Πόλος έλξης για τους ψηφιακούς νομάδες φαίνεται να γίνεται η Ελλάδα, μιά και τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, διαθέτοντας τα μέσα για να προσελκύσει αυτή την ολοένα και ανερχόμενη κατηγορία επισκεπτών.
Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα του imerisia.gr η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η ποιότητα ζωής έχουν οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από μακριά, σε αναζήτηση φθηνότερων χωρών για τη διαμονή τους.
Περίπου 35 εκατομμύρια επαγγελματίες ανά τον κόσμο εργάζονται σε διαφορετικό κράτος από τον εργοδότη τους ή τους πελάτες τους, χρησιμοποιώντας μόνο έναν υπολογιστή και το διαδίκτυο, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και των μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιριών παγκοσμίως, τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν κι άλλο, καθώς οι ψηφιακές μέθοδοι εργασίας αναμένεται να κυριαρχήσουν.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα άργησε να «συστηθεί» στους digital nomads ή αλλιώς του ψηφιακούς νομάδες. Έντονη κινητικότητα για τη χώρα μας, καταγράφεται κυρίως από Αμερικανούς, Βρετανούς και Ρώσους ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για επιστράτευση.
Υστερεί στις υποδομές
Η θάλασσα και ο ήλιος της Ελλάδας «δεν αρκούν» για να προσελκύσουν και να κρατήσουν απομακρυσμένους εργαζόμενους. Σύμφωνα με σύμφωνα με το Global Remote Work Index, ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας NordLayer, το αργό διαδίκτυο, η κακή συνδεσιμότητα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες κρατούν την Ελλάδα μακριά από τις λίστες των ψηφιακών νομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, παρά τις καλές βαθμολογίες για το κλίμα και την κυβερνοασφάλεια, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 32η θέση σε λίστα 66 χωρών με πρώτη τη Γερμανία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Λιθουανία.
Η σχετική έρευνα αναφέρει ότι, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες και να ενισχύσει τα έσοδα από τον τουρισμό, η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Τα κορυφαία πλεονεκτήματα της χώρας σύμφωνα με την έκθεση είναι η καλή ποιότητα ζωής, ο ήπιος καιρός και το φυσικό περιβάλλον. Η Ελλάδα τα πήγε επίσης πολύ καλά όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καταλαμβάνοντας την 5η θέση μεταξύ 66 χωρών, καθώς και τη χωρητικότητα υποδομής και την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο.
Ωστόσο, η Ελλάδα βρέθηκε στην 44η και 49η θέση στη λίστα, πίσω από τη Τουρκία, σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, το κόστος των επικοινωνιών, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες καθώς και τη ψηφιακή και φυσική υποδομή.
Άλλοι δείκτες απόδοσης της σχετικής έρευνας, περιελάμβαναν την απόκριση και τον χειρισμό του Covid-19, όπου η Ελλάδα βρέθηκε στην 34η θέση που αφορούσε, το νομικό πλαίσιο, τη συνολική αίσθηση ασφάλειας, τη τουριστική ελκυστικότητα, το επίπεδο αγγλικών σε χρήση και το κόστος ζωής και υγείας.
Που κερδίζει και που χάνει πόντους η Ελλάδα
Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Remote, η Αθήνα βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στην 63η θέση σε μια λίστα με 100 προορισμούς. Ωστόσο, αν και η Ελλάδα σημειώνει υψηλή βαθμολογία όσον αφορά το τοπίο, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά, δεν τα πάει τόσο καλά όσον αφορά το κόστος ζωής καθώς και τα κίνητρα που απευθύνονται σε απομακρυσμένους εργαζόμενους.
Οι ψηφιακοί νομάδες που ερωτήθηκαν κατέταξαν την Αθήνα ψηλά ως προς την «ελκυστικότητα» με βάση την ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία, η ελληνική πρωτεύουσα πέφτει στην 63η θέση συνολικά, όταν οι ερωτηθέντες λαμβάνουν υπόψη το κόστος και την ποιότητα ζωής, τις υποδομές και κίνητρα για ψηφιακή εργασία που περιλαμβάνουν πράγματα όπως νομαδικές βίζες, φορολογικά κίνητρα, πληρωμές μετεγκατάστασης και κίνητρα στέγασης.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ψηφιακές νομαδικές κοινότητες, μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων όπως τις συνέργειες μεταξύ ξενοδόχων και παρόχων καταλυμάτων, ελκυστικές προσφορές πακέτων, γρήγορες και αξιόπιστες δυνατότητες διαδικτύου, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε βίζα εργασίας.
Η Ελλάδα πρέπει επίσης να κάνει βήματα προόδου στη δημιουργία χώρων συνεργασίας που είναι ακόμη λίγοι σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, καθώς και σχετικές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως 24ωρα μίνι μάρκετ και φαρμακεία.
Τα κίνητρα για τη προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα
Με το άρθρο 11 του ν. 4825/2021 εισήχθει στο εσωτερικό μας δίκαιο, για πρώτη φορά, ο θεσμός των ψηφιακών νομάδων (digital nomads). Ο Νόμος προβλέπει τη χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς, οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας (ψηφιακοί νομάδες – digital nomads) για χρονική περίοδο έως δώδεκα (12) μήνες. Οι ψηφιακοί νομάδες δεσμεύονται με σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα παρέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο εργασία ή υπηρεσίες ή έργο σε εργοδότη με έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα.
Το ύψος των επαρκών πόρων καθορίζεται στα 3.500 ευρώ μηνιαίως και αποδεικνύεται:
- από τη σύμβαση εργασίας ή έργου ή το αποδεικτικό εργασιακής σχέσης, στην περίπτωση εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών ή έργου ή από τραπεζικό λογαριασμό.
- Αν οι επαρκείς πόροι προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών ή έργου, το ανωτέρω ελάχιστο ύψος αναφέρεται σε καθαρά έσοδα μετά την καταβολή των απαιτούμενων φόρων στη χώρα παροχής της εργασίας. Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για τον/τη σύζυγο ή τον/την συμβιούντα και κατά 15% για κάθε τέκνο. Το ύψος των επαρκών πόρων δύναται να ανακαθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση
Τα φορολογικά κίνητρα
Αφορά εισοδήματα από μισθωτή εργασία καθώς και από επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα.
- Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 χρόνια.
- Μη εφαρμογής της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.
Τα κίνητρα τίθενται σε ισχύ υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- ο ενδιαφερόμενος δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα,
- μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα
- παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και
- δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία
Οι Έλληνες «νομάδες» του εσωτερικού
Η Πολιτεία, εκτός από την δικαιολογημένη στόχευση στη προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή/και την προσέλκυση Ελλήνων που διαμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, θα πρέπει να στοχεύσει να ελαχιστοποιήσει τη «διαρροή» των νέων στο εξωτερικό. Ενώ παράλληλα, να δώσει «απτά» κίνητρα στους νέους που ζουν, εργάζονται και προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να μην εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον γι ́αυτούς και την οικογένεια τους.
Με στόχο τόσο τη λύση του δημογραφικού, όσο και τον εσωτερικό επαναπατρισμό των νέων σε πόλεις της καταγωγής τους στη περιφέρεια, η πολιτεία θα μπορούσε να θεσπίσει μέρος κινήτρων.
Θα μπορούσαμε να θεσμοθετήσουμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για 5-6 χρόνια σε αυτοαπασχολούμενους που θα επιστρέψουν στη πόλη καταγωγής τους στη περιφέρεια, καθώς και σε μισθωτούς που εργάζονται εξ αποστάσεως.
Παράλληλα, σημαντικό παράγοντα θα αποτελούσαν τα κίνητρα στέγασης.
Παράδειγμα: H ένταξη τους στο πρόγραμμα της κυβέρνησης «Φθηνή Στέγη» ή/και «Σπίτι μου», με επιπλέον κίνητρα και ευνοϊκότερους ή/και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης, για όσους επιλέξουν να κατοικήσουν μόνιμα και να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην επαρχία.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για μεταφορά φορολογικής έδρας εταιρείας που λειτουργεί στα μεγάλα αστικά κέντρα ή/και λειτουργία υποκαστήματος σε πόλεις της επαρχίας με υψηλό δείκτη ανεργίας. Τα κίνητρα θα μπορούσαν να είναι άμεσα συνδεδεμένα με προγράμματα του ΟΑΕΔ για πρόσληψη υπαλλήλων που διαμένουν στη περιοχή.
Παράλληλα, θα μπορούσαμε να θεσμοθετήσουμε κίνητρα για τους τελειόφοιτους των πανεπιστήμιών της επαρχίας που θα επιλέξουν να επιχειρήσουν στη πόλη που σπούδασαν ή/και σε μια άλλη πόλη της επαρχίας.
Μη ξεχνάμε ότι στη Περιφέρεια, υπάρχουν πολλές πόλεις όπως η Πάτρα που ο δείκτης ανεργίας στις παραγωγικές ηλικίες αγγίζει το 30%. Δεν είναι λίγοι οι νέοι που κατάγονται από τη Πάτρα και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή/και έχουν
σπουδάσει στη Πάτρα και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, εγκαταλείπουν τη πόλη αναζητώντας τη τύχη τους τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Αθήνα.
Η Πολιτεία απαιτείται τη δεδομένη χρονική στιγμή να στοχεύσει στη λύση του δημογραφικού, στον εσωτερικό επαναπατρισμό μέσω αναπτυξιακών, φορολογικών και κινήτρων στέγασης.
Νέα επαγγέλματα «υποδοχής» ψηφιακών νομάδων
Δεν είναι λίγες οι ιστοσελίδες ή/και νέες εταιρείες που ιδρύθηκαν με σκοπό να αναλαμβάνουν την οργάνωση της διαμονή όσων επιλέγουν να ζήσουν για λίγο στην Ελλάδα, δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Οι οικοδεσπότες των ψηφιακών νομάδων, υποστηρίζουν τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους σε οτιδήποτε προκύψει. Από το να τους βοηθήσουν με τη σύνδεση στο internet, να τους οργανώσουν εκδρομές, μαθήματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, γυμναστήριο, εκμάθηση ελληνικών χορών, ακόμη και να μιλήσουν με τυχόν κακοπροαίρετους επαγγελματίες που θα προσπαθήσουν να κοστολογήσουν παραπάνω τη παροχή τους επειδή είναι αλλοδαπός.
Το Τορόντο στη κορυφή της λίστας
Το Τορόντο βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με υψηλές βαθμολογίες σε όλους τους δείκτες: υποδομή Διαδικτύου (ταχύτητα, τιμές και αξιοπιστία), ελκυστικότητα (φυσική, πολιτιστική), ασφάλεια, ποιότητα ζωής, διαφάνεια (πόσο φιλόξενοι είναι οι άνθρωποι και πόσο διαφανείς είναι οι κυβερνήσεις τους), κόστος ζωής , κίνητρα για εργασία εξ αποστάσεως.
Η Μαδρίτη ακολουθεί στη δεύτερη θέση, το Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία) 3η , η Μαδέρα (Πορτογαλία) 4η και το Ελσίνκι (5η).
Ενδεικτικό του τι λαμβάνει υπόψη ένας απομακρυσμένος εργαζόμενος είναι το Αρχιπέλαγος Svalbard που βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, το οποίο βρίσκεται στην 6η θέση σε μεγάλο βαθμό λόγω της ισόβιας ψηφιακής βίζας για νομάδες, ποιότητας ζωής, διαφάνειας και ασφάλειας. όπως και ο Valparaiso στη Χιλή στην 8η θέση στη λίστα των 100. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί βρίσκονται ψηλά στη λίστα, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου (7ο) και του Δουβλίνου (9ο).
Η Λισαβόνα κορυφαίος προορισμός
Η Πορτογαλία είναι ήδη ο κορυφαίος προορισμός για εργασία και διαβίωση στο εξωτερικό. Η ψηφιακή πλατφόρμα νομάδων Nomad List, κατατάσσει τη Λισαβόνα, τη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ως τον κορυφαίο προορισμό με βάση τα σχόλια από την κοινότητά του.
Το φθηνότερο κόστος ζωής σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, έχουν προσεγγίσει περίπου 7.000 Αμερικανούς που ζούσαν στη χώρα στα τέλη του 2021 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Μετανάστευσης και Συνόρων της Πορτογαλίας ( Serviço de Estrangeiros e Fronteiras – SEF ).
Η «δυναμική» των ψηφιακών νομάδων
Οι μεγάλες πόλεις, όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο είναι ίσως οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ψηφιακούς εργαζόμενους. Στο Ponta Do Sol - στην ακτή του νησιού της Μαδέρα, «απομακρυσμένοι» εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει ένα αποκλειστικό ψηφιακό χωριό νομάδων.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner, μετά το ξέσπασμα του Covid-19, η εξ αποστάσεως ή η υβριδική εργασία έχει αυξηθεί . Το 2019, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι αντιπροσώπευαν το 17% του συνόλου παγκοσμίως φτάνοντας το 32% (από απόσταση) και το 51% (υβριδικά) το 2021.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2022 περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στην Ευρώπη (52%) θα εργάζονται από μακριά. Μερικά βασικά στοιχεία από την έκθεση ήταν ότι το Κατάρ βρέθηκε να είναι η ασφαλέστερη χώρα, η Νότια Κορέα έχει το ταχύτερο Διαδίκτυο και το Ισραήλ το πιο προσιτό Διαδίκτυο.
Πηγή: Imerisia.gr