Breaking news

exam
A

Έφτασε η ώρα του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, βάσει του οποίου θα προκύψουν 5.124 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι εντός του 2023. Σε μία μόλις εβδομάδα από τώρα, δηλαδή το Σάββατο 4 Μαρτίου, οι 108.229 υποψήφιοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα κληθούν να διαγωνιστούν σε δύο μαθήματα που περιλαμβάνουν εξέταση γνώσεων και τεστ εργασιακής αποτελεσματικότητας.

Ο γραπτός διαγωνισμός θα θυμίζει πανελλαδικές εξετάσεις και οι υποψήφιοι οφείλουν να είναι στα εξεταστικά κέντρα μία ώρα πριν την έναρξη της κάθε εξέτασης. Να σημειωθεί, ακόμα, ότι οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να «εγκαταλείψουν» την αίθουσα εξέτασης αν δεν έχει παρέλθει μία ώρα από τη στιγμή που έλαβαν τα θέματα.

Θα υπάρχει αρνητική βαθμολογία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ) του ΑΣΕΠ προσανατολίζεται στο να μην υπάρχει αρνητική βαθμολογία για τις λάθος ερωτήσεις στον γραπτό διαγωνισμό.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Twitter για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα εργασιακά νέα!

Αναλυτικές οδηγίες για το τις ερωτήσεις καθώς και το τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι την ημέρα των εξετάσεων, θα δημοσιευθούν εντός της εβδομάδας από το ΑΣΕΠ. 

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα, 43 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας για να εξεταστούν σε δύο μαθήματα, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής Ώρα προσέλευσης  Ώρα έναρξης Εξεταζόμενα Μαθήματα Διάρκεια εξέτασης
Σάββατο 4/03/2023 8:00 π.μ. 9:00 π.μ. Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας 2 ώρες & 45’
Σάββατο 4/03/2023 2:30 μ.μ. 3:30 μ.μ. Εξέταση Γνώσεων 2 ώρες & 30’

Η εξέταση και των δύο μαθημάτων θα γίνει με την μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών. Στο πρώτο στάδιο, στο διαγωνιστικό οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων γενικού περιεχομένου, καθώς και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, η οποία αντικαθιστά την εργασιακή εμπειρία, που πλέον θα έχει σημαντικά μικρότερη βαρύτητα από άποψη μορίων.

Στην δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας αξιολογούνται ο γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός, οι δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία.

Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 50% για κάθε μάθημα και επιτυχόντες θα είναι όσοι περάσουν τη βάση των 55 μονάδων για κάθε μάθημα/δοκιμασία και συνολικά.

Η «δεξαμενή» των εργαζομένων

Αφού ολοκληρωθεί ο γραπτός διαγωνισμός, οι επιτυχόντες θα μπουν σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα (πρώτο στάδιο), προκειμένου να συμμετάσχουν, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων/ειδικοτήτων σε φορείς του Δημοσίου - κεντρική διοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ανεξάρτητες αρχές, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία υπουργείου και ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Χαρακτηριστική καινοτομία αυτού του μεγαλύτερου, στην 28χρονη πορεία της ανεξάρτητης αρχής, διαγωνισμού ο οποίος δεν περιλαμβάνει αριθμό θέσεων προς πλήρωση, ούτε φορείς που ζητούν προσωπικό, είναι η δημιουργία της λεγόμενης «δεξαμενής» επιτυχόντων, για μελλοντικές προκηρύξεις των εκάστοτε φορέων.

Σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει η απορρόφηση τους με την έκδοση σχετικών προκηρύξεων από τους φορείς, οπότε και θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής. Αρχής γενομένης της πλήρωσης 5.124 κενών θέσεων για τις εναπομείνασες ανάγκες του του 2022 καθώς και αυτές του 2023, πάντα των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων αυτής της περιόδου, από το σύνολο των θέσεων οι 3.502 αφορούν επιτυχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), οι 1.565 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και 57 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ).

Βορίδης: Διορισμοί 7 μήνες μετά τις εξετάσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη η πρώτη άμεση πλήρωση ενδέχεται να αφορά και 1000 θέσεις επιπλέον, ενώ οι επιτυχόντες θα βρίσκονται στην υπηρεσία τους το αργότερο επτά μήνες μετά τις εξετάσεις.

Πάντως σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων (βάση των καταγεγραμμένων κενών οργανικών θέσεων των φορέων) την οποία υπέβαλε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βορίδης στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, απαιτείται η κάλυψη περίπου 16.000 θέσεων εργασίας σε φορείς του Δημοσίου. Θέσεις τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν οι επιτυχόντες από την «δεξαμενή» καθώς θα τρέχουν προκηρύξεις για την κάλυψη τους.

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις 

Οι προσλήψεις ανά φορέα θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας, βάση της βαθμολογίας των εξετάσεων, στην οποία θα προσμετρώνται επιπλέον τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.) και η εντοπιότητα.

Η αναλυτική κατανομή των θέσεων ανά φορέα, έδρα, κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα θα πραγματοποιηθεί με τις προκηρύξεις του δεύτερου σταδίου του διαγωνισμού, στον οποίο θα συμμετάσχουν όσοι επιτύχουν στο πρώτο στάδιο.

Σημειώνεται πως όσοι δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό ή δεν περάσουν τη βάση δεν θα έχουν ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί αφού θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι επιτυχόντες.

Αναφορικά με τους υποψηφίους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), παρότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει συμμετοχή και αυτής της κατηγορίας εκπαίδευσης στον γραπτό διαγωνισμό, τελικά θα συνεχίσουν προς το παρόν να προσλαμβάνονται όπως και σήμερα, δηλαδή μέσω προκηρύξεων με σειρά προτεραιότητας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις