Breaking news

Επτά σημάδια που «μαρτυρούν» ότι πάσχετε από burnout
A

Έχεις χάσει την επαφή με το εργασιακό και ευρύτερο σου περιβάλλον, αλλά και με τη ρουτίνα της καθημερινότητας; Πιθανότατα νιώθεις μία ολοένα και αυξανόμενη εξάντληση την οποία δε μπορείς να αντιμετωπίσεις με βιταμίνες, ύπνο, χαλάρωση ή διακοπές.

Ο εργασιακός σου χώρος, σου προξενεί πρόσθετο άγχος και ένταση ακόμη και εάν όλα πηγαίνουν καλά; Μεταξύ μας είσαι και λίγο τελειομανής, αλλά το χειρότερο είναι πως σταδιακά συνειδητοποιείς πως δεν έχεις ιδιαίτερη όρεξη να κάνεις πολλά πράγματα. 

Τα ενδιαφέροντα που παλιά σου άρεσαν μοιάζουν απόμακρα και δεν μπορείς να τα απολαύσεις με τον ίδιο τρόπο που έκανε παλαιότερα.

Εκνευρίζεσαι εύκολα; Νιώθεις πως το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας σου κρίνεται από την απόδοση σου στη δουλειά, την εργασιακή σου ανέλιξη και γενικότερα το πως θα κυμανθούν οι καταστάσεις, προκειμένου να κάνεις τα επόμενα σου βήματα ή να θέσεις σε εφαρμογή ένα μελλοντικό σου στόχο. 

Τότε λυπούμαστε που θα το μάθεις από εμάς αλλά πιθανότατα βρίσκεσαι στα πρόθυρα του burnout, το οποίο σε ένα μεγάλο μέρος μπορεί να οφείλεται και στην εργασία σου και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι την καθημερινότητα σου.

Για αυτό αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε μερικά εμφανή σημάδια τα οποία θα σου δώσουν φως για το εάν τυχόν πάσχεις από burnout, αλλά και τι ακριβώς μπορείς να κάνεις προκειμένου να τo αντιμετωπίσεις και να ανανεωθείς.

Burnout: Είναι μία κατάσταση φυσικής και συναισθηματικής εξουθένωσης. Μπορεί να προκύψει είτε από εξαιρετικά αγχωτικές συγκυρίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εργασία είτε από την συνεχόμενη κατάσταση σωματικού και συναισθηματικού άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Τα επτά που δείχνουν πως «υποφέρεις» από burnout

1. Η ποιότητα ύπνου σου δεν είναι και η καλύτερη. Συγκεκριμένα παρατηρείς πως όσο και να κοιμηθείς δεν ξεκουράζεσαι εύκολα, δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς και εκείνa τα δεύτερα μεταξύ ύπνου και ξύπνιου θυμάσαι όλα τα άγχη που σε έκαναν να νιώσεις άβολα και σου στερούν τα γλυκά αυτά δευτερόλεπτα πριν αφεθείς στον ύπνο. Συγκεκριμένα η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρεις πνευματικά και σωματικά, δημιουργώντας σου συνεχές αίσθημα κόπωσης, ταραχής, πονοκεφάλων και αδυναμίας, ιδίως κατά τις ώρες τις οποίες εργάζεσαι.

2. Κάνεις κακή διαχείριση χρόνου. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να αγχνώνεσαι συνέχεια, να μην προλαβαίνεις να κάνεις τις μισές από τις δουλειές που έχεις ορίσει και φυσικά να μην αποδίδεις το ίδιο στην εργασία σου. Εκκρεμότητες, πρόσθετο άγχος και αναβολές είναι σίγουρα μερικά από τα επακόλουθα.

3. Το καθημερινό σου άγχος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ταχύπνοιες, ζαλάδες, τρέμουλα και συνεχόμενη ένταση απαρτίζει την καθημερινότητα σου, ειδικά αν είσαι στη φάση εκείνη που τρέχεις να τα προλάβεις όλα και σου μένει ελάχιστος προσωπικός χρόνος για χαλάρωση, την οποία δεν νιώθεις και τόσο όσο παλαιότερα.

4. Η χαλάρωση αποτελεί παρελθόν στην καθημερινότητα σου. Δυσκολεύεσαι να σκεφτείς με ξέγνοιαστό τρόπο, ακόμη και στα ρεπό ή την άδεια σου, βρίσκεις να απασχοληθείς με κάτι που θα σου προξενήσει έξτρα άγχος και σίγουρα δεν δίνεις το δέοντα χρόνο στον εαυτό σου για να αποφορτιστεί.

5. Δεν προσέχεις τη φυσική σου κατάσταση. Σίγουρα εάν πάσχεις από burn out δυσκολεύεσαι να δώσεις παραπάνω χρόνο στον εαυτό σου, με τη φυσική σου κατάσταση να μην αποτελεί πια προτεραιότητα. Συγκεκριμένα αποφεύγεις το γυμναστήριο, το περπάτημα, ακόμη και το τρέξιμο και σίγουρα δεν έχεις αναπτύξει και τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

6. Έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για την καθημερινότητα, νιώθεις πως σε έχει καταπιεί η ρουτίνα και δεν έχεις κίνητρο για τίποτα από όσα σε γέμιζαν μέχρι πρόσφατα.

7. Δεν νιώθεις ικανοποίηση για κανένα από τα επιτεύγματα σου. Σίγουρα ένας έξτρα συνδυασμός όλων των παραπάνω καταλήγει να σε φορτίσει ιδιαίτερα αρνητικά με αποτέλεσμα όλα όσα έχεις καταφέρει να δείχνουν πια μικρά επιτεύγματα, για τα οποία δεν δίνεις στον εαυτό σου τα ανάλογα εύσημα. Το χειρότερο είναι πως ζητά συνεχώς από τον εαυτό σου περισσότερα, αναπτύσσοντας παράλογες απαιτήσεις και προσδοκίες.

Πώς να απαλλαχθείς από την επαγγελματική εξουθένωση

Ωστόσο επειδή μπορείς και πάλι να ανακάμψεις και να βρεις τον εαυτό σου, όσο και τους χαμένους ρυθμούς σου εφαρμόζοντας, σταδιακά μία σειρά από "υγιεινές" συνήθειες, αρκεί να επενδύσεις όσο το δυνατόν συχνότερα στην καθημερινότητα σου, μερικές από αυτές:

1. Προσπάθησε να τρέφεσαι όσο πιο υγιεινά γίνεται αποφεύγοντας το junk food, το πολύ αλκοόλ και τα πολλά γλυκά. Προσπάθησε να εντάξεις στην καθημερινότητα σου θρεπτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, προβιοτικά και μη ξεχνάς να ενυδατώνεσαι. Η λήψη της προβλεπόμενης ποσότητας νερού και φυσικών χυμών σίγουρα θα σου δώσει παραπάνω ενέργεια.

2. Βάλε στο πρόγραμμα σου δραστηριότητες που τονώνουν τόσο τη σωματική αλλά και την ψυχική σου υγεία. Για παράδειγμα ο χορός, ο αθλητισμός και ένα νέο χόμπι μπορεί να σου δώσουν έξτρα ώθηση για να συνεχίσεις από εκεί που φαινομενικά "χάθηκες".

3. Αναζήτησε τις δικές σου, προσωπικές δραστηριότητες λήψης ενέργειας και ευεξίας, προκειμένου να αποφορτιστείς από την πίεση και το άγχος. Παραδείγματος χάρης, πήγαινε μία βόλτα στη φύση, βγες για περπάτημα με ένα φίλο συζητώντας ότι μπορεί να σε στρεσάρει, επισκέψου το πλησιέστερο σημείο της πόλης σου που βρέχεται από θάλασσα και άκου την αγαπημένη σου μουσική όσο πιο δυνατά γίνεται.

4. Φρόντισε τον εαυτό σου και το παρουσιαστικό. Μία βόλτα για γρήγορα ψώνια στα μαγαζιά ή μια περιποίηση προσώπου, σώματος ή μαλλιών μπορεί να δώσει και μία παραπάνω πινελιά ανανέωσης στην πεσμένη σου διάθεση.

5. Η γνώμη ενός ειδικού αποτελεί πάντοτε μία σίγουρη λύση. Εάν πιστεύεις πως η κατάσταση burn out στην οποία βρίσκεσαι παρά είναι προχωρημένη και δεν έχεις ανανεωθεί με κάποιες από τις πιο προσβάσιμες επιλογές σου, μη διστάσεις να ζητήσεις τη γνώμη ενός ειδικού που θα σου δώσει μία πιο εγγυημένη κατεύθυνση, στο δρόμο που "έχεις χάσει".

6. Κάνε τις μικρότερες δυνατές αλλαγές στην καθημερινότητα και τη δουλειά σου. Προσπάθησε να εφαρμόσεις ένα οργανόγραμμα που θα σου δίνει μικρές ανάσες από το φόρτο εργασίας της δουλειάς και των υποχρεώσεων βελτιώνοντας στον πιο προσιτό βαθμό τη διάθεση σου.

7. Οργάνωσε καλύτερα το χρόνο που ξοδεύεις στις καθημερινές σου συνήθειες, για παράδειγμα τις ώρες που περνάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ειδήσεις που διαβάζεις, τα προγράμματα που παρακολουθείς στην τηλεόραση και σίγουρα τους ανθρώπους που επιλέγεις να μοιραστείς την ζωή σου και να κάνεις παρέα.

Με πληροφορίες από Love Yourself

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις