το πόσες ημέρες θα παραμείνουν. Εξαρτάται από τα ρεύματα και τους ανέμους. Μπορεί, δηλαδή, ο Αργοσαρωνικός που αυτήν τη στιγμή έχει τεράστιο πρόβλημα, τις επόμενες ημέρες μπορεί να είναι τελείως καθαρός».
Φυσικοί θηρευτές των μωβ μεδουσών
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έδωσε στη δημοσιότητα, τους φυσικοί θηρευτές των μωβ μεδουσών, οι οποίοι είναι οι εξής:
- θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα
- δερματοχελώνα
- τόνος
- ξιφίας
- Φεγγαρόψαρο
Θαλάσσια χελώνα «Μάριος»
Σύμφωνα με πληροφορίες από την AthensVoice , πέρυσι στη Νάξο, μια θαλάσσια χελώνα ονόματι «Μάριος» έφαγε πάνω από 100 μέδουσες. Όπως συπληρώνεται στο συγκεκριμένο άρθρο: «Η παρατήρησή μας αυτή δείχνει την καθοριστική σημασία της θαλάσσιας χελώνας στην ισορροπία του οικοσυστήματος και τα οφέλη της στον έλεγχο του υπερπληθυσμού του είδους αυτού».