Breaking news

jobs
A

Το βιογραφικό σημείωμα ή αλλιώς curriculum vitae (CV) αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στην αναζήτηση της εργασίας. Είναι το μέσο για να παρουσιάσετε σε έναν πιθανό εργοδότη τις σπουδές, την εργασιακή εμπειρία, τις ικανότητες και τις δεξιότητές σας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτό που θέλετε είναι να κινήσετε το ενδιαφέρον του πιθανού εργοδότη, ώστε να σας καλέσει για συνέντευξη και να έχετε την ευκαιρία για μία προσωπική επαφή. Ένα καλό βιογραφικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάρετε τη δουλειά, αλλά βοηθάει να αποφύγετε την απόρριψη με την πρώτη ματιά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας εργοδότης διαθέτει περίπου 30’’ για να δει ένα βιογραφικό, καθώς λαμβάνει μεγάλο όγκο υποψηφιοτήτων για μια συγκεκριμένη θέση, είναι σαφές ότι το βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι ενδιαφέρον, ακριβές και καλογραμμένο, αφού ο στόχος είναι να κερδίσετε τον μελλοντικό σας εργοδότη και να τον πείσετε ότι διαθέτετε τα προσόντα, την εμπειρία και τον ενθουσιασμό που απαιτούνται για την προσφερόμενη θέση.

Κάθε βιογραφικό θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο προφίλ του υποψήφιου, να αναδεικνύει τα προσόντα του και να προσαρμόζεται ανάλογα με την εταιρεία και τη θέση για την οποία αποστέλλεται. Αν και δεν υπάρχει ένας τύπος βιογραφικού σημειώματος, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που καλό είναι να ακολουθείτε.

Γενικοί κανόνες σύνταξης βιογραφικού

Όπως αναφέραμε, το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να είναι γραμμένο έτσι ώστε να αναδεικνύει τα δυνατά σας στοιχεία, να κινήσει το ενδιαφέρον του εργοδότη, να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα και να σας δώσει την ευκαιρία για μία προσωπική συνάντηση.

Συντομία

Το βιογραφικό σημείωμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο σελίδες. Αν π.χ. η εμπειρία σας είναι πολύχρονη, αναφέρετε μόνο τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα και τις πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον εκάστοτε εργοδότη. Σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα των πληροφοριών.

Επιμελημένη εμφάνιση, καλή σύνταξη και ορθογραφία

Προτιμήστε γραμματοσειρές όπως η Helvetica, Garamond ή Times New Roman και μέγεθος γραμμάτων 11-12, ανάλογα τη γραμματοσειρά και στους τίτλους 1-2 μεγέθη μεγαλύτερα. Αν πρόκειται να τυπώσετε το βιογραφικό, χρησιμοποιήστε χαρτί Α4 και προτιμήστε ένα καλής ποιότητας, αφήνοντας 3 εκ. περιθώριο αριστερά και δεξιά, και 1,5 εκ. ανάμεσα στις σειρές. Φροντίστε το βιογραφικό σας να είναι καλογραμμένο και ευανάγνωστο, καθώς τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη δημιουργούν άσχημες εντυπώσεις. Επομένως, ελέγξτε ξανά το βιογραφικό σας πριν το στείλετε.

Ειλικρίνεια και ακρίβεια

Αποφύγετε τις υπερβολές και τις ανακρίβειες, γιατί οτιδήποτε δεν ισχύει είναι εύκολο να αποκαλυφθεί σε μία ενδεχόμενη συνέντευξη ή στην πορεία. Στόχος σας είναι να παρουσιάσετε όσο καλύτερα γίνεται τον πραγματικό σας εαυτό και τα προσόντα σας.

Ως προς το περιεχόμενο, ακολουθήστε στην εξής σειρά:

Προσωπικές πληροφορίες

Αρχικά το βιογραφικό θα πρέπει να αναγράφει:

  • Ονοματεπώνυμο
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Οικογενειακή κατάσταση
  • Στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση κατοικίας, τηλ., e-mail)
  • Μπορείτε να βάλετε τη φωτογραφία σας, ειδικά αν η θέση για την οποία αιτείστε προϋποθέτει καλή εμφάνιση.

Σπουδές

Αναφέρετε τις σπουδές σας με τις αντίστοιχες χρονολογίες, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο, δηλαδή το μεταπτυχιακό, φτάνονατς μέχρι και το Λύκειο από το οποίο αποφοιτήσατε.

Εργασιακή εμπειρία

Αναφέρετε τις θέσεις που κατείχατε, σε ποια επιχείρηση, μία σύντομη περιγραφή των αρμοδιοτήτων σας και τις αντίστοιχες χρονολογίες.

Ξένες γλώσσες

Αναφέρετε τις γλώσσες που γνωρίζετε, το επίπεδο και τα πτυχία που κατέχετε.

Γνώσεις Η/Υ

Αναφέρετε τα προγράμματα και τις γλώσσες προγραμματισμού που γνωρίζετε και τις πιστοποιήσεις/ πτυχία που έχετε.

Επιμορφωτικά σεμινάρια

Αναφέρετε τον τίτλο του σεμιναρίου, τη διάρκεια, πότε πραγματοποιήθηκε, το φορέα και τον τόπο υλοποίησης του σεμιναρίου.

Διακρίσεις/ Υποτροφίες

Αν υπάρχουν αναφέρετε σε αυτό το σημείο ακαδημαϊκές βραβεύσεις, υποτροφίες, πότε δόθηκαν, το ίδρυμα που τις παρείχε.

Συστάσεις

Αποφύγετε να γράψετε “Διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν”. Προτιμήστε να αναφέρετε τουλάχιστον τα ονόματα τριών παλιότερων προϊσταμένων σας, τη θέση που κατείχαν και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Tips

Αποφύγετε να αναφέρετε χόμπι και ενδιαφέροντα. Οι ειδικοί λένε ότι ποτέ οι εργοδότες δεν κοιτάζουν αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες είναι λίγο πολύ παρόμοιες για τους περισσότερους.

Φροντίστε να αρχειοθετείτε τα βιογραφικά που στέλνετε, ώστε να γνωρίζετε σε ποιον εργοδότη και πότε το έχετε στείλει.

Στο διαδίκτυο τέλος, μπορείτε να βρείτε πλατφόρμες οι οποίες σας βοηθάνε να φτιάξετε το βιογραφικό σας!

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις