Μέσα στον Φεβρουάριο πρόκειται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας ΔΥΠΑ το ποσό του οποίου δεν θα είναι σταθερό και θα συνδέεται με την «ασφαλιστική ιστορία» του ανέργου. Το νέο επίδομα ανεργίας θα δοθεί πιλοτικά σε 15.000 νέους ανέργους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω κλήρωσης.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό του επιδόματος ανεργίας που θα λαμβάνουν οι άνεργοι από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) δεν αλλάζει. Απλώς, το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες και θα μειώνεται όσο κάποιος παραμένει άνεργος και δεν εντάσσεται πάλι στην αγορά εργασίας. Με απλά λόγια, το επίδομα ανεργίας δεν αυξάνεται αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς, δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια.
Παράδειγμα
Εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ και 10ετή προϋπηρεσία που είναι άνεργος, εφόσον συμμετέχει στο πιλοτικό επίδομα ανεργίας, θα επιδοτηθεί ως εξής:
- Για το α’ τρίμηνο της επιδότησης θα πάρει 648,75 ευρώ (σταθερό μέρος), 150 ευρώ λόγω προϋπηρεσίας (μεταβλητό ποσό 1) και 187 ευρώ (μεταβλητό ποσό 2) ως προσαύξηση μισθού ίση με το 125% του ποσού της προϋπηρεσίας.
Συνολικά στο α’ τρίμηνο της επιδότησής του ως άνεργος θα λάβει 985,75 ευρώ.
- Στο β’ τρίμηνο θα πάρει 822 ευρώ.
- Στο γ’ τρίμηνο θα πάρει 657 ευρώ.
- Στο δ’ τρίμηνο θα πάρει 474 ευρώ.
- Στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους που διακόπτεται το μεταβλητό ποσό μένει μόνο το σταθερό επίδομα με 278 ευρώ τον μήνα
- Στο β’ εξάμηνο του ίδιου έτους το σταθερό επίδομα μειώνεται περαιτέρω στα 185 ευρώ μηνιαίως.
Πώς θα επιλεχθούν οι πρώτοι δικαιούχοι
Η επιλογή των ωφελούμενων θα πραγματοποιηθεί τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (μεθοδολογία RCT), από το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται για ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε όσους δεν έχουν πάρει τακτική επιδότηση τα προηγούμενα 4 έτη από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.
Να σημειωθεί ότι για να λάβει κάποιος το νέο επίδομα ανεργίας ΔΕΝ απαιτείται ξεχωριστή αίτηση, καθώς χρησιμοποιείται η ίδια αίτηση που υποβάλλεται για το υπάρχον πρόγραμμα τακτικής επιδότησης, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ. Τα δικαιολογητικά παραμένουν τα ίδια και αναζητούνται αυτεπάγγελτα.
Τι ισχύει για όσους λαμβάνουν ήδη επίδομα
Να σημειωθεί ότι όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα συνεχίζουν να το λαμβάνουν κανονικά για όλη τη διάρκεια της επιδότησής τους χωρίς να επηρεάζονται, όπως και αυτοί που δεν θα επιλεγούν για το πιλοτικό πρόγραμμα.
Επιπλέον, η πιλοτική εφαρμογή αφορά μόνο στο τακτικό επίδομα ανεργίας και δεν σχετίζεται με το εποχικό επίδομα ανεργίας. Η αναμόρφωση του εποχικού επιδόματος ανεργίας αποτελεί ξεχωριστό αντικείμενο μελέτης με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανταποδοτικότητας και τη συσχέτισή του με τον πραγματικό χρόνο εργασίας.
Οι βασικές αλλαγές
Οι αλλαγές εστιάζονται σε τρεις άξονες: α) στις προϋποθέσεις ένταξης, β) στη διάρκεια και γ) στο ύψος της επιδότησης. Συγκεκριμένα:
- Συγχωνεύει την τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια επιδότησης έως 2 χρόνια (24 μήνες), ακολουθώντας εξατομικευμένη προσέγγιση για το ύψος του επιδόματος.
- Θέτει σε μια πιο ορθολογική βάση τόσο την ένταξη στην επιδότηση, όσο και τη διάρκεια της επιδότησης, που υπολογίζεται πλέον στη βάση της αναλογίας 2 μήνες απασχόλησης : 1 μήνας επιδότησης για το πρώτο έτος της επιδότησης, και 3 μήνες απασχόλησης : 1 μήνας επιδότησης για το δεύτερο έτος.
- Λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος, προσφέροντας ένα σταθερό μέρος το οποίο λαμβάνουν όλοι και ένα επιπλέον μεταβλητό μέρος, ανάλογα με την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου.
- Θέτει όριο 175 ημέρων ασφάλισης στους 14 μήνες πριν από την λύση της εργασιακής σχέσης (δεν υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα).
- Επιπλέον της χορήγηση δώρων για τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα και των προσαυξήσεων λόγω τέκνων, για πρώτη φορά λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα του μονογονέα, η οποία ενισχύεται με επιπλέον ποσό.
- Είναι εμπροσθοβαρές, με την επιδότηση να είναι υψηλότερη τους πρώτους μήνες και να μειώνεται σταδιακά, για να ενισχύσει την επανένταξη στην αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε 17 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Τα τρία μέρη του νέου επιδόματος
Το νέο επίδομα ανεργίας αποτελείται από τρία μέρη και συγκεκριμένα:
1. Σταθερό μέρος επιδότησης: Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου. Εκκινεί από επιδότηση 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και μειώνεται σταδιακά στο τέλος της περιόδου επιδότησης. Προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 175 ημερών ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
2. Μεταβλητό μέρος επιδότησης («μπόνους» σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο): Εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης του δικαιούχου (καταμετρώνται από το 4ο έως και το 20ο έτος ασφάλισης) και τον μέσο όρο αποδοχών του (όταν είναι μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό). Ο υπολογισμός γίνεται με τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που αντιστοιχούν στα έτη ασφάλισης και τον μέσο όρο αποδοχών με το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι ανταποδοτικής φύσης (δηλ. προκύπτει από καταβληθείσες εισφορές ανεργίας κατά τον εργασιακό βίο) και όχι προνοιακής φύσης.
Προϋποθέσεις:
- Ένταξη στην τακτική επιδότηση,
- 900 ημέρες ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 50 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών,
- Αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις: περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας.