Στη σκιά της έλλειψης εργατικών χεριών, ετοιμάζεται να ξεκινήσει ακόμη μία τουριστική περίοδος στα Χανιά, όπου η αδυναμία εύρεσης προσωπικού έχει μετατραπεί σε έναν σημαντικό «πονοκέφαλο» για τους εργοδότες σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Από τα ξενοδοχεία και την εστίαση μέχρι τα μπαρ, τα λογιστήρια, τις κατασκευαστικές εταιρίες, τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα γραφεία, τις κλινικές και τα φαρμακεία, όλοι αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία στην κάλυψη των θέσεων εργασίας.
Όπως αναφέρει το zarpanews, η έκταση του προβλήματος φαίνεται ξεκάθαρα στις αγγελίες στα «Χανιώτικα νέα», όπου καθημερινά δημοσιεύονται αγγελίες, και πολλές από αυτές επαναλαμβάνονται για μέρες ή και εβδομάδες. Για παράδειγμα, στο φύλλο του Σαββάτου παρατηρήθηκαν 533 ξεχωριστές αγγελίες σε 11 σελίδες, ενώ η εικόνα και στα καθημερινά έντυπα δεν παρουσιάζει σημαντική διαφορά.
Επιπρόσθετα, όπως επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ημέρα Καριέρας που διοργάνωσε ο παγκρήτιος σύλλογος διευθυντών ξενοδοχείων, μόνο από τον ξενοδοχειακό κλάδο των Χανίων λείπουν περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Το κενό αυτό προσπάθησαν πέρυσι να το καλύψουν με αλλοδαπούς εργαζόμενους από τρίτες χώρες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις θέσεις για ανειδίκευτο προσωπικό.
Όσον αφορά τις ειδικότητες που παρουσιάζουν τις περισσότερες κενές θέσεις, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, διαπιστώνεται ότι:
- Οι εξειδικευμένοι τεχνίτες και οι χειριστές μηχανημάτων κατέχουν την πρώτη θέση με ποσοστό 37,1%.
- Ακολουθούν οι εργάτες, οι βοηθοί μαστόρων και οι καθαριστές/τριες με 17,9%.
- Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 13,2%, βρίσκονται οι ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, όπως σερβιτόροι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες, ένα ζήτημα που τονίζεται ιδιαίτερα την τελευταία διετία, εν μέσω της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού.
- Το 11,1% των κενών θέσεων αφορά εξειδικευμένους επιστήμονες, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό εντοπίζονται και θέσεις για πωλητές και ταμίες.
- Τέλος, οι οδηγοί-ντιλίβερι εμφανίζονται με ποσοστό 5,4%, ενώ οι υπάλληλοι καταλαμβάνουν το 4,3%.
Από γεωγραφική άποψη, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα (40,7%) καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη (36,8%).
Σε αυτές τις περιοχές, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού θεωρείται ο κύριος λόγος που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους εργαζόμενους, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη φύση της κυριότερης οικονομικής δραστηριότητάς τους, τον τουρισμό, και με την εποχικότητα των προσφερόμενων θέσεων εργασίας.
Αντίθετα, στην Αττική οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι ο βασικότερος παράγοντας που συμβάλλει στις ελλείψεις είναι οι μη ανταγωνιστικές αμοιβές, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στο πρόβλημα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.