Νέες απειλές εκτοξεύει η Μόσχα μέσω της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στα ευρωπαϊκά της σύνορα εάν η Φινλανδία και η Σουηδία επιτρέψουν να εγκατασταθούν στο έδαφός τους νατοϊκές βάσεις, μετά την προσχώρησή τους στην Συμμαχία.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η ρωσική κρατική τηλεόραση, εκφράζει τις προθέσεις της κυβέρνησης της Μόσχας λίγες ώρες αφότου το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσπάθεια ένταξης στη Συμμαχία και τη Φινλανδία να ξεκαθαρίζει χθες το πρωί ότι θα υποβάλει το δικό της αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.
Στο μεταξύ, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε απευθυνόμενος στην ηγεσία της Φινλανδίας ότι κάνει «λάθος» που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς δεν αντιμετωπίζει «καμία απειλή για την ασφάλεια». Από την πλευρά του, το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την σχετική απόφαση μέσα τις επόμενες ημέρες.
Το βρετανικό δημοσίευμα σχολιάζει επίσης ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών στις δύο σκανδιναβικές χώρες που τάσσονται υπέρ της προσχώρησης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ένα από τα «παπαγαλάκια» του Ρώσου προέδρου πήρε θέση χθες το βράδυ στη ρωσική κρατική τηλεόραση για να μεταφέρει τις απειλές της Μόσχας εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
«Θα αισθάνονται περισσότερο φόβο στο ΝΑΤΟ»
Σχολιαστής του ρωσικού δικτύου «Rossiya One» έσπευσε να τονίσει ότι, οι δύο χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία από φόβο: «Ο επίσημος λόγος τους είναι ο φόβος. Αλλά θα αισθάνονται περισσότερο φόβο στο ΝΑΤΟ. Όταν εμφανιστούν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εξουδετερώσει την ανισορροπία και τη νέα απειλή με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, ως απάντηση στη επέκταση του ΝΑΤΟ με τις σκανδιναβικές χώρες.
Ένας από τους αρχικούς στόχους του Πούτιν με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ήταν να σταματήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ωστόσο, αυτό το σχέδιο έχει πλέον καταρρεύσει καθώς και τα δύο σκανδιναβικά έθνη έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουν την ένταξή τους στη Συμμαχία, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.
Πηγή: in.gr