Breaking news

ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει σε προσλήψεις, εντοπιότητα, ποινή αποκλεισμού (εγκύκλιος)
A

Δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου εγκύκλιος του υπουργείο Εσωτερικών, για την επεξήγηση των άρθρων του σχεδίου νόμου για που προβλέπει την επιτάχυνση των προσλήψεων στο δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ και «εξαπλώνει» το σύστημα κινήτρων για τα μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων.

Θυμίζουμε πως το ψηφισθέν νομοσχέδιο για να πετύχει την επιτάχυνση αυτή των προσλήψεων, προβλέπει τριετή ποινή αποκλεισμού σε όσους κρίνονται επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους.

Επιπλέον, όσοι διοριστούν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό μετά από την παρέλευση 10ετίας από την ημερομηνία διορισμού ή πρόσληψής τους. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τον διπλασιασμό των μορίων της εντοπιότητας και έτσι ορισμένοι υποψήφιοι θα έχουν μπόνους έως +40 μόρια.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

12% των θέσεων στο δημόσιο σε ΑμεΑ

Στο πλαίσιο λήψης μέριμνας και προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), ποσοστό 12% των θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ επί των θέσεων που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό.

Κατά τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων ΑμεΑ, προτάσσονται εκείνοι που έχουν επ’ αόριστον πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 50% έναντι εκείνων με πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 50% ορισμένης διάρκειας, δηλαδή με πιστοποίηση διάρκειας τουλάχιστον 6 συνεχόμενων ετών ή 6 ετών διακεκομμένων εντός χρονικού διαστήματος 7 ετών. 

Ισοβαθμία υποψηφίων

Με την ως άνω τροποποίηση της εγκυκλίου, παρέχεται στο εξής η δυνατότητα, με απόφαση του ΑΣΕΠ, σε διαδικασίες με εκτιμώμενη αθρόα συμμετοχή, η σειρά κατάταξης των ισοβαθμούντων υποψηφίων μετά από την εξάντληση όλων των προβλεπόμενων κατά περίπτωση κριτηρίων, να καθορίζεται βάσει ενός τυχαίου αριθμού που θα λαμβάνουν οι υποψήφιοι ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησής τους, ώστε να διασφαλίζεται και στην περίπτωση αυτή η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων.

Η εν λόγω ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για την επιτάχυνση στο χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων καθώς έχει παρατηρηθεί σε προκηρύξεις με μεγάλο αριθμό υποψηφίων να σημειώνεται μεγάλος αριθμός ισοβαθμιών μεταξύ των συμμετεχόντων μετά την εξάντληση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία κριτηρίων κατάταξης, σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και συχνότερα η προσφυγή στη διαδικασία της δημόσιας κλήρωσης, η οποία απαιτεί χρόνο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της.

Ποινή αποκλεισμού

Για πρώτη φορά θεσπίζεται ποινή αποκλεισμού σε όσους κρίνονται επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους. Η ποινή προβλέπει τον αποκλεισμό των υποψηφίων που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους για 3 ολόκληρα έτη. Όσοι δηλαδή δεν αποδέχονται διορισμό δεν θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για 3 χρόνια σε καμία προκήρυξη του δημοσίου τόσο για μόνιμο όσο και για εποχικό προσωπικό. 

Οι διοριστέοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ καθώς και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή αποδέχονται και δεν προσέρχονται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται μέσα σε 12 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης ή διορισμού τους, δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν για 3 έτη σε διαδικασίες πλήρωσης θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Διπλασιασμός της εντοπιότητας

Η εγκύκλιος προβλέπει επίσης τον διπλασιασμό των μορίων της εντοπιότητας και έτσι ορισμένοι υποψήφιοι θα έχουν μπόνους έως +40 μόρια. Επιπλέον προβλέπει ότι οι υποψήφιοι που διορίζονται κάνοντας χρήση της εντοπιότητας δεσμεύονται να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαπενταετία (μέχρι σήμερα ισχύει 10ετία) στους φορείς που θα διοριστούν και εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου ή του νησιού αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα τα μόρια της εντοπιότητας αυξάνονται στα 40 (από 20) για τους μόνιμους κατοίκους των:

  1. Νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στην παρούσα υποπερίπτωση συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Σκύρου και Γαύδου, καθώς και οι Δήμοι των νήσων Κέρκυρας, Σάμου, Λέσβου και Κεφαλλονιάς.
  2. Μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών Δήμων, καθώς και των Δήμων που υπάγονται στην έννοια των ορεινών Δήμων του άρθρου 2Β του v. 3852/2010 (Α’ 87), εφόσον έχουν πληθυσμό έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) κατοίκους.
  3. Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επιπλέον τα μόρια της εντοπιότητας αυξάνονται στα 20 (από 10) για τους μόνιμους κατοίκους των μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων όλης της χώρας και των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εφόσον δεν ανήκουν στους Δήμους της περ. στ. Από την κατηγορία αυτή εξαιρούνται οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσπευση διαδικασιών διορισμού / αναπληρώσεων 

Οι αναπληρώσεις μέσω της διαδικασίας επιλαχόντων θα πραγματοποιούνται εντός 3 ετών από την έκδοση των οριστικών πινάκων της αρχικής προκήρυξης, με δυνατότητα παράτασης έως 2 επιπλέον έτη, μετά από απόφαση του ΑΣΕΠ.

Εφόσον κάποιος υποψήφιος δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί τη θέση διορισμού/πρόσληψης  το ΑΣΕΠ προβαίνει στην αναπλήρωση των μη αποδεχομένων θέσεων. 

Ειδικότερα, προβλέπεται:

  • Μείωση της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών διορισμού από 20 σε 15 ημέρες.
  • Μείωση της προθεσμίας διορισμού ή πρόσληψης από 30 σε 20 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών.
  • Εισαγωγή ανώτατου χρονικού ορίου 3 ετών για τη διαδικασία αναπληρώσεων, ώστε να μειωθεί το διοικητικό βάρος και η καθυστέρηση στις προσλήψεις.

Δεκαετής περιορισμός στους νεοδιόριστους υπαλλήλους

Σύμφωνα με το Άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ, που βρίσκεται αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό μετά από την παρέλευση 10ετίας από την ημερομηνία διορισμού ή πρόσληψής τους.

Eξαίρεση, ωστόσο, αποτελεί η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων κατηγορίας ανώτερης αυτής του διορισμού ή της πρόσληψής τους.

Το συγκεκριμένο Άρθρο έχει συγκεντρώσει πλήθος σχολίων, με τους πολίτες να σημειώνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ». Να σημειώσουμε ότι σχετική διάταξη για τους δημόσιους υπαλλήλους υπάρχει ήδη, μόνο που τους αποκλείει από τον γραπτό διαγωνισμό για μία 5ετία από την ημερομηνία διορισμού τους. 

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις ΙΔΟΧ και μπόνους παραγωγικότητας

Στο άμεσο μέλλον το σύνολο της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) θα διενεργείται μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, την οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών για τον σκοπό αυτόν. Στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι, το ΑΣΕΠ, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ως άνω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο τρόπος υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών θα συνεχίσει να καθορίζεται από το ΑΣΕΠ, σε συνεργασία με τον εκάστοτε φορέα (πχ Δήμο).

Για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα καθιερώνεται νέο σύστημα επιβράβευσης:

  • Το 40% του budget κάθε υπηρεσιακής μονάδας κατανέμεται οριζόντια στους υπαλλήλους.
  • Το υπόλοιπο 60% διανέμεται στους πιο παραγωγικούς υπαλλήλους, με έξτρα χρηματική επιβράβευση 50% έως 300% παραπάνω από τους υπόλοιπους.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις