Προβληματισμένοι είναι οι επιχειρηματίες στον κλάδου του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη καθώς υπολογίζουν πως φέτος η έλλειψη εργαζομένων θα φτάσει τους 6.000. Μάλιστα, οι προκρατήσεις για τη θερινή σεζόν του 2025 φανερώνουν ότι φέτος η κίνηση στο νησί θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ.
Προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα οι ξενοδόχοι αυξάνουν τις αμοιβές την ίδια ώρα που έχουν να «αντιμετωπίσουν» την είσοδο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία απαγορεύει στους εργαζόμενους να δουλεύουν σε εξοντωτικά ωράρια, ως είθισται στον κλάδο του τουρισμού.
Μάλιστα, στο νησί έχει δημιουργηθεί κλίμα «πολέμου» καθώς οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες επιδίδονται σε «κυνήγι» εργατικών χεριών προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Τα αποτελέσματα της κατάστασης αυτής είναι ευνοϊκά για τους εργαζόμενους που δεν διστάζουν να παραιτηθούν και να αλλάξουν θέση εν μία νυκτί σε περίπτωση που λάβουν καλύτερη προσφορά για εργασία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν 8% αύξηση για το 2025 και άλλα 8% για το 2026, με διετή σύμβαση και οκτάωρη εργασία, με τους ξενοδόχους ωστόσο να κρίνουν πως η συγκεκριμένη άνοδος του κόστους μισθοδοσίας είναι τεράστια, χωρίς βέβαια να συνυπολογίζεται πως αναφέρονται σε υπαλλήλους που δουλεύουν πολλές ώρες, παίρνοντας χαμηλούς μισθούς, με ελλείψεις συμβάσεων εργασίας και ανεπαρκή προστασία για την υγεία και την ασφάλειά τους.
Το υπουργείο αποφεύγει να κάνει παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης επιβεβαιώνει μιλώντας δήλωσε στο neakriti.gr πως η προσέλευση του κόσμου ήταν χαμηλότερη από την προβλεπόμενη, ενώ συνεχίζει λέγοντας:
«Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δε γυρνούν την πλάτη στην εποχική εργασία, δεδομένου ότι και στο παρελθόν, στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, ήμασταν εκεί, όπως και στα χρόνια της πανδημίας, και πράγματι είδαμε συγκλονιστικά αποτελέσματα, με το 2024 να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο».
Ωστόσο, σημειώνονται πολλοί αποτρεπτικοί παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την επιθυμία των ξενοδοχοϋπαλλήλων να συνεχίσουν την εποχική εργασία.
«Αρχικά είναι γνωστό πως οι συνθήκες εργασίας δεν είναι κατάλληλες, με το αρμόδιο υπουργείο να αποφεύγει να κάνει σχετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς δεν παίρνει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ενίσχυση των ξενοδοχοϋπαλλήλων», τόνισε ο κ. Κοκολάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Σαφώς, για να σταματήσει η μάχη της προσέλκυσης των εργαζομένων, πρέπει όλα τα παραπάνω να σημειώσουν σημαντική βελτίωση, με τους ξενοδόχους να αυξάνουν τις αποδοχές, δημιουργώντας παράλληλα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».
Παράλληλα, ο ίδιος προτείνει ξενοδόχοι, φορείς και Πολιτεία να δημιουργήσουν κίνητρα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενώ υπερτονίζει πως «είναι σημαντικό να γίνουν παρεμβάσεις σε Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, δημιουργώντας έτσι και ένα καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τι ζητά μέσα στον συγκεκριμένο κλάδο».
Ευκαιρίες καριέρας στον κλάδο του τουρισμού
Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης δήλωσε στο ίδιο Μέσο: «Γνωρίζουμε πως οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κρατήσει τον ίδιο κορμό με πέρυσι. Εμείς βέβαια προσπαθούμε να καλύψουμε το επιπλέον κομμάτι του εργατικού δυναμικού, το οποίο δεν έχει «κλείσει» ακόμα δουλειά, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντικό να γνωρίσουμε και τους σπουδαστές τουριστικών σχολών, ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».
Ο ίδιος συνέχισε συμβουλεύοντας τα εξής: «Η δεδομένη στιγμή είναι η πιο κατάλληλη να μπει κάποιος στον τουρισμό, καθώς οι συνθήκες εργασίας βελτιώνονται και οι απολαβές αυξάνονται, ενώ την ίδια στιγμή είναι γνωστό πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ανάπτυξη στον τουρισμό».