Ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβανίου σε πρόσφατες δηλώσεις του, μίλησε για τις ταχύτατες διαδικασίες αναφορικά με τις προσλήψεις των επιτυχόντων των Πανελλήνιων Γραπτών Διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Μέσα από την εν λόγω κατεύθυνση πρόκειται να κινηθεί και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφισθεί από τη Βουλή.
Όπως έχει γνωστοποιηθεί η πρόσληψη υποψηφίων ΠΕ και ΤΕ σε μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο, θα πραγματοποιείται μόνο μέσα από γραπτούς διαγωνισμούς. Στο μεταξύ ο αρχικός προγραμματισμός του ΑΣΕΠ προέβλεπε τη διεξαγωή του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού στα τέλη Δεκεμβρίου ή εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτή η ημερομηνία να αλλάξει, μια και εκκρεμεί η έκδοση της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.
Μέσα από σχετική του συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» για την πρόσληψη των επιτυχόντων των γραπτών διαγωνισμών δήλωσε τα εξής:
«Το συντοµότερο δυνατό… Οι οριστικοί πίνακες για την Τεχνολογική Εκπαίδευση έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ αναµένονται εντός του Οκτωβρίου για την Πανεπιστηµιακή Εκπαίδευση. Η ρύθµιση που φέρνουµε, για την κάλυψη των θέσεων του 2024 αλλά και του 2025 από τους επιτυχόντες του διαγωνισµού του 2023, έχει διπλό στόχο. Αφενός να στελεχωθούν οι δηµόσιοι φορείς, επιτέλους, ώστε να αρθούν καθυστερήσεις που παρατηρούνται, ιδίως στις λεγόµενες υπηρεσίες πρώτης γραµµής, αυτές δηλαδή µε τις οποίες συναλλάσσονται οι πολίτες στην καθηµερινότητά τους. Αφετέρου, να τελειώσει αυτή η αναµονή των επιτυχόντων του διαγωνισµού του 2023, ώστε να περάσουν στο επόµενο επαγγελµατικό τους βήµα, αναλαµβάνοντας καθήκοντα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Όσον αφορά τα επόµενα βήµατα, τόσο µε το νοµοσχέδιο που καταθέσαµε όσο και µε σειρά αλλαγών που δροµολογούµε στον τρόπο συλλογής στοιχείων από το ΑΣΕΠ, ο στόχος είναι επίσης διπλός. Επιτάχυνση στις προσλήψεις, διατηρώντας το κύρος και την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ».
Ακόμη συνέχισε λέγοντας ότι:
«Θα αξιοποιήσουµε στον µέγιστο δυνατό βαθµό τις διαλειτουργικότητες µε τα µητρώα τόσο του ∆ηµοσίου όσο και ιδιωτικών φορέων, όπου αυτό είναι εφικτό, ενισχύοντας τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να επιτελεί αποδοτικότερα την αποστολή του. Παράλληλα, µειώνουµε όλες τις προθεσµίες που σχετίζονται µε τον διορισµό των νέων υπαλλήλων, ενώ θεσπίζεται και κώλυµα συµµετοχής σε νέα διαδικασία πρόσληψης για 3 χρόνια, για όσους διοριστούν, αλλά δεν αποδεχθούν τον διορισµό ή παραιτηθούν εντός του πρώτου έτους. Ξέρετε, δεν είναι µόνο οι υποψήφιοι που περιµένουν να διοριστούν. Αντίστοιχα, και οι φορείς περιµένουν τους υπαλλήλους να αναλάβουν, για να «ξεµπλοκάρουν» υπηρεσίες, συχνά ιδιαίτερα επιβαρυµένες. Το να παραιτείται ένας υπάλληλος, αµέσως µόλις ανέλαβε, δεν ωφελεί κανέναν, ιδίως τους πολίτες που περιµένουν να εξυπηρετηθούν».