Έντονο είναι το κλίμα στους «κόλπους» των επιτυχόντων του πρώτου πανελλήνιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που διεξήχθη τον περσινό Μάρτιο, καθώς θεωρούν ότι ο διορισμός τους έχει καθυστερήσει. Μάλιστα, ο υπό ίδρυση Σύλλογος Επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού 2Γ/2022, ζήτησε και κανόνισε για αύριο Τρίτη 12 Μαρτίου, συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θάνο Παπαϊωάννου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 στα γραφεία του ΑΣΕΠ, ενώ ομάδα από επιτυχόντες θα συγκεντρωθεί ήδη από τις 10.30 έξω από το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής.
Το αίτημα των επιτυχόντων για γρήγορο και άμεσο διορισμό δεν είναι -προφανώς- παράλογο. Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι διαδικασίες που ακολουθεί το ΑΣΕΠ, προκειμένου να εξασφαλίσει το αδιάβλητο των διαδικασιών του, είναι αρκετές φορές χρονοβόρες. Μάλιστα, πολλές φορές, τυχόν καθυστερήσεις δεν οφείλονται στο ίδιο το ΑΣΕΠ αλλά σε φορείς του δημοσίου που αργούν να στείλουν τη λίστα των κενών θέσεων ή/και να την επιβεβαιώσουν.
Ωστόσο, εκτός της «ταχύτητας» του διορισμού τους, οι επιτυχόντες έχουν επιπλέον αιτήματα που δεν συνάδουν στο 100% με τους όρους με τους οποίους διαγωνίστηκαν. Σε κάθε περίπτωση, οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ αποτελούν ένα μεγάλο βήμα στην ιστορία της χώρας που κάποτε συνήθιζε τις «πελατειακές προσλήψεις». Για τον λόγο αυτό, εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ ζητούν ψυχραιμία, καθώς γίνεται υπερπροσπάθεια για να προχωρήσουν όλες οι προσλήψεις το ταχύτερο δυνατόν. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, η Αρχή επεξεργάζεται ταυτόχρονα δεκάδες νέους και παλαιούς διαγωνισμούς.
Τι ζητούν οι υποψήφιοι και τι θα απαντήσει το ΑΣΕΠ
Όπως έκαναν γνωστό σε ανακοίνωση τους οι επιτυχόντες ζητούν την άμεση απορρόφηση τους. Ωστόσο, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το AΣΕΠ προχωράει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για τον διορισμό των πρώτων 6.260 επιτυχόντων που αντιστοιχούν στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2023. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του proson.gr, τα πρώτα ονόματα διοριστέων αναμένονται τον Απρίλιο.
Επιπλέον, οι επιτυχόντες ζητούν την κατάργηση του «κόφτη» θέσεων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής το ΑΣΕΠ δεν έχει εφαρμόσει «κόφτη» σε καμία προκήρυξη που τους αφορά. Η μοναδική προκήρυξη που έχει μέχρι στιγμής εφαρμοστεί «κόφτης» είναι αυτή για την κάλυψη 1.213 θέσεων στη Δημοτική Αστυνομία που είναι σε εξέλιξη και δεν αφορά επιτυχόντες του διαγωνισμού.
Τρίτον, οι επιτυχόντες ζητούν την κατάργηση των προσλήψεων εκτός πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού και φέρνουν στον τραπέζι τον σχετικό Νόμο 4765/2021. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι το ΑΣΕΠ δεν προχωρά σε μόνιμες προσλήψεις πτυχιούχων, από τον προγραμματισμό του 2023 και μετά, από υποψήφιους εκτός του διαγωνισμού. Οι προκηρύξεις «Κ» που εκδίδει η Ανεξάρτητη Αρχή αφορούν προγραμματισμούς προσλήψεων παλαιότερων ετών που έχουν μείνει πίσω, είτε λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, είτε του «pause» που επέβαλλαν οι εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.
Τέλος, οι επιτυχόντες επιθυμούν να μην γίνει ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός μέχρις ότου απορροφηθούν όλοι από το δημόσιο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από τον διορισμό των 6.260 επιτυχόντων για το 2023, το ΑΣΕΠ θα εκδώσει προκηρύξεις για ισάριθμους διορισμούς και το 2024. Φυσικά, οι προσλήψεις αυτές θα προέλθουν από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού.
Η ιστορία του διαγωνισμού και λίγα μαθηματικά
Όταν προκηρύχθηκε ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός, τόσο το ΑΣΕΠ όσο και το υπουργείο Εσωτερικών, έκαναν λόγο για 5.000 - 6.000 διορισμούς που θα προέλθουν από αυτόν και θα αφορούσαν τον προγραμματισμό του 2023. Σε δεύτερο χρόνο, και αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «διαθέσιμο απόθεμα στη δεξαμενή», αποφασίστηκε οι θέσεις του 2024 να καλυφθούν επίσης από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού.
Όσοι λοιπόν δήλωσαν συμμετοχή ήξεραν (ή θα έπρεπε να ήξεραν) πως η επιτυχία στον διαγωνισμό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε διορισμό. Αν για παράδειγμα υπήρχαν 50.000 επιτυχόντες θα ήταν παράλογο να ζητούσαμε την απορρόφηση όλων στο δημόσιο.
Αξίζει, ωστόσο, να θυμίσουμε ότι από τους συνολικά 77.073 υποψήφιους που προσήλθαν στις περσινές γραπτές εξετάσεις, μόλις οι 14.875 κρίθηκαν επιτυχόντες. Στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2023 και του 2024 υπάρχουν περίπου 12.000 θέσεις για πτυχιούχους ΠΕ και ΤΕ. Πρακτικά οι αριθμοί δείχνουν πως η πλειοψηφία των επιτυχόντων θα διοριστεί. Μάλιστα, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι που δεν θα δεχτούν τον διορισμό τους, τότε οι πιθανότητες να διοριστούν σχεδόν όλοι, πολλαπλασιάζονται.
Ο δεύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός και ο επίλογος
Ο δεύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το 2025 και αναμένεται με ενδιαφέρον από χιλιάδες νέους υποψήφιους που θέλουν να έχουν μία ευκαιρία διορισμού στο δημόσιο. Η διεξαγωγή του δεύτερου διαγωνισμού σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεάσει τους διορισμούς του πρώτου.
Το ΑΣΕΠ θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να μεριμνήσει να τρέξει εγκαίρως τον 2ο διαγωνισμό, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καθυστερήσεις στις προσλήψεις του 2025 και του 2026.
Οι υποψήφιοι λοιπόν καλούνται να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις όποιες καθυστερήσεις, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή είναι υποστελεχωμένη και «παλεύει» για ένα έγκυρο και δίκαιο σύστημα προσλήψεων στη χώρα μας.