Breaking news

asep aade
A

Να βρεθεί λύση στον διαγωνισμό 1Γ/2022 του ΑΣΕΠ, για την κάλυψη 822 μόνιμων θέσεων στην ΑΑΔΕ, ζητούν σε κοινή τους δήλωση, ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης

Υπενθυμίζουμε πως ο γραπτός διαγωνισμός που διενέργησε τον περασμένο Οκτώβριο το ΑΣΕΠ μετατράπηκε σε «πανωλεθρία» για τους υποψηφίους, αφού μόλις 515, από τους σχεδόν 11.500 που διαγωνίστηκαν, κατάφεραν να πιάσουν τη βάση του διαγωνισμού. Μάλιστα, από τις 822 θέσεις, τουλάχιστον οι 565 θα μείνουν κενές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα ποσοστά επιτυχίας  για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ ανέρχονται σε 2,46%, 1,43% και 1,16% αντίστοιχα. Αντιθέτως, πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά των θέσεων που θα παραμείνουν κενές ιδίως στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ (565 κενές επί συνόλου 822 - ποσοστό 75,43%).

Σε επικοινωνία που είχε παλαιότερα το proson.gr με αρμόδια στελέχη, είχε ειπωθεί πως δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τη λύση του προβλήματοςΤο πρώτο σενάριο είναι να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός με νέες προδιαγραφές. Βεβαίως, αυτή είναι μία χρονοβόρα λύση, αφού ένας γραπτός διαγωνισμός θέλει χρόνο για να οργανωθεί. 

Το δεύτερο σενάριο είναι να «χαμηλώσουν» οι βάσεις του διαγωνισμού. Μία πιθανή λύση είναι τα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν τις βάσεις που έθεσαν και να τις «ρίξουν» από τις 55 στις 50 μονάδες ανά μάθημα. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση είναι «θολό» το τοπίο για το αν υπάρχουν υποψήφιοι που πιάνουν τη νέα βάση. 

Τι αναφέρουν Ζαχαριάδης - Θεοδωράκης

Στην ανακοίνωση τους οι κ. Ζαχαριάδης και Θεοδωράκης αναφέρουν:

«Αν τα χαμηλά ποσοστά επιτυχόντων οφείλονται  στην ορισθείσα απαιτούμενη βαθμολογία βάσης, στον υψηλό συντελεστή της αρνητικής βαθμολόγησης ή στα θέματα που επιλέχθηκαν δεν το γνωρίζουμε. Υπάρχουν πιο ειδικοί για να αναλύσουν τυχόν αδυναμίες της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το βέβαιο είναι ότι τα συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα αναδεικνύουν προβλήματα στον σχεδιασμό της διαγωνιστικής διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι υψηλών τυπικών προσόντων, που κατά βάση προετοιμάζονται επίπονα και μακροχρόνια για διαγωνισμούς αυτού του είδους, να οδηγούνται σε τέτοια ποσοστά αποτυχίας.

Ο εύλογος προβληματισμός που προκαλείται, επιτείνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει σε καθαρά προεκλογικό χρόνο να διεξάγει ένα διαγωνισμό – μαμούθ για την στελέχωση του δημοσίου τομέα, στήνοντας ένα πρωτοφανές εμπόδιο ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας που βιώνουν την πρωτοφανή εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια της εποχής.

Αναφορικά με την 1Γ/2022 το βέβαιο είναι ότι ένας διαγωνισμός με τεράστιο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του. Αυτή τη στιγμή η λύση είναι μία: Πρέπει η κυβέρνηση σεβόμενη τις αρχές της νομιμότητας, τη ισότητας και της αξιοκρατίας να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της ορισθείσας απαιτούμενης βαθμολογίας βάσης προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις της ΑΑ.Δ.Ε. Είναι μία λύση δίκαιη και αξιοκρατική που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι δυνατόν νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους (ΔΟΥ, Τελωνεία, Γενικό Χημείο του Κράτους) να παραμένουν διαρκώς υποστελεχωμένες».

Να επισημάνουμε τέλος, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του proson, το θέμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται προς συζήτηση από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών και την ΑΑΔΕ, προκειμένου να βρεθεί πρόσφορη λύση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις