Breaking news

Τηλεργασία
A

Σοβαρή καταγγελία ήρθε στη δημοσιότητα, όταν μητέρα η οποία εργαζόταν σε καθεστώς τηλεργασίας απεβίωσε κατά τη διάρκεια εργασιακής της ημέρας στο σπίτι. Η εταιρεία της αρνείται να δηλώσει τον θάνατο ως εργατικό δυστύχημα, προκαλώντας οργή και έντονες αντιδράσεις, φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια ζητήματα γύρω από την τηλεργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού με σοβαρά προβλήματα υγείας, είχε συμφωνήσει με την εταιρεία της να εργάζεται δύο μέρες την εβδομάδα από το σπίτι. Την ημέρα του θανάτου της, ο σύζυγός της είχε φύγει για τη δουλειά, όταν ενημερώθηκε από την αδερφή της ότι η γυναίκα του δεν αισθανόταν καλά. Επιστρέφοντας, τη βρήκε χωρίς τις αισθήσεις της.

Η εταιρεία, όπως καταγγέλλεται, ενημέρωσε τον σύζυγό της ότι δεν θεωρεί το περιστατικό εργατικό δυστύχημα, καθώς δεν έλαβε χώρα στους χώρους εργασίας, παρά στο σπίτι της.

Ο κ. Παντελής Γαλιώνης, σύζυγος της άτυχης γυναίκας, δήλωσε πως ζήτησε από την εταιρεία να αναγνωρίσει τον θάνατο ως εργατικό δυστύχημα, αλλά αυτή αρνήθηκε, επικαλούμενη νομικές συμβουλές. «Η σύζυγός μου εργαζόταν με αφοσίωση και πάντα ήταν διαθέσιμη για την εταιρεία. Ωστόσο, όταν εγώ ζήτησα να δηλωθεί ο θάνατός της ως εργατικό δυστύχημα, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση», τόνισε ο κ. Γαλιώνης, εκφράζοντας τη βαθιά απογοήτευσή του για τη στάση της εταιρείας.

Νομικές διαστάσεις για την υπόθεση

Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι, επειδή πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση θανάτου σε καθεστώς τηλεργασίας στην Ελλάδα, η επιχείρηση έχει την υποχρέωση να δηλώσει το περιστατικό ως εργατικό. «Η τηλεργασία εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία των εργαζομένων, και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να παρέμβει άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα στη θλίψη του, ο κ. Γαλιώνης πήρε τη γενναία απόφαση να δωρίσει τα όργανα της συζύγου του, δίνοντας ελπίδα σε άλλες οικογένειες. «Μπορεί να χάσαμε τη δική μας οικογένεια, αλλά κάποιοι άλλοι θα κάνουν Χριστούγεννα χάρη σε αυτή την απόφαση», δήλωσε συγκινημένος.

Το περιστατικό αναδεικνύει τα κενά στη νομοθεσία για την τηλεργασία και καλεί σε άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις