Breaking news

ΔΥΠΑ: Πως θα κάνετε εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων με λίγα «κλικ»
A

Το Proson σας παρουσιάζει αναλυτικά τα βήματα για την εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ με μόλις λίγα «κλικ».

Με την εφαρμογή myDYPAapp οι πολίτες μπορούν να «κατεβάσουν» στα κινητά και στα tablet τους την εφαρμογή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Προϋποθέσεις και διαδικασία εγγραφής στο μητρώο ανέργων

Στο μητρώο ανέργων μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, ηλικίας 15 – 74 ετών, το οποίο:

  • δεν ασκεί ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα
  • είναι ικανό για εργασία και παράλληλα διαθέσιμο στην αγορά εργασίας και
  • αναζητά ενεργά απασχόληση.

Η εγγραφή στο μητρώο ανέργων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω των e-services ΔΥΠΑ, η πρόσβαση στις οποίες πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXISnet. Δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση στις Υπηρεσίες.

Εάν υπάρχει πρόσφατη εγγραφή στο μητρώο, οι συναλλασσόμενοι/-ες ταυτοποιούνται με τη χρήση των κωδικών TAXISnet και τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ. Διαφορετικά, απαιτείται πρώτα η εγγραφή στο σύστημα και η συμπλήρωση κάποιων βασικών στοιχείων.

Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής στο μητρώο ανέργων, οι συναλλασσόμενοι/-ες συμπληρώνουν τα απαραίτητα πεδία εγγραφής ανέργου. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2), στην οποία θα υποβάλουν την αίτησή τους. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αυτή μπορεί να είναι η Υπηρεσία είτε του τόπου κατοικίας τους είτε της τελευταίας απασχόλησης (εφόσον προέρχονται από λήξη εργασιακής σχέσης). Για το λόγο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα καταχώρισης διεύθυνσης κατοικίας και τελευταίας εργασίας.

Άτομο με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Στην περίπτωση αυτή, επισυνάπτεται το είδος βεβαίωσης πιστοποίησης της εν λόγω ιδιότητας (γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή απόφαση που έχει εκδοθεί πριν από την 01/09/2011 από τις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές του πρώην ΙΚΑ, εφόσον ισχύει εφ’ όρου ζωής και αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας).  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Εγγραφή σε 5 μόλις βήματα

Βήμα 1ο: Συνδέεστε στον διαδικτυακό τόπο της ΔΥΠΑ (https://www.dypa.gov.gr)

Βήμα 2ο: Κάνετε «κλικ» στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (https://www.dypa.gov.gr/e-services) και εισέρχεστε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας στο Taxisnet.

Βήμα 3ο: Επιλέγετε «Έκδοση Δελτίου Ανεργίας» και κάνετε «κλικ» στο κουμπί «Προέλευση».

Εδώ θα δηλώσετε «ΝΑΙ», εάν προέρχεστε από λήξη εργασιακής σχέσης (π.χ. απόλυση, αποχώρηση) ή θα δηλώσετε «ΟΧΙ», στην περίπτωση που δεν υπάρχει λήξη εργασιακής σχέσης.

Βήμα 4ο: Επιλέγοντας «ΝΑΙ» στο προηγούμενο στάδιο, μεταφέρεστε στο επόμενο βήμα, προκειμένου να επιβεβαιώσετε στοιχεία σχετικά με τη λήξη της εργασιακής σας σχέσης.

Εάν π.χ. η απόλυση έχει γίνει τις τελευταίες 60 ημέρες, τα στοιχεία του προηγούμενου εργοδότη και άλλες πληροφορίες, αντλούνται αυτόματα από την «ΕΡΓΑΝΗ» και εσείς καλείστε να τα επιβεβαιώσετε ή να τα διορθώσετε, εάν δεν συμφωνείτε και να κάνετε «κλικ» στη λέξη «Επόμενο».

Στην περίπτωση που δεν εμφανιστούν στοιχεία του εργοδότη στην οθόνη, τα συμπληρώνετε εσείς, μαζί με όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες και πατάτε «Επόμενο» για να πάτε στο τελευταίο στάδιο.

Βήμα 5ο: Στο βήμα αυτό έρχονται απευθείας (χωρίς να μεσολαβήσει το προηγούμενο) όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Ανεργίας χωρίς να έχουν εργαστεί.

Στο στάδιο αυτό συμπληρώνονται τα Στοιχεία Δελτίου Ανεργίας, η ειδικότητα που ζητάτε, το Επίπεδο Εκπαίδευσης και εάν ανήκετε σε κάποια Ειδική Κοινωνική Ομάδα (π.χ. ΑμεΑ, οπότε θα σας ζητηθούν και πρόσθετες πληροφορίες για το είδος της βεβαίωσης αναπηρίας που έχετε).

Στο βήμα αυτό θα συμπληρώσετε διεύθυνση κατοικίας, διεύθυνση τελευταίας εργασίας (εάν υπάρχει) και θα επιλέξετε το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που σας εξυπηρετεί, συνήθως είναι προεπιλεγμένο αυτόματα αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στην κατοικία σας.

Στη συνέχεια, θα σας ζητηθούν δύο συναινέσεις.

Μία για το κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης και μια για την Επεξεργασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Λίγο πιο κάτω, σας ζητά να συναινέσετε εάν επιθυμείτε ή όχι, ώστε το βιογραφικό σας να αποσταλεί στην πλατφόρμα του ευρωπαϊκού Δικτύου EURES (European Employment Services) για αναζήτηση δουλειάς στην Ευρώπη και, τέλος, δηλώνετε αν ανήκετε σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, για τα οποία δεν απαιτείται σύνταξη Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με Εργασιακό Σύμβουλο.

Μόλις κάνετε και αυτό, πατάτε το κουμπί «ΥΠΟΒΟΛΗ» και τελειώσατε!

Τώρα, μπορείτε να εκτυπώσετε το Αποδεικτικό Δελτίου Ανεργίας ή να εκτυπώσετε αντίγραφο της αίτησής σας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις