Σοβαρή δυσκολία εύρεσης κατάλληλων υποψηφίων αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2025.
Σύμφωνα με το manpowerGroup και της έρευνας, οκτώ στους δέκα εργοδότες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας, με το 57% να αναφέρει «κάποια δυσκολία» και το 23% «αρκετή δυσκολία» ενώ μόλις το 19% απάντησε ότι δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία. Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλό, σημειώνεται μια ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2024, όταν το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 82%.
Σε ποια περιοχή καταγράφεται μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας
Στη Βόρεια Ελλάδα, το 83% των εργοδοτών ανέφερε δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας, διατηρώντας σταθερό το ποσοστό σε σχέση με το 2024. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 81%, σημειώνοντας πτώση από το 86% που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος. Στην Αττική, το 78% των εργοδοτών ανέφερε δυσκολίες, ελαφρώς μειωμένο από το 80% που είχε καταγραφεί το 2024.
Ψάχνουν εργαζόμενους «με τα κιάλια»
Οι μικρές επιχειρήσεις (10 – 49 εργαζόμενοɩ) ανέφεραν τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην κάλυψη θέσεων εργασίας, με το 84% να δηλώνει δυσκολία για το 2025, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 82% το 2024. Το 17% των μικρών επιχειρήσεων ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία.
Στις μεσαίες επιχειρήσεις (50 – 249 εργαζόμενοɩ), το 83% των εργοδοτών δήλωσε δυσκολίες, έναντι 80% την προηγούμενη χρονιά. Στις μεγάλες επιχειρήσεις (250 – 1.000 εργαζόμενοɩ), το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού με εξειδικευμένες δεξιότητες μειώθηκε στο 83% από 87% το 2024, ενώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (1.000 – 5.000 εργαζόμενοι) καταγράφηκε ακόμη χαμηλότερο ποσοστό, στο 73% έναντι 84% την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνεται και στις επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους καθώς το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με ειδικές δεξιότητες περιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2025 στο 77% έναντι 82% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντων
Σε επίπεδο κλάδων, οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων καταγράφονται στον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, με το 89% των εργοδοτών να δηλώνουν δυσκολία, ποσοστό ίδιο με το 2024. Ακολουθούν ο κλάδος της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας με 86% (έναντι 88% το 2024) και τα Χρηματοοικονομικά και το Real Estate με 86% (αύξηση από 79%). Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 15% και το 13% , των εργοδοτών στους κλάδους της Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας και των Χρηματοοικονομικών και Real Estate, αντίστοιχα, δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Στον κλάδο «Καταναλωτικά Αγαθά και Υπηρεσίες», το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα μειώθηκε στο 78% από 85% πέρυσι, ενώ σταθερό παραμένει το 81% στον κλάδο Υγείας και Βιοεπιστημών. Στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, η πτώση είναι αισθητή, από 89% το 2024 σε 80% για το 2025. Στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το ποσοστό μειώθηκε από 82% σε 73%.
Η Πληροφορική στην κορυφή των δεξιοτήτων
Στην ερώτηση σχετικά με τις δεξιότητες που δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν οι οργανισμοί, οι δεξιότητες Πληροφορικής & Δεδομένων βρίσκονται στην κορυφή με ποσοστό 28%. Το 22% των εργοδοτών αναφέρουν ότι λείπουν περισσότερο οι δεξιότητες στις Πωλήσεις και το Marketing ενώ το 19% δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες Μηχανικής (engineering), Κατασκευής και Παραγωγής. Για το 18% των εργοδοτών υπάρχει έλλειμμα δεξιοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού ενώ ίσο ποσοστό δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους με δεξιότητες Εξυπηρέτησης Πελατών.
Η δυσκολία εύρεσης δεξιοτήτων ανά κλάδο
Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση εξειδικευμένων δεξιοτήτων ανά κλάδο. Στον κλάδο της Βιομηχανίας και των Κατασκευών, το 33% δηλώνει δυσκολία στην εύρεση δεξιοτήτων Κατασκευής & Παραγωγής (Manufacturing/Production), ενώ το 34% δυσκολεύεται να βρει Engineering skills.
Στα Χρηματοοικονομικά και το Real Estate, το 53% αναφέρει έλλειψη δεξιοτήτων Πωλήσεων & Μάρκετινγκ. Ενώ, στον κλάδο της Πληροφορικής & της Υγείας και Βιοεπιστημών οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν δεξιότητες Πληροφορικής και Δεδομένων, 49% και 37% αντίστοιχα.
Στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 30% δυσκολεύεται να βρει δεξιότητες Εξυπηρέτησης Πελατών, ενώ αντίστοιχο ποσοστό στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες δηλώνει την ίδια πρόκληση. Στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το 27% αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση Administration Office Support και Operations Logistics δεξιότητες.
Στις υπηρεσίες επικοινωνίας, το 27% αναφέρει έλλειψη δεξιοτήτων ESG και Advisory Governance, ενώ στον κλάδο της Ενέργειας το 26% δυσκολεύεται να βρει δεξιότητες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.
Πώς αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου οι Έλληνες εργοδότες
Οι εργοδότες αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης ταλέντου απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση, ενώ για το 2025 προστέθηκαν νέες στρατηγικές λύσεις όπως το upskilling και reskilling του υπάρχοντος δυναμικού, αλλά και η αύξηση του προσωπικού με ευέλικτες ή εποχικές σχέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα:
- Το 22% δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του υφιστάμενου προσωπικού μέσω upskilling και reskilling.
- Το 20% στοχεύει στην αξιοποίηση νέων δεξαμενών ταλέντων, σε σύγκριση με 28% πέρυσι.
- Η αύξηση αποδοχών προκρίνεται από το 19%, μειωμένο από 25% το 2024.
- Άλλο ένα 19% επιλέγει την προσθήκη προσωπικού με ευέλικτες ή εποχικές σχέσεις εργασίας.
Ενώ το 18% και 17% των εργοδοτών αντίστοιχα προτείνουν την ευέλικτη εργασία ως προς τον τόπο και τον χρόνο εργασίας.
Οι τάσεις δείχνουν μετατόπιση από τις αυξήσεις αποδοχών και τη στόχευση νέων ταλέντων προς επενδύσεις σε δεξιότητες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της έλλειψης ταλέντου διαφέρουν ανά κλάδο και μέγεθος επιχειρήσεων. Το upskilling και το reskilling του υπάρχοντος δυναμικού προκρίνεται από το 28% των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (1.000 – 5.000 εργαζόμενοɩ), το 25% των επιχειρήσεων με 5.000+ εργαζόμενους, το 26% των μεγάλων επιχειρήσεων (250 – 1.000 εργαζόμενοɩ) και το 20% των μεσαίων επιχειρήσεων. Στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και του Real Estate, η στρατηγική αυτή συνιστά προτεραιότητα για το 53% των εργοδοτών, ενώ στον κλάδο της Πληροφορικής υιοθετείται από το 29%.
Η στόχευση νέων δεξαμενών ταλέντων αποτελεί λύση για το 25% των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (1.000 – 5.000 εργαζόμενοɩ) και το 22% των μεγάλων επιχειρήσεων (250 – 1.000 εργαζόμενοɩ), ενώ το 33% των εργοδοτών στα Χρηματοοικονομικά και το Real Estate και το 25% στην Πληροφορική ακολουθούν την ίδια προσέγγιση.
Η αύξηση των μισθών προκρίνεται από το 27% των εργοδοτών στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών, το 26% στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και το 29% στον κλάδο της Πληροφορικής. Παράλληλα, η αύξηση προσωπικού με ευέλικτη ή εποχική σχέση εργασίας αποτελεί λύση, για το 24% των εργοδοτών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές και για το 21% στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών.
Η δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας εργασίας και το ευέλικτο ωράριο αναδεικνύονται σε δημοφιλή λύση για το 54% των εργοδοτών στις Υπηρεσίες Επικοινωνίας, το 42% στην Πληροφορική, το 37% στην Ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, καθώς και το 33% στα Χρηματοοικονομικά και το Real Estate. Οι τάσεις αυτές καταδεικνύουν την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Πηγή: ManpowerGroup