Breaking news

aade asep
A

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου το διαγωνιστικό σκέλος του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που θα φέρει 822 νέες μόνιμες προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων. Οι υποψήφιοι τώρα αναμένουν την ανακοίνωση των θεμάτων αλλά και των βαθμολογιών τους, που όπως έγραψε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το Proson, αναμένονται περί τα τέλη Νοεμβρίου. 

Να σημειωθεί ότι στις γραπτές δοκιμασίες που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο συμμετείχαν συνολικά 11.492 υποψήφιοι από τους 24.795 που είχαν κάνει αίτηση, ενώ το συνολικό ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 46,58 %. 

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε τρία ή τέσσερα μαθήματα, αναλόγως της ειδικότητας τους. Το μάθημα Λεκτικές Δεξιότητες ήταν κοινό για όλους, ενώ εξετάστηκαν, κατά περίπτωση, και τα εξής μαθήματα:

  • Δημοσιονομικό Δίκαιο και Φορολογικό Δίκαιο
  • Λογιστική και Ελεγκτική Επιχειρήσεων
  • Περιγραφική και Επαγωγική Στατιστική
  • Μικροοικονομική και Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική 
  • Διοικητική Λογιστική
  • Πολιτικοί Θεσμοί και Οργάνωση Κράτους
  • Μαθηματικές Γνώσεις και Δεξιότητες
  • Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδικτυακών Εφαρμογών
  • Σχεδιασμός και Διαχείριση Βάσεων Δεδομένων και Επιχειρησιακή Νοημοσύνη
  • Διαχείριση Τεχνικών Έργων
  • Δίκαιο Δημόσιων Συμβάσεων

Όπως είναι αναμενόμενο, σε μία τέτοια μεγάλη διοργάνωση δεν είναι δυνατόν να λείψουν τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των υποψηφίων, τόσο όσο αφορά την διοργάνωση αλλά και τα θέματα του διαγωνισμού.

Από το Σάββατο κιόλας, την πρώτη δηλαδή ημέρα του διαγωνισμού, το Proson.gr έχει γίνει δέκτης δεκάδων παραπόνων και ενστάσεων σε θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με την δυσκολία των θεμάτων όσο και με τους όρους που διεξάχθηκε ο διαγωνισμός.

Να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τα θέματα, δεν μπορούμε ακόμα να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες, καθώς δεν επιτράπηκε η «έξοδος» τους από τα εξεταστικά κέντρα. Τα θέματα της γραπτής εξέτασης και οι απαντήσεις αυτών θα αναρτηθούν από το ΑΣΕΠ εντός των προσεχών ημερών.

Λίγα τα εξεταστικά κέντρα

Ένα παράπονο που έχουν εκφράσει αρκετοί υποψήφιοι στο Proson.gr, ήταν ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων. Μάλιστα, ορισμένοι υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι δεν πήγαν να δώσουν στον διαγωνισμό λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής διαφοράς που είχαν με το πιο κοντινό τους εξεταστικό κέντρο.

Είναι γεγονός ότι εξεταστικά κέντρα λειτούργησαν σε μόνο 4 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας! 

Πιο συγκεκριμένα, για τον διαγωνισμό λειτούργησαν 169 Εξεταστικά Κέντρα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Πειραιά. Παράλληλα, για τα άτομα με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων, υπήρξε μόνο ένα εξεταστικό κέντρο για όλη την Ελλάδα, στο Μεταξουργείο Αττικής.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, οι υποψήφιοι εκτός από το κόστος μεταφοράς έπρεπε να επωμιστούν και το κόστος διανυκτέρευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Μαθηματικά για... μαθηματικούς;

Σε μαθηματικούς απευθύνονταν τα θέματα που έπεσαν στο μάθημα «Μαθηματικές Γνώσεις και Δεξιότητες», σύμφωνα τα όσα ανέφεραν οι υποψήφιοι στο proson.gr.

Να σημειωθεί ότι στην εξέταση των μαθηματικών συμμετείχαν μόνο όσοι διαγωνίζονται στην Ομάδα Γ', δηλαδή οι υποψήφιου του κλάδου «ΔΕ Τελωνειακών».

Σύμφωνα με τους υποψηφίους, τα θέματα, που απευθύνονταν σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήταν δύσκολα και απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που είχαν στην διάθεση τους.

Συνολικά υπήρχαν 60 ερωτήσεις, που έπρεπε να απαντηθούν σε δύο ώρες, και είχαν θέματα, μεταξύ άλλων, που προερχόντουσαν από τα πεδία: Λογαριθμικές συναρτήσεις, πρόοδοι, ακολουθίες, λογάριθμοι κ.α.

«Θεωρώ ότι τα θέματα μπορούσε να τα λύσει μόνο κάποιος που είναι πτυχιούχος μαθηματικός και μάλιστα πρόσφατος, δεν πίστευα στα μάτια μου όταν είδα πόσο δύσκολα ήταν. Τι είναι αυτά ρε, μας κοροϊδεύουν κανονικά δηλαδή, για ΔΕ δίναμε εξετάσεις, όχι για να μπούμε στη NASA», έγραψε υποψήφια στο Proson.gr

«Εξωπραγματικά» τα θέματα σε Μικροοικονομική και Μακροοικονομική 

Ως «εξωπραγματικά» χαρακτήρισαν οι υποψήφιοι που επικοινώνησαν με το Proson.gr τα θέματα στο μάθημα: «Μικροοικονομική και Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υποψήφιων τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα και απαιτούσαν πολύ χρόνο για να λυθούν.

Αντίθετα τα θέματα στο μάθημα «Διοικητική και Λογιστική» ήταν βατά για κάποιον που ήταν καλά προετοιμασμένος.

Θέματα ίδια με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο;

Μία ακόμα, σοβαρή αυτή τη φορά καταγγελία, που έλαβε και δημοσίευσε το Proson, αφορά τα θέματα του μαθήματος της «Λογιστικής και Ελεγκτικής Επιχειρήσεων».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες υποψηφίων στο Proson, στο εν λόγω μάθημα δόθηκαν θέματα τα οποία ήταν εντελώς ίδια με τα θέματα της εξεταστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) το 2006!

Να σημειωθεί ότι για την διεξαγωγή του διαγωνισμού υπάρχει επιτροπή εξετάσεων η οποία έχει την ευθύνη για την παραγωγή πρωτότυπων θεμάτων.

Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Proson αναφέρουν ότι τα θέματα στη «Λογιστική και Ελεγκτική Επιχειρήσεων» ήτα ακριβώς πανομοιότυπα (copy - paste) με αυτά στα οποία διαγωνίστηκαν οι φοιτητές το 2006. Δείτε ΕΔΩ τα θέματα καθώς και τις απαντήσεις από τις εξετάσεις της ΑΣΟΕΕ του 2006.

«Μα είναι δυνατόν σε μικτό διαγωνισμό να βάζεις καθαρά θέματα Πανεπιστημίου;», αναρωτιέται υποψήφιος σε ερώτηση που έστειλε στο Proson.gr.

Κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται μάλιστα για την αδιαβλητότητα των εξετάσεων αλλά και τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας με τις οποίες διεξήχθη ο διαγωνισμός.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις