Breaking news

Θάνος Παπαϊωάννου
A

Εξοργισμένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Θάνος Παπαϊωάννου με δημοσίευμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών στο οποίο αναφέρεται πως είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρό και κάποιο μέλος της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Παπαϊωάννου διαψεύδει ρητά το δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα αναφέρει και απόψεις του προέδρου, σε θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ΠΔ 85/2022.

Να σημειωθεί ότι το ΠΔ 85/2022 αφορά τους τρόπους με τους οποίους αποδεικνύονται οι γλωσσικές ικανότητες/δεξιότητες, στο πλαίσιο των διαδικασιών για κατάληψη θέσεων στο δημόσιο τομέα για τις οποίες απαιτείται η γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Παπαϊωάννου καθώς και το επίμαχο δημοσίευμα.

Η ανακοίνωση του κ. Παπαϊωάννου

Με οργή και κατάπληξη πληροφορήθηκα ότι στο Ενημερωτικό Δελτίο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, αναγράφεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη είχα συνάντηση με τον Α’ Αντιπρόεδρό τους και κάποιο μέλος τους για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ΠΔ 85/2022.  Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει και τις απόψεις που υποτίθεται ότι τους εξέφρασα.

Κανένα ίχνος αληθείας δεν υπάρχει στο δημοσίευμα. Ούτε τη Μεγάλη Πέμπτη ούτε ποτέ άλλοτε είχα οποιαδήποτε συνάντηση ή οποιαδήποτε επαφή με τα ανωτέρω πρόσωπα ούτε με κανέναν άλλον εκπρόσωπο του εν λόγω φορέα. Και φυσικά δεν εξέφρασα καμία άποψη για τις θέσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με το ΠΔ 85/2022.

Αντίθετα, σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, το ΑΣΕΠ έχει καλέσει για την ερχόμενη Παρασκευή 28.4.2023 και Τρίτη 2.5.2023 σε διαδοχικές ακροάσεις τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το ΠΔ 85/2022. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει δημόσια ανάκληση αυτού του ψευδούς δημοσιεύματος

Το επίμαχο δημοσίευμα

Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα που εξόργισε τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ καθώς και η επιστολή που του είχε στείλει νωρίτερα η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

«Παρέμβαση της ΠΟΙΚΞΓ για τα πιστοποιητικά των 2 δεξιοτήτων

Τη Μ. Πέμπτη ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΙΚΞΓ κ. Σωτηρόπουλος μαζί με τον κ. Δ. Τσαπραζλή , συνάδελφο από την Αθήνα, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου, στον οποίο ο κ. Σωτηρόπουλος υπέβαλε υπόμνημα διαμαρτυρίας εκ μέρους της PALSO για το γεγονός ότι ο ΑΣΕΠ συνεχίζει να περιλαμβάνει στις προκηρύξεις του πιστοποιητικά γλωσσομάθειας 2 δεξιοτήτων και ζήτησε την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 της 17/12/2022.

Ο κ. Παπαϊωάννου , αφού άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα της ΠΟΙΚΞΓ, εξέφρασε θετική άποψη σε ότι αφορά στην αναγκαιότητα αποδοχής μόνο των πιστοποιητικών που εξετάζουν και τις 4 δεξιότητες.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Σωτηρόπουλος είχε συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών, κ. Αθανασέα ο οποίος, μετά από μια μακροσκελή και εποικοδομητική συζήτηση, δεσμεύτηκε πως θα ενεργήσει ώστε το θέμα να προχωρήσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια του ΑΣΕΠ.

Αποτελεί πάγια θέση της ΠΟΙΚΞΓ πως η επιλεκτική εφαρμογή του Προεδρικού διατάγματος από το ΑΣΕΠ συνιστά παράβαση στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και των ίσων ευκαιριών που έχει θεσπίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και πως η κατάληψη θέσεων στον δημόσιο τομέα από υποψήφιους με πιστοποιητικά Αγγλικής γλώσσας δύο δεξιοτήτων εγείρει νομικές ενστάσεις για μη τήρηση της αξιοκρατίας».


Απόσπασμα του ΦΕΚ 232 /17-12-2022

(…) Τα πιστοποιητικά αυτά πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση του φορέα που τα εξέδωσε, ότι τόσο ο φορέας όσο και τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς τούτο εθνική αρχή και ότι η πιστοποίηση αφορά και στην αξιολόγηση των βασικών επικοινωνιακών ικανοτήτων (παραγωγή γραπτού λόγου, παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου και κατανόηση προφορικού λόγου). Αν δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης ή αναγνώρισης στην οικεία χώρα, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα ότι τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τους παραπάνω φορείς γίνονται αποδεκτά σε δημόσιες υπηρεσίες της αυτής χώρας ως έγκυρα αποδεικτικά γνώσης της οικείας γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες (CEFR). Με απόφαση της Ολομέλειας του Α.Σ.Ε.Π. τα παραπάνω πιστοποιητικά εντάσσονται στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή στα πάγια μέρη αυτών. (…)


Η επιστολή

Ακολουθεί η επιστολή που απέστειλε η ΠΟΙΚΞΓ στις 12 Απριλίου 2023 στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Το ΑΣΕΠ δεν θεσπίζει νέες διατάξεις ως προς την αναγνώριση των οικείων τίτλων γλωσσομάθειας, η οποία αρμοδιότητα άλλωστε δεν του ανήκει (ΣτΕ 4093/2012. Ολομ. ΑΣΕΠ6/2015), αλλά εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις και υπό το φως των αρχών της ισότητας και αξιοκρατίας, τις οποίες άλλωστε υπηρετεί κατ’ εξοχήν στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου του. Συνεπώς δεν ήταν νόμιμο ούτε βέβαια δικαιοπολιτικά ανεκτό, να τίθενται οι υποψήφιοι, που υπολείπονται σε γλωσσικές ικανότητες/δεξιότητες, στο πλαίσιο των διαδικασιών για κατάληψη θέσεων στο δημόσιο τομέα για τις οποίες απαιτείται η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, σε ισότιμη βάση με εκείνους οι οποίοι κατέχουν το σύνολο των ικανοτήτων που απαιτούνται για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας ή του πιστοποιητικού Proficiency των πανεπιστημίων Cambridge ή Michigan και οι οποίες αποδεικνύουν τη γνώση της ως άνω ξένης γλώσσας στην πληρότητά της με τις εξής τέσσερις ενότητες:

  1. Γραμματική, Λεξιλόγιο, Κατανόηση Γραπτού Λόγου (Reading and Use of English)
  2. Έκθεση (Writing)
  3. Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening)
  4. Παραγωγή Προφορικού Λόγου (Speaking)

Παρά την καθαρότητα των ως άνω επιχειρημάτων, τον Αύγουστο του 2020 η ολομέλεια του ΑΣΕΠ με πλειοψηφία επέλεξε να αναγνωρίσει πιστοποιητικά δύο δεξιοτήτων με τη δικαιολογία ότι το ισχύον προεδρικό διάταγμα δεν όριζε τις 4 δεξιότητες και το ΑΣΕΠ δεν δύναται να τις αξιολογήσει. Η πρόβλεψη οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου για την αποδοχή πιστοποιητικών γλωσσομάθειας μόνο με τέσσερις δεξιότητες και όχι με δύο σύμφωνα με την ολομέλεια του ΑΣΕΠ μόνο με νομοθετική ρύθμιση είναι δυνατή.

Δύο χρόνια μετά το Δεκέμβριο του 2022, με Προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ορίζεται ότι «τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση του φορέα που τα εξέδωσε, ότι τόσο ο φορέας όσο και τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς τούτο εθνική αρχή και ότι η πιστοποίηση αφορά και την αξιολόγηση των βασικών επικοινωνιακών ικανοτήτων (παραγωγή γραπτού λόγου, παραγωγή προφορικού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου, και κατανόηση προφορικού λόγου)».

Μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού διατάγματος 17/12/22 οι υποψήφιοι για κατάληψη θέσεων στον δημόσιο τομέα με πιστοποιητικά Αγγλικής γλώσσας δύο δεξιοτήτων υπολείπονται σε γνώσεις από τους υποψηφίους που κατέχουν πιστοποιητικά τεσσάρων δεξιοτήτων και το γεγονός αυτό εγείρει νομικές ενστάσεις για μη τήρηση της αξιοκρατίας.

Βέβαια, εξυπακούεται ότι όπως αναφέρει και το διάταγμα «Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας τα οποία μέχρι τη δημοσίευση του Προεδρικού διατάγματος έχουν γίνει αποδεκτά από το ΑΣΕΠ ως αποδεικτικά γνώσης ξένης γλώσσας σε οποιοδήποτε επίπεδο και περιλαμβάνονται στο παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ δεν θίγονται».

Ζητάμε από το ΑΣΕΠ να μας εξηγήσει για ποιον λόγο συνεχίζει να δημοσιεύει προκηρύξεις του και να δέχεται πιστοποιητικά με δύο δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού διατάγματος της 17/12/2022, το οποίο αναφέρει ρητά ως προϋπόθεση τις τέσσερις δεξιότητες.

Επιτρέπει, ακόμα σε συγκεκριμένους φορείς, οι οποίοι και διαφημίζονται ως μοναδικοί, να συνεχίζουν να εκδίδουν πιστοποιητικά δύο δεξιοτήτων παραβλέποντας το ισχύον Προεδρικό διάταγμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον, αρνείται την αναγνώριση σε άλλους εξεταστικούς φορείς οι οποίοι ζητούν το ίδιο δικαίωμα να εκδίδουν κι αυτοί πιστοποιητικά δύο δεξιοτήτων προβάλλοντας ως επιχείρημα την ισχύ του Προεδρικού διατάγματος της 17/12/22.

Η επιλεκτική εφαρμογή του Προεδρικού διατάγματος από το ΑΣΕΠ συνιστά παράβαση στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και των ίσων ευκαιριών που έχει θεσπίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ζητάμε την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 της 17/12/2022».

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Σ. Ευαγγελόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας Ευθ. Πατσιούρας

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις