Breaking news

money
A

Τον κίνδυνο να χάσουν έξι βασικά προνοιακά επιδόματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, τον κίνδυνο αυτό αντιμετωπίζουν συνολικά 300.000 ευάλωτοι πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, τα επιδόματα που θα χάσουν ξαφνικά χιλιάδες δικαιούχοι είναι τα εξής:

  1. Tο Eλάχιστον Εγγυημένο Εισόδημα του ΟΠΕΚΑ
  2. Το Επίδομα Στέγασης του ΟΠΕΚΑ
  3. Tο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔEH
  4. Το Επίδομα Θέρμανσης
  5. H φοροαπαλλαγή για την πρώτη κατοικία, σε όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ
  6. Ο μειωμένος κατά 50% ΕΝΦΙΑ ή η απαλλαγή από το 100% του ΕΝΦΙΑ

Όπως είναι λογικό η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στους ευάλωτες πολίτες όσο και στην αντιπολίτευση, η οποία κατέθεσε σχετική τροπολογία στο Νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών για την αξιολόγηση στο Δημόσιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για να μην αποκλείονται νοικοκυριά από τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια και τα Προνοιακά Επιδόματα λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. 

Στην τροπολογία οριζόταν ότι όταν νοικοκυριά που η αξία της περιουσίας τους αυξήθηκε αποκλειστικά λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, υποβάλλουν αιτήσεις για ΚΟΤ Α και Β, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και Επίδομα Στέγασης, θα λαμβάνονται υπόψη και θα εισάγονται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ στις ψηφιακές πλατφόρμες των αιτήσεων οι αξίες περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021.

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης απέρριψε την τροπολογία που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποσύνδεση των περιουσιακών ορίων των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας από προνοιακές παροχές σε χρήμα του ΟΠΕΚΑ και από τις νέες αντικειμενικές αξίες ακίνητης περιουσίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις