Δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ καταδίκασε χθες Δευτέρα σε 30 χρόνια κάθειρξη μια γυναίκα για τον φόνο της αγέννητης κόρη της αφού απέβαλε έπειτα από μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της, ανακοίνωσε οργάνωσε που μάχεται για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.
Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω γενικότερων αναταράξεων στην Αμερικανική Ήπειρο, αφού και οι ΗΠΑ οδεύουν στο να αναιρέσουν την ιστορική απόφαση του 1973 που επέτρεπε το δικαίωμα στην άμβλωση.
Το Ελ Σαλβαδόρ είναι χώρα της Κεντρικής Αμερικής και είναι και το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στην αμερικανική ενδοχώρα (ιδιαίτερα η πρωτεύουσά του, το Σαν Σαλβαδόρ).
Η γυναίκα, μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού, αντιμετώπισε μια επιπλοκή στη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της το 2019 και χρειάστηκε να ζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια σε δημόσιο νοσοκομείο. Όμως εκεί κάλεσαν τις αρχές και η αστυνομία τη συνέλαβε, σύμφωνα με την Citizen Group for the Decriminalization of Abortion.
Δικαστής καταδίκασε την 28χρονη, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας και αναφέρεται μόνο ως Εσμέ, έπειτα από δύο χρόνια που κρατούνταν προφυλακισμένη. Πρόκειται για την πρώτη αυτού του είδους υπόθεση εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση.
«Η απόφαση αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στον δρόμο για την αποποινικοποίηση των έκτακτων περιστατικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία σύμφωνα με το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν προβλήματα δημόσιας υγείας», τόνισε η Μορένα Ερέρα πρόεδρος της οργάνωσης.
Οι δικηγόροι της γυναίκας δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση και επεσήμαναν ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση στη διάρκεια της προεδρία του Ναγίμπ Μπουκέλε.
Τα τελευταία 20 χρόνια στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται εντελώς ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν κινδυνεύει η υγεία της μητέρας, έχουν διωχθεί ποινικά 181 γυναίκες που παρουσίασαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με την οργάνωση.
Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε τον Νοέμβριο ότι το Ελ Σαλβαδόρ παραβίασε τα δικαιώματα μιας γυναίκας, που ταυτοποιήθηκε ως Μανουέλα, η οποία φυλακίστηκε για παραβίαση των νόμων περί άμβλωσης και πέθανε ενώ εξέτιε ποινή 30 ετών κάθειρξης.
Ανησυχία στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση
Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών»: χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να βροντοφωνάξουν την «οργή» τους για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αναιρέσει την ιστορική απόφαση του 1973 που μετέτρεψε σε συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση.
Ήταν η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική αιρετή Λετίσια Τζέιμς, αυτή που κάλεσε επιθετικά σε γενική κινητοποίηση, μπροστά σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, κυρίως νέους, συγκεντρωμένους σε πλατεία στο νότιο Μανχάταν, όπου βρίσκεται δικαστικό μέγαρο.
Μπροστά στην θάλασσα ανθρώπων αυτή, η κυρία Τζέιμς απηύθυνε «έκκληση για δράση».
Το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου «είναι σήμα συναγερμού» και «δεν είναι η στιγμή να σιωπήσουμε», πρέπει να εκφραστεί «η οργή μας», είπε η εισαγγελική λειτουργός, για την οποία το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «μια από τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δοθούν».
H Microsoft στηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση
Η Microsoft ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα επεκτείνει την κάλυψη που προσφέρει στους εργαζόμενους της στις ΗΠΑ για υπηρεσίες άμβλωσης και όσες συνδέονται με τον επαναπροσδιορισμό φύλου, προκειμένου να περιλαμβάνεται και το κόστος μετακίνησης.
Αρκετές εταιρείες, ανάμεσά τους η Yelp Inc, Citigroup, Levi Straus & Co και η Amazon, έχουν ήδη δεσμευθεί να καλύπτουν το κόστος για τις εργαζόμενές τους στις ΗΠΑ που θα αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε άλλη περιοχή ή και πολιτεία προκειμένου να υποβληθούν σε άμβλωση.