Breaking news

Εταιρείες του ιδιωτικού τομέα
A

Η γενιά Z αρχίζει να εισέρχεται σε ένα νέο φάσμα εργατικού δυναμικού το οποίο δεν είναι πλήρως προετοιμασμένο για αυτή, καθώς αρκετοί πρόσφατοι πτυχιούχοι αντιμετωπίζουν παράπονα για το πώς καλούνται να προσαρμοστούν στο χώρο εργασίας, ενώ οι εργοδότες τους αναφέρουν τον αυξανόμενο δισταγμό στην πρόσληψή τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της πλατφόρμας συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, Intelligent.

Η έκθεση, η οποία βασίστηκε σε έρευνα σε σχεδόν 1.000 διευθυντές προσλήψεων, από την οποία προέκυψε ότι ένας στους έξι εργοδότες δεν ήταν πρόθυμοι να προσλάβουν εργαζομένους της Γενιάς Z, κυρίως λόγω της φήμης τους ότι δικαιούνται και συμβιβαστούν εύκολα με τα δεδομένα της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι αυτή η γενιά, η οποία περιλαμβάνει άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ του 1997 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, στερείται ισχυρής ηθικής εργασίας, παλεύει με την επικοινωνία, δεν χειρίζεται καλά την ανατροφοδότηση και είναι γενικά απροετοίμαστη για τις απαιτήσεις του σύγχρονου εργατικού δυναμικού.

Η Holly Schroth, ανώτερη λέκτορας στο Haas School of Business στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, εξήγησε ότι η εστίαση της γενιάς Z στις εξωσχολικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κολεγίου αντί για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας οδήγησε σε «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» για τον χώρο εργασίας και τον τρόπο που ασχολούνται με τα αφεντικά τους.

«Δεν γνωρίζουν βασικές δεξιότητες για κοινωνική αλληλεπίδραση με πελάτες, πελάτες και συναδέλφους, ούτε εθιμοτυπία στο χώρο εργασίας», είπε η Schroth στο Euronews Next.

«Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία καλείται να ενσωματώσει σωστά τον νέο υπάλληλο και να παρέχει άφθονη εκπαίδευση. Επιπλέον, το αφεντικό πρέπει να ενεργεί τόσο ως προπονητής όσο και ως διευθυντής», πρόσθεσε η ίδια.

Γιατί τόσες πολλές εταιρείες απολύουν εργαζόμενους της γενιάς Z;

Περίπου 6 στις 10 εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ανέφεραν ότι απέλυσαν έναν πρόσφατο πτυχιούχο πανεπιστημίου που προσέλαβαν φέτος.

Μερικοί από τους λόγους που αναφέρθηκαν πίσω από αυτές τις αποφάσεις περιλάμβαναν τόσο έλλειψη κινήτρων από τους υπαλλήλους, έλλειψη επαγγελματισμού και κακές δεξιότητες επικοινωνίας, μεταξύ άλλων.

«Πολλοί πρόσφατοι απόφοιτοι κολεγίου μπορεί να δυσκολεύονται να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό για πρώτη φορά, καθώς μπορεί να είναι μια τεράστια αντίθεση από αυτό που έχουν συνηθίσει καθ 'όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Συχνά είναι απροετοίμαστοι για ένα λιγότερο δομημένο περιβάλλον, την πολιτισμική δυναμική του χώρου εργασίας και τις προσδοκίες της αυτόνομης εργασίας», δήλωσε ο Huy Nguyen, επικεφαλής σύμβουλος εκπαίδευσης και εξέλιξης σταδιοδρομίας της Intelligent.

«Αν και μπορεί να έχουν κάποιες θεωρητικές γνώσεις από το κολέγιο, συχνά τους λείπει η πρακτική, πραγματική εμπειρία και οι μαλακές δεξιότητες που απαιτούνται για να επιτύχουν στο εργασιακό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Οι διευθυντές προσλήψεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν επίσης ότι ορισμένοι από τους εργαζομένους της Gen Z δυσκολεύονταν να διαχειριστούν τον φόρτο εργασίας τους, καθυστερούσαν συχνά και δεν ντύνονταν ή μιλούσαν κατάλληλα.

Μια ξεχωριστή έκθεση από τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι της Generation Z βασίζονταν υπερβολικά στη γονική υποστήριξη κατά την αναζήτηση εργασίας τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το ResumeTemplates και η οποία περιελάμβανε απαντήσεις από σχεδόν 1.500 νέους που αναζητούσαν εργασία, το 70% παραδέχτηκε ότι ζήτησε βοήθεια από τους γονείς τους στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

Ένα άλλο 25% πήγε ακόμη και με τους γονείς του σε συνεντεύξεις, ενώ πολλοί άλλοι έβαλαν τους γονείς τους να υποβάλουν αιτήσεις εργασίας και να τους συντάξουν βιογραφικά.

Πώς να βρείτε δουλειά ως πρόσφατος πτυχιούχος;

Προκειμένου να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να προσληφθούν, οι εργοδότες τόνισαν ότι ορισμένα από τα κορυφαία προσόντα που αναζητούν περιλαμβάνουν πρωτοβουλία και θετική στάση.

Οι διευθυντές έδωσαν επίσης αξία στην εμπειρία του πραγματικού κόσμου, είτε μέσω πρακτικής άσκησης είτε μέσω θέσεων εργασίας και, σε μικρότερο βαθμό, στην ύπαρξη κατάλληλης παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην αποφυγή πολιτικών συζητήσεων.

«Οι πρόσφατοι απόφοιτοι που ξεκινούν την πρώτη τους δουλειά θα πρέπει να επιδεικνύουν επαγγελματισμό, και όχι το να είναι συμμορφούμενοι με απαρχαιωμένα πρότυπα, αλλά με σεβασμό και αφοσίωση στη δουλειά τους», είπε ο Nguyen.

Ακόμη ο Schroth πρόσθεσε ότι αν και οι εργοδότες διστάζουν επί του παρόντος να προσλάβουν νέους της γενιάς Z λόγω του υψηλότερου ποσοστού απολύσεων και των προκλήσεων που τους ενσωματώνουν στο εργατικό δυναμικό, εξακολουθούν να αποτελούν πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού.

Τέλος κατέληξε στο ότι, «Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και χρόνο στην εκπαίδευση και οι Gen Zs τους θα ευδοκιμήσουν».

Με πληροφορίες από Euronews.com

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις