Breaking news

MAT
A

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο φοιτητές (22 και 24 ετών) που κατηγορούνται για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ, μετά την αναβολή που ζήτησαν και πήραν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που άσκησε εις βάρος τους ο εισαγγελέας, κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών και οπλοκατοχή (κρατούσαν κοντάρια).

Υπενθυμίζουμε ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν, έχοντας ολοκληρώσει πορεία στο κέντρο της πόλης, μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που στους συλλόγους τους εκπροσωπούν το σχήμα των ΕΑΑΚ, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικων ομάδων συγκεντρώθηκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών, μπροστά από την υπό κατασκευή Βιβλιοθήκη και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούν τον χώρο, εκτοξεύοντας προς το μέρος τους πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση χημικών και προχώρησε σε δύο προσαγωγές.

Οι φοιτητές αντιδρούν τόσο στην εισαγωγή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την καταστολή, όσο και στο νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα χτες, η υπουργός Παιδείας, έστειλε ανοικτή επιστολή στους φοιτητές, συνοψίζοντας «τα οφέλη για τους ίδιους που απορρέουν από το υποβληθέν σε διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ».

Συγκεκριμένα, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των ελληνικών ΑΕΙ, σύμφωνα με την ίδια, παραθέτει τις 10 δέσμες ρυθμίσεων, που, μεταξύ άλλων: βελτιώνουν την ποιότητα σπουδών των προγραμμάτων, τη διεπιστημονικότητά τους, παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως τα διπλά, τα κοινά πτυχία, το εσωτερικό Erasmus και τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά, ενισχύουν τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας όπως π.χ. μέσω πρακτικής άσκησης, ιδρύουν δομές για την έμπρακτη υποστήριξη των φοιτητών όπως το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, αναβαθμίζουν την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, όπως μέσα από το θεσμό του ενιαίου ψηφοδελτίου.

 

Η κα. Κεραμέως απευθύνθηκε πριν από λίγες ημέρες και προς τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας με ξεχωριστή επιστολή της, στην οποία ανέπτυξε διακριτά τις ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά τους στο Πανεπιστήμιο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις