Την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ που αναρτήθηκαν σήμερα, για την πρόσληψη σε προσωποπαγείς θέσεις προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ΟΤΑ α΄ βαθμού της χώρας (Βοήθεια στο σπίτι), σχολίασε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Θάνος Παπαϊωάννου με ανάρτησή στο λογαριασμό του στο facebook, με μια λεπτομέρεια που δείχνει τον ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ.
Ο πρόεδρος υπενθύμισε πως η εν λόγω προκήρυξη είχε ακυρωθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω αντισυνταγματικότητας της αυξημένης μοριοδότησης της ειδικής εμπειρίας και το ΑΣΕΠ καλούταν να «τακτοποιήσει» το θέμα αυτό σε μία ασφυκτική προθεσμία, για να υποβληθούν νέες αιτήσεις από όσους αδικήθηκαν με αντισυνταγματικό τρόπο από την ακυρωθείσα προκήρυξη.
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως, εάν εφαρμοζόταν κατά γράμμα η προθεσμία αυτή, θα δικαιώνονταν λίγες δεκάδες μόνο υποψήφιοι που θα πληροφορούνταν τη διάταξη μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Έτσι, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου «ερμήνευσε» τη διάταξη ουσιαστικά με τρόπο που διασφάλισε το συνταγματικό δικαίωμα προς πρόσληψη όσων είχαν αδικηθεί, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο σε 6.666 υποψηφίους να κάνουν εμπρόθεσμα αίτηση και τελικά να κριθούν διοριστέοι 900 περίπου υποψήφιοι ΔΕ και ΥΕ.
Επομένως, το ΑΣΕΠ φόρτωσε στην «πλάτη» του περισσότερη δουλεία από όση ήδη έχει, προκειμένου να εκτελέσει το συνταγματικό του καθήκον και να μπορεί να κοιτάζει τους υποψηφίους στα μάτια.
Ολόκληρη η ανάρτηση:
«Το συνταγματικό μας καθήκον.
Σήμερα (επαν)εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για 466 επιτυχόντες της 4Κ/2020 κατηγορίας ΥΕ. Είναι η προκήρυξη "Βοήθεια στο Σπίτι" που είχε ακυρωθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω αντισυνταγματικότητας της αυξημένης μοριοδότησης της ειδικής εμπειρίας.
Δεν θα ξαναμιλήσω για τις τρομερές καθυστερήσεις που προκαλούν οι αυξημένες μοριοδοτήσεις των ειδικών εμπειριών. Τα έχω πει.
Θα μιλήσω για μια λεπτομέρεια που δείχνει τον ρόλο του ΑΣΕΠ.
Ο νόμος που εκδόθηκε για να τακτοποιήσει το θέμα της αντισυνταγματικότητας προέβλεπε μια ασφυκτική προθεσμία για τη νέα υποβολή αιτήσεων όσων είχαν αδικηθεί με αντισυνταγματικό τρόπο από την ακυρωθείσα προκήρυξη. Εάν εφαρμοζόταν κατά γράμμα, θα δικαιώνονταν λίγες δεκάδες τυχεροί υποψήφιοι που θα πληροφορούνταν τη διάταξη μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.
Η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ ερμήνευσε τη διάταξη κατά τρόπο που διασφάλισε το συνταγματικό δικαίωμα προς πρόσληψη όσων είχαν αδικηθεί. Αυτό επέτρεψε σε 6.666 υποψηφίους να κάνουν εμπρόθεσμα αίτηση και τελικά να κριθούν διοριστέοι 900 περίπου υποψήφιοι ΔΕ και ΥΕ. Προσθέσαμε δουλειά στον εαυτό μας αλλά προέχει να κάνουμε το συνταγματικό μας καθήκον. Γιατί πρέπει να μπορούμε να κοιτάζουμε τους υποψήφιους στα μάτια.»