Στο Αττικόν νοσοκομείο της Αθήνας νοσηλεύεται το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αμέσως μετά τη μεταφορά του από την Κεφαλονιά.
Συγκεκριμένα πρόκειται για νεαρό Άγγλο τουρίστα και σε απομόνωση έχει τεθεί και η σύντροφος του που παραμένει ασυμπτωματική.
Ο άνδρας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος σήμερα. Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα, ενώ νέα ενημέρωση αναμένεται εντός της ημέρας.
Πρόκειται να γίνει ιχνηλάτηση σε όσους είχαν στενή επαφή μαζί του, εντούτοις οι αρχές υπογραμμίζουν πως δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που διασπείρεται ο κορονοϊός.
Να αναφερθεί ότι η μετάδοση γίνεται δυσκολότερα, από χοντρά σταγονίδια, με παρατεταμένη στενή επαφή, με υγρά από τις δερματικές βλάβες ή από μολυσμένα υλικά (σεντόνια). Σημειώνεται πως οι αρχές δηλώνουν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση και όχι σε ανησυχία διότι ο στόχος είναι να αποτραπεί η διασπορά.
Ειδικότερα το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας - Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.
Ποια είναι η άποψη των ειδικών
«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων» στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή με νέα ματιά ο Γιάννης Τούντας ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων.
Γι΄ αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κοροναϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση”.
Πραγματοποιείται έρευνα για το ενδεχόμενο μετάλλαξης
«Υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της “ευλογιάς των πιθήκων” επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins. Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, σημείωσε.
«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων” καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».