Όσοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση prosopikosvoithos.gov.gr. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210 7000240, αλλά και μέσω φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας.
Θα γίνονται δεκτές και αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας που είχαν εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών πριν την σύσταση των ΚΕΠΑ, αλλά και από τις Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε. και Α.Α.Υ.Ε., εφόσον δεν υφίσταται απόφαση των ΚΕΠΑ.
Αυτή η ρύθμιση αφορά εκείνους που έχουν τέτοια πιστοποίηση εφ’ όρου ζωής και δεν έχουν πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Επίσης, αφορά αποκλειστικώς την α’ φάση του Πιλοτικού Προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι για τις επόμενες φάσεις, θα πρέπει υποχρεωτικώς να διαθέτουν πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν και να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα για έκδοση πιστοποίησης.
Για ήδη υποβεβλημένες αιτήσεις
Όσοι έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να μπουν ξανά στην πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας πλέον τους κωδικούς taxisnet, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, όπως αυτά θα έχουν προκύψει μέσω διαλειτουργικής διασταύρωσης.
Αν δεν κάνουν την παραπάνω διαδικασία, τότε η αίτησή τους θα θεωρείται ότι υποβλήθηκε έγκυρα και θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που προέκυψαν διαλειτουργικώς. Θα δίνεται και η ευκαιρία να τεθεί αμφισβήτηση των στοιχείων αυτών. Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα κρίνουν τις σχετικές αμφισβητήσεις.
Τι χρειάζεστε για την αίτηση
Από την επόμενη εβδομάδα, θα μπορείτε να απευθύνεστε σε Κέντρα Κοινότητας, προκειμένου να διευκολύνετε την υποβολή των αιτήσεων.
Έγγραφα που απαιτούνται:
- φωτοτυπίες ταυτότητας (των ίδιων και των προσώπων που τυχόν εκπροσωπούν)
- πιστοποίηση αναπηρίας
- έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εκπροσωπούν τρίτον (κατά περίπτωση: δικαστική απόφαση επιμέλειας, δικαστική απόφαση δικαστικής συμπαράστασης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σύμβαση ή δικαστική απόφαση αναδοχής).
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη φάση αφορά σε 1.000 ωφελούμενους που κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στη δεύτερη φάση προστίθενται επιπλέον 1.000 ωφελούμενους που κατοικούν σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024, μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, θα ακολουθήσει η πανελλαδική εφαρμογή της υπηρεσίας.
Τι περιλαμβάνει η προσωπική βοήθεια
- Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή, εργασία και σπουδές
- Συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή
Δεν περιλαμβάνονται:
- ιατρικές, νοσηλευτικές, θεραπευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης,
- εκπαιδευτικές υπηρεσίες και Παράλληλη Στήριξη κατά την έννοια του ν. 3699/2008 (Α’ 199),
- υπηρεσίες για τις οποίες απαιτείται συγκεκριμένη ειδικότητα ή άδεια άσκησης επαγγέλματος, ακόμα και εάν τυγχάνει να διαθέτει τέτοια άδεια ο Προσωπικός Βοηθός,
- υποβοήθηση σε σεξουαλική λειτουργία ή σεξουαλική δραστηριότητα,
- αποκλειστικές υπηρεσίες οικιακού βοηθού,
- οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.
Δικαιούχοι
- είναι ηλικίας 16 έως εξήντα 65 ετών,
- διαθέτουν Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, από τo Κέντρo Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67 %, που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
- έχουν την κύρια κατοικία τους εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά στην πρώτη φάση του Προγράμματος. Ως κύρια κατοικία λαμβάνεται υπόψιν η κατά δήλωση του Αιτούντος πραγματική κατοικία του, η οποία και θα αποτελέσει τον χώρο αξιολόγησης. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης του Αιτούντος, θα αποκλείεται από το Πρόγραμμα
- δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ. Ατομικό εισόδημα του Αιτούντος είναι το συνολικό, πραγματικό φορολογητέο εισόδημα