Breaking news

ypertasi
A

Δράση με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό σκοπό για το κοινό, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου, οργανώνει αύριο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στηρίζοντας την πρόληψη και την αυτοδιαχείριση της υπέρτασης.

Η ομάδα δράσης και ενημέρωσης του κοινού θα βρίσκεται στην πλατεία Κοραή την Τρίτη 17 Μαίου, από τις 10:00 έως τις 13:00. Η ενημέρωση θα γίνει με διανομή έντυπου υλικού, καθώς και με πρακτική επίδειξη μέτρησης της αρτηριακής πίεσης για παρακολούθηση κατ' οίκον.

Η υπέρταση επηρεάζει περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι η κύρια αιτία πρώιμων θανάτων παγκοσμίως, υπεύθυνη για περισσότερους από 28.000 θανάτους κάθε ημέρα.

Στην Ελλάδα πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πάσχουν από υπέρταση (περίπου 3.300.000 άτομα), ενώ ένα στα δύο ηλικιωμένα άτομα είναι υπερτασικό.

Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η μειωμένη φυσική άσκηση ή έλλειψη αυτής, η διατροφή πλούσια σε αλάτι με υψηλά επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα και η χρήση αλκοόλ και καπνού είναι κάποια από αυτά.

Αρχικά, η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης και άνοια.

Η πρόληψη, ο έλεγχος και η ρύθμιση της πίεσης μέσω φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την υπέρταση και τις επιπτώσεις της.    

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις