Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ανταγωνιστικότητα και διαρκείς αλλαγές, η ανάγκη για εξειδικευμένη καθοδήγηση καθίσταται όλο και πιο σημαντική. Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και τον επαγγελματικό προσανατολισμό συμβάλλουν ουσιαστικά στην επαγγελματική ανάπτυξη των ατόμων, προσφέροντας πολύτιμη υποστήριξη για την καριέρα τους. Το παρόν άρθρο εστιάζει στις εκπαιδευτικές διαδρομές και τις επαγγελματικές ευκαιρίες των Συμβούλων Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Ελλάδα.
Τι είναι ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού;
Με βάση τη νομοθεσία (ΦΕΚ 617/Β/14.2.2022) και το σύστημα πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι επαγγελματίες που διαθέτουν εξειδικευμένα προσόντα και εκπαιδευτική επάρκεια. Αυτοί οι σύμβουλοι βοηθούν άτομα σε κρίσιμες φάσεις της επαγγελματικής τους πορείας, παρέχοντας εξειδικευμένες συμβουλές για επιλογές καριέρας και εκπαιδευτικά μονοπάτια.
Πώς μοριοδοτούνται με βάση το νόμο για προσλήψεις
Για προσλήψεις στα σχολεία αλλά και ως σύμβουλοι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα ΣΔΕ μόνο ένας τύπος σεμιναρίου στην Ελλάδα μοριοδοτεί με βάση το νόμο!
Πρόκειται επιμορφωτικό πρόγραμμα με Πιστοποιητικό (και μονάδες ECTS) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από Δημόσιο Πανεπιστήμιο πάνω στην Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
Προσοχή! Δεν μοριοδοτεί πρόγραμμα που πραγματοποιείται από ιδιωτικό φορέα. Μόνο από δημόσιο Πανεπιστήμιο
Μάλιστα πρέπει να είναι 7μηνών και άνω αλλά και 400 ωρών και άνω
Με βάση τα παραπάνω το πιο δημοφιλές πρόγραμμα μοριοδότησης Σύμβουλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι το ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών
Επαγγελματικές Ευκαιρίες - Χιλιάδες προσλήψεις λόγω των voucher Κατάρτισης - συμβουλευτικής
Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε πληθώρα διαφορετικών φορέων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε όσους αναζητούν υποστήριξη για την επαγγελματική τους πορεία.
Μάλιστα με το "τσουνάμι" των προγραμμάτων κατάρτισης που βγαίνουν λόγω του ταμείου ανάκαμψης η ζήτηση για συμβούλους σταδιοδρομίας είναι τεράστια
Επίσης μπορούν να εργαστούν σε
- Δημόσιοι Οργανισμοί
- Κέντρα Συμβουλευτικής και Στήριξης (ΚΕΣΥ): Αυτά τα κέντρα παρέχουν κυρίως υποστήριξη σε μαθητές για την επιλογή κατευθύνσεων σπουδών και την κατάρτιση μηχανογραφικού δελτίου.
- Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων: Βοηθούν τους φοιτητές να συνδέσουν τις σπουδές τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, προσφέροντας ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και εύρεση εργασίας.
- Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Παρέχουν εκπαίδευση σε ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν το σχολείο, προσφέροντας παράλληλα συμβουλευτική σταδιοδρομίας για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
- Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α): Ειδικευμένοι σύμβουλοι απασχολούνται στη Δ.ΥΠ.Α, παρέχοντας εξειδικευμένες συμβουλές για την επαγγελματική πορεία των πολιτών.
Στον ιδιωτικό τομέα
Οι επαγγελματικές δυνατότητες για τους συμβούλους σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνουν:
- Κέντρα Δια Βίου Μάθησης: Πιστοποιημένα από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., προσφέρουν προγράμματα επανακατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που συνδέονται με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς.
- Ιδιωτικά Γραφεία Εύρεσης Εργασίας: Βοηθούν τα άτομα να βρουν εργασία ή να αλλάξουν καριέρα, προσφέροντας εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση.
- Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης: Παρέχουν προσωρινή εργασία σε άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ή να καλύψουν κενά στην απασχόλησή τους.