Breaking news

Μ. Παρασκευή αύριο: Αργία ή ημιαργία; Τι ισχύει για τους εργαζόμενους
A

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και το Πάσχα πλησιάζει, φέρνοντας μαζί του όχι μόνο το πνεύμα των ημερών, αλλά και ερωτήματα για το τι ισχύει με τις αργίες και την εργασία την περίοδο αυτή. Η Μεγάλη Παρασκευή, αύριο 18 Απριλίου, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, με ειδικές ρυθμίσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, η Παρασκευή θεωρείται υποχρεωτική ημιαργία για τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι. Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά από συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηρίσει την ημέρα ως αργία ή ημιαργία – είτε μέσω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), είτε με βάση τον Κανονισμό Εργασίας, είτε λόγω επιχειρησιακής συνήθειας και εθίμου – μπορούν να παραμείνουν κλειστές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση ενδέχεται να έχει το δικό της καθεστώς λειτουργίας.

Τι ισχύει για το Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο (19 Απριλίου) είναι εργάσιμη ημέρα, για όσους εργάζονται νόμιμα τα Σάββατα στον ιδιωτικό τομέα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου έχει καθιερωθεί ως αργία ή ημιαργία, ξανά μέσω ΣΣΕ, κανονισμού εργασίας, ή βάσει της επιχειρησιακής συνήθειας.

Έτσι, ενώ δεν αποτελεί επίσημη αργία, πολλές επιχειρήσεις μπορεί να επιλέξουν να παραμείνουν κλειστές, είτε για να διευκολύνουν τους εργαζομένους, είτε επειδή το επιβάλλει η παράδοση.

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την Κυριακή του Πάσχα

Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές (20 Απριλίου) και τις λοιπές από τον νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

  1. αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν,
  2. αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν,
  3. αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των πέντε ωρών, δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής, (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την Δευτέρα του Πάσχα

Η Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου, είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα δικαιούνται:

  1. αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
    - αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν,
    - αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966, όπως ισχύει, κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητώς ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών (π.χ. επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, επισιτιστικά καταστήματα, κλπ). Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και, συνεπώς, δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν γνωστοποιήσει και λάβει ειδική άδεια για την απασχόληση προσωπικού από την Επιθεώρηση Εργασίας. Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις