Breaking news

Εργαζόμενος - απόλυση
A

Εντελώς αντίθετα από την δικηγόρο κυριά Κεραμέως «διαβάζουν» τον νόμο για 6ημερη εργασία οι εργατολόγοι, επισημαίνοντας τόσο τις «γκρίζες» ζώνες, όσο και το ότι ο εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός Εργασίας έχει «ξεχυθεί» στα τηλεοπτικά πάνελ υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για 6ήμερα αλλά για «έκτακτη» ημέρα εργασίας καθώς και ότι υπάρχει η δυνατότητα του εργαζόμενου να αρνηθεί αν αυτό του ζητείται κάθε Σάββατο. 

Όπως επισημαίνουν οι εργατολόγοι στη διάταξη υπάρχει μια γκρίζα περιοχή καθώς η 6ήμερη εργασία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, όταν αντιμετωπίζουν «εξαιρετική και απρόβλεπτη αύξηση του φόρτου εργασίας».

Δηλαδή μπορεί ο εργοδότης να επικαλεστεί απρόβλεπτο φόρτο εργασίας και να επιβάλλει στους στους εργαζόμενους την 6η μέρα δουλειάς.

Μπορεί όμως ο εργαζόμενος να αρνηθεί να δουλέψει την 6η ημέρα; Η απάντηση είναι όχι, δε μπορεί να αρνηθεί εκτός αν δηλώσει ασθένεια η άλλο σοβαρό πρόβλημα.

Δεν μπορεί να αρνηθεί ο εργζόμενος

«Κατ’ αρχάς, ο νόμος δεν φαίνεται να χορηγεί δικαίωμα άρνησης στους εργαζομένους – επισημαίνει στο imerisia.gr ο γνωστός δικηγόρος εργατολόγος Γιάννης Καρούζος – σε περίπτωση που κληθούν από τον εργοδότη τους ο οποίος ασκεί το διευθυντικό του δικαίωμα. να εργαστούν και έκτη ημέρα, κατά παρέκκλιση του πενθήμερου συστήματος εργασίας.

Οι νέες διατάξεις φαίνεται να καθιστούν την απασχόληση την έκτη ημέρα νόμιμη και άρα υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η αξίωση του εργοδότη για απασχόληση την έκτη ημέρα συνδέεται πρώτον με τη συνδρομή εξαιρετικών συνθηκών και δεύτερον με την καταχώριση αυτής στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»  πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Πληρουμένων των δύο αυτών προϋποθέσεων, οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους τους να εργαστούν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας.

Η μόνη δυνατότητα των εργαζομένων να αρνηθούν απασχόληση την έκτη ημέρα μπορεί να αναζητηθεί στο άρθρο 659 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο «Αν παρουσιαστεί ανάγκη για εργασία πέρα από τη συμφωνημένη ή τη συνηθισμένη, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη». Δηλαδή πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί την εργασία κατά την 6η ημέρα, λόγω σωματικής αδυναμίας εξαιτίας ασθένειας καθώς η άρνησή του δεν είναι αντίθετη στην καλή πίστη δεν γίνεται δηλαδή λόγω ιδιοτροπίας ή φυγοπονίας.

«Όμηροι» ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι

Tο πρώτο Σάββατο εφαρμογής του μέτρου, περίπου 1.600 επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, υπέβαλαν δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη για μια έξτρα ημέρα απασχόληση σε χιλιάδες εργαζομένους.  

Τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου αρκετές επιχειρήσεις (πχ σούπερ μάρκετ) επιχείρησαν να μπουν στο ΕΡΓΑΝΗ για να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εφαρμόσουν το εξαήμερο λόγω φόρτου εργασίας αλλά το σύστημα τους «πέταγε έξω» καθώς δεν ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής του μέτρου.

Μάλιστα ορισμένες επιχειρήσεις (πχ. αλυσίδες φούρνων και ζαχαροπλαστείων) προσπάθησαν τεχνηέντως να «παραπλανήσουν» την ΕΡΓΑΝΗ  προσθέτοντας νέους ΚΑΔ ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους.

Πλήρη εικόνα αναμένεται να έχει το υπουργείο στο τέλος Ιουλίου όπου θα φανούν μέσω των ελέγχων και των διασταυρώσεων ποιες επιχειρήσεις κατάφεραν χωρίς να δικαιούνται να ενταχθούν στο εξαήμερο. Ωστόσο, καταλαβαίνει κανείς πως ο νέος νόμος για 6ημερη εργασία αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο εκμετάλλευσης για τους εργοδότες και δεν είναι απίθανο να τον δούμε να επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις