Επιβεβαιώνεται το αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson.gr για την «εμφάνιση» νέας προκήρυξης στον προγραμματισμό του ΑΣΕΠ που αφορά αποκλειστικά Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ). Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός θα περιέχει θέσεις που έχουν εγκριθεί στον προγραμματισμό προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών για τα έτη 2022, 2023 και 2024.
Επιπλέον, σύμφωνα με νεότερες και αποκλειστικές πληροφορίες του proson.gr, ο διαγωνισμός θα προβλέπει την πλήρωση 83 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού σε φορείς του δημοσίου.
Ακόμα δεν έχει γνωστό αν ο εν λόγω διαγωνισμός θα εκδοθεί με όρους κλασικής προκήρυξης «Ε» του ΑΣΕΠ, ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του proson.gr θα αφορά στους επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο. Υπενθυμίζουμε ότι οι προκηρύξεις «Ε» του ΑΣΕΠ είναι προκηρύξεις που αφορούν διορισμό με σύστημα μοριοδότησης και «έξτρα» ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως π.χ. μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του προέδρου του ΑΣΕΠ, Θάνου Παπαϊωάννου, η προκήρυξη για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό θα απευθύνεται στους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού και όχι στον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση, στην προκήρυξη θα υπάρχουν έξτρα κριτήρια και προσόντα που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι για να μπορέσουν να δηλώσουν συμμετοχή.
Πιο συγκεκριμένα, σε προκηρύξεις αυτού του είδους ζητούνται συγκεκριμένοι τίτλοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, καθώς και εξειδικευμένη εμπειρία στο αντικείμενο της κάθε θέσης. Επιπλέον, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια περνούν από τη διαδικασία της συνέντευξης προκειμένου να αποφασισθεί ο διορισμός τους.
Πώς κατανέμονται οι θέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις παραπάνω θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν καλυφθεί λόγω των αυξημένων και εξειδικευμένων προσόντων που ζητούν από τους υποψηφίους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr ο προγραμματισμός προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών αφορά τον διορισμό Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού σε υπουργεία αλλά και σε φορείς του δημοσίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)
- Στον Συνήγορο του Πολίτη
- Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
- Στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
- Στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ)
Τα αυξημένα προσόντα για το ΕΕΠ
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό πρέπει να έχει «έξτρα» προσόντα από αυτά που προβλέπονται στις συνηθισμένες προκηρύξεις «Κ».
Στις προκηρύξεις για ΕΕΠ μπορούν να συμμετάσχουν μόνο απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ τα προσόντα πρόσληψης που πρέπει συνήθως να έχουν είναι τα εξής:
1. Βασικός τίτλος σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
2. Επιστημονική εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης, η οποία αποδεικνύεται με τρεις τρόπους δηλ.:
- διδακτορικό δίπλωμα Ελληνικού ΑΕΙ ή αναγνωρισμένο ισότιμο της αλλοδαπής, στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή
- μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους Ελληνικού ΑΕΙ Πανεπιστημιακού Τομέα ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή αναγνωρισμένο ισότιμο της αλλοδαπής, στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης και αντίστοιχη εμπειρία δύο ετών τουλάχιστον μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου ή
- αντίστοιχη εμπειρία τουλάχιστον τεσσάρων ετών μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης και μια τουλάχιστον δημοσίευση ή επιστημονική ανακοίνωση σε θέμα σχετικό με το περιεχόμενο της ειδικότητας της θέσης.
3. Άδεια άσκησης επαγγέλματος σε περίπτωση που η ειδικότητα (π.χ. πολιτικού μηχανικού) το απαιτεί