Breaking news

STE
A

Σφοδρές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στον Ιατρικό κλάδο η ψήφιση του νέου Νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) «Γιατρός για όλους».

Μάλιστα, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέο Νόμου αναφέροντας σε ανακοίνωση της ότι «θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού».

Η Ένωση τονίζει ακόμα πως η προσφυγή στο ΣτΕ γίνεται για την διασφάλιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και σημειώνει πως, «εάν δεν εξειδικευθούν οι όροι της σύμβασης, με σεβασμό στο επιστημονικό έργο του ιατρού και στις απαιτήσεις λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου, τότε η δηλωθείσα άποψη μας είναι αρχικά αρνητική ως προς τη συμμετοχή των ιατρών στις νέες συμβάσεις».

«Ο Νόμος απαξιώνει το πτυχίο Ιατρικής»

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε ακόμα ότι «το συμβατικό περιβάλλον των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ καθίσταται ασυμβίβαστο με την αξιοπρέπεια στη λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος».

 

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι «το νομικό πλαίσιο απαξιώνει το πτυχίο Ιατρικής, με υπέρμετρες υποχρεώσεις, δεσμεύσεις, άτυπη πολιτική επιστράτευση, και απαλείφει οποιαδήποτε ασπίδα προστασίας του ιατρού έναντι καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ σε επαγγελματικό ή οικονομικό επίπεδο».

Επιπλέον αναφέρει ότι «δεν υπάρχει αναφορά για το ύψος του προϋπολογισμού ή της αποζημίωσης του ιατρικού δυναμικού» και προσθέτει «ότι χωρίς πόρους και ιατρούς, δεν υπάρχει ΠΦΥ».

Οι «ποινές» που προβλέπει το Νομοσχέδιο

«Ποινές» στην εξυπηρέτησή τους στις ιατρικές υπηρεσίες, περιμένουν τους πολίτες που δεν θα επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό όπως προβλέπεται στο νέο Νόμο που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας και ψηφίστηκε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες

Ο προσωπικός γιατρός θεσμοθετήθηκε για πρώτη με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια και τον ΕΟΠΥΥ και η φιλοσοφία του υπουργείου Υγείας είναι ότι κάθε πολίτης θα πρέπει να διαθέτει τον δικό του προσωπικό γιατρό ώστε να του παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την περιοχή, είτε ανάμεσα σε γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε πολυϊατρεία κλπ., είτε ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια και τον ΕΟΠΥΥ, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές».

Ειδικότερα:

  • Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία
  • Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις
  • Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.
  • Να σημειωθεί ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά που δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί ή υπάρχουν μόνο αγροτικοί, οι εγγραφή των πολιτών δεν θα γίνεται στον γιατρό αλλά στη δομή.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις