Το «ντεμπούτο» της πρόκειται να κάνει και επισήμως τη δεύτερη εβδομάδα του 2023, η νέα ψηφιακή κάρτα ανεργίας, συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.
Η ψηφιακή κάρτα ανεργίας πρόκειται να ενταχθεί στην εφαρμογή Gov Wallet, σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα είναι καθημερινά συνδεδεμένη με το μητρώο υπαγόμενη στους μηχανισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Η νέα μορφή της ψηφιακής κάρτας ανεργίας σηματοδοτεί, τόσο την κατάργηση της έντυπης μορφής της, αλλά και τη δημιουργία της αντίστοιχης εφαρμογής στο Gov Wallet, η οποία θα συνδέεται άμεσα με το ψηφιακό μητρώο.
Οι βασικές παροχές της θα αφορούν τόσο την ακρίβεια χορήγησης επιδομάτων σε όσους τα δικαιούνται, σε συνδυασμό με τα εκάστοτε βοηθήματα και επιχορηγήσεις.
Ο στόχος της ΔΥΠΑ γύρω από τη νέα ψηφιακή κάρτα ανεργίας
Βασικός στόχος της Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ανέργων πολιτών οι οποίοι αναζητούν εργασίας. Ακόμη μέσα από την εγγεγραμένη ανεργία στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης μέσα από προγράμματα εργασίας και εργαλεία τα οποία θα προωθήσουν τους ανέργους με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας τέθηκαν σε ισχύ και τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των παροχών της ΔΥΠΑ, καθώς και τα νέα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων.
Μέσα από το νέο αυτό σύστημα δίνεται ορθότερα το πλαίσιο με βάση το οποίο θα υπάρχει καλύτερη απόδοση και διαφάνεια στους εγγεγραμμένους του μητρώου της ΔΥΠΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν στη διαδικασία αναζήτησης εύρεσης εργασίας.
Εκτός από τη ψηφιακή κάρτα της ΔΥΠΑ, τέθηκαν σε εφαρμογή και οι διατάξεις για τα νέα ψηφιακά εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών.
Τα νέα ψηφιακά εργαλεία εξυπηρέτης πολιτών
1. Το νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, το οποίο ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλες τις διαδικασίες ένταξης στο μητρώο και διευκολύνει τόσο τη διαχείριση των λογαριασμών που διατηρούν στη ΔΥΠΑ οι αναζητούντες εργασία όσο και την επεξεργασία των δεδομένων τους από τη ΔΥΠΑ. Η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου είναι το πρώτο βήμα ώστε σταδιακά να ακολουθήσει μια διαφορετική πιο εξατομικευμένη και φιλική προς το χρήστη εμπειρία ψηφιακής εξυπηρέτησης με τη ΔΥΠΑ.
2. Το νέο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ), που απαιτεί πλέον τη συναίνεση του αναζητούντος εργασία και του συμβούλου εργασίας για τον καθορισμό των δράσεων και του χρονοδιαγράμματος αυτών σχετικά με την εύρεση της κατάλληλης για εκείνους θέση εργασίας. Το ΑΣΔ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά.
Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια στις παροχές επιδομάτων και βοηθημάτων της ΔΥΠΑ
Προβλέπεται επίσης η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ (όπως το Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων, τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, Θεαμάτων, αγοράς βιβλίων, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία κ.ά.) για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας) με την εξαίρεση φυσικά των επιδομάτων ανεργίας καθώς και του ειδικού εποχιακού βοηθήματος.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν είναι εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης τα οποία σήμερα είναι:
- οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,
- οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,
- οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Θεσμοθέτηση του επιδόματος εργασίας
Η θεσμοθέτηση του επιδόματος εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά πριν να λήξει η περίοδος επιδότησής τους. Ειδικότερα, για πρώτη φορά, θεσπίζεται επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν εργασία και το οποίο ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.
Το επίδομα εργασίας αναμένεται να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο και επιβράβευση για την ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Οικονομική ενίσχυση ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους
Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους έως 300 ευρώ θα λειτουργήσει ως μέτρο ενεργοποίησης των μακροχρόνια ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για 5 και πλέον έτη με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) ή και εύρεσης εργασίας.
Η ΔΥΠΑ, από 1/1/2023, εισέρχεται σε μια νέα εποχή με γνώμονα την ταχύτερη, ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναζητούντων εργασία με γνώμονα την περαιτέρω μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, μέσα από εργαλεία, παροχές και προγράμματα που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των ανέργων και στην ταχύτερη κατά το δυνατόν (επανα)προώθησή τους στην αγορά εργασίας.
Ενεργοποίηση ενός συστήματος αμοιβαίων υποχρεώσεων
Ενεργοποιείται ένα σύστημα αμοιβαίων υποχρεώσεων αναζητούντων εργασία και ΔΥΠΑ που δημιουργεί συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις συμπεριφοράς ή και σε συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν έως και τη διαγραφή του αναζητούντος εργασία από το νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια στις περιπτώσεις που ο εγγεγραμμένος αρνηθεί τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας (που αντιστοιχούν στα προσόντα, τις δεξιότητες, τον τόπο κατοικίας κ.λπ.) και για έξι μήνες σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.
Η ψηφιακή μορφή της κάρτας εργασίας: