Breaking news

Αεροδρόμιο
A

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την Κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει τα μέτρα για τον κορονοϊό και την είσοδο στην Ελλάδα, ενόψει των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την απόφαση τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου και θα ισχύουν έως τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022.

Όπως είναι ήδη γνωστό, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους.

Εναλλακτικά θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι 24 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Τι ισχύει σε περίπτωση θετικού τεστ

Όσοι διαγνωστούν με θετικό τεστ υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για 10 ημέρες. 

Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ 14 ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό διάρκειας  7 ημερών. 

Απαγορεύεται η είσοδος σε υπηκόους τρίτων χωρών

 

Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στη Χώρα και με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια.

Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους.

Επιπλέον, η απαγόρευση δεν ισχύει για τους μονίμους κατοίκους των εξής χωρών: Άγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρρα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ισραήλ, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα, «Κινεζική Ταϊπέι», Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουλτανάτο του Ομάν, Τουρκία και Χιλή.

Τέλος, η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη Χώρα συνέχεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, όπως επίσης οδηγούς και επιβαίνοντες οχημάτων νοσοκομειακής διακομιδής που εισέρχονται στην επικράτεια για νοσηλεία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις