Breaking news

Θέσεις εργασίας στο Tinder
A

Απογοητευμένοι από τον υψηλό δείκτη ανεργίας και τον αυξημένο ανταγωνισμό, ορισμένοι νέοι επαγγελματίες στην Κίνα, αποφάσισαν να λάβουν κάποια «ανορθόδοξα» μέτρα χρησιμοποιώντας το Tinder και άλλες εφαρμογές γνωριμιών, προκειμένου να προωθήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και δεξιότητες, για να βρουν την κατάλληλη θέση εργασίας.

Όπως έκανε γνωστό το Nbc news, πολλοί είναι οι νέοι στην Κίνα, που αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας στρέφοντας την προσοχή τους σε ένα απίθανο μέρος για βοήθεια στις αναζητήσεις εργασίας τους. Το Tinder!

Η Jade Liang, φοιτήτρια μεταπτυχιακού στη Σαγκάη, αποφάσισε να «ξεσκονίσει» τον λογαριασμό της στην εφαρμογή γνωριμιών αφού έκανε αίτηση σε περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο χωρίς επιτυχία. Η ίδια, το είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στην αναζήτησή της για προσωπικούς λόγους, τώρα πια όμως το βρίσκει πιο χρήσιμο να συνδέεται με άλλους επαγγελματίες για περιστασιακές συνομιλίες για καφέ με θέμα την αγορά εργασίας.

«Απλώς πάτησα «μου αρέσει» σε άτομα στον κλάδο που φιλοδοξώ να συμμετάσχω», δήλωσε η Liang, 26 ετών, η οποία ανέφερε στο NBC News ότι ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της μόλις αρχίσει να συνομιλεί με άτομα στην εφαρμογή, με τις απαντήσεις που λαμβάνει να είναι γενικά θετικές.

Συγκεκριμένα, η Liang είναι μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία στην Κίνα και αποφάσισαν να καταφύγουν σε μη συμβατικές μεθόδους λόγω του σκληρού ανταγωνισμού και της έλλειψης ευκαιριών εργασίας. Μερικοί άνεργοι ενήλικες εργάζονται ακόμη και ως «παιδιά πλήρους απασχόλησης» για τους γονείς τους, κάνοντας δουλειές σε αντάλλαγμα για οικονομική υποστήριξη.

Ο δείκτης ανεργίας στην Κίνα

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο παλεύει με την ανεργία των νέων, η οποία έφτασε στο ρεκόρ του 21,3% τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, αφού ανέστειλαν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία των νέων για αρκετούς μήνες, προκειμένου να αναθεωρηθεί η μέθοδος υπολογισμού, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι το ποσοστό ανεργίας για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών, εξαιρουμένων των φοιτητών, ήταν στο 14,9%.

Το συγκεκριμένο ποσοστό συγκρίνεται με το 8% της ανεργίας μεταξύ των Αμερικανών ηλικίας 15 έως 24 ετών τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την Federal Reserve.

Αν και η υψηλή ανεργία των νέων δεν είναι ασυνήθιστη για χώρες όπως η Κίνα που αντιμετωπίζουν επίσης άλλες οικονομικές προκλήσεις, «τα προβλήματα της Κίνας φαίνεται να είναι πιο σοβαρά αυτή τη φορά», δήλωσε ο Su Yue, οικονομολόγος στο The Economist Intelligence Unit στη Σαγκάη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, «Η οικονομική ύφεση της χώρας, ο αντίκτυπος της πανδημίας και η εξυγίανση της βιομηχανίας ήρθαν όλα ταυτόχρονα, κάνοντας τον αντίκτυπο στον νεανικό πληθυσμό ακόμη μεγαλύτερο».

Στο μεταξύ ενόψει τέτοιων πιέσεων, «δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ένα κύμα ενθουσιασμού όταν συναντάμε κάποιον που εργάζεται στον ίδιο κλάδο, ακόμη και όταν περιηγούμαστε σε μια εφαρμογή γνωριμιών», είπε ο Joy Geng, που αποφοίτησε πρόσφατα από Βρετανικό Πανεπιστήμιο που εδρεύει πλέον στο Πεκίνο.

Ο κορεσμός στην αγορά εργασίας

Η Liang σκέφτηκε για πρώτη φορά το Tinder ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας, αφού είδε μια viral ανάρτηση στο Xiaohongshu, το αντίστοιχο Instagram της Κίνας, από έναν χρήστη που έκανε γνωστό ότι βρήκε επιτυχώς δουλειά χρησιμοποιώντας μια κινεζική εφαρμογή γνωριμιών.

Παρόμοιες αναρτήσεις που προτείνουν εφαρμογές γνωριμιών ως τρόπο εύρεσης εργασίας δεν είναι ασυνήθιστες στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όταν οι διευθυντές προσλήψεων με ρωτούν πώς ξέρω την κενή θέση εργασίας - Εγώ: Tinder!», αναφέρει ένα meme που έγινε viral πέρυσι.

Αν και η εφαρμογή του Tinder αποτελεί μία από τις πολλές ξένες εφαρμογές που έχουν αποκλειστεί στην ηπειρωτική Κίνα, οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό χρησιμοποιώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα.

«Χρησιμοποιώντας εφαρμογές γνωριμιών, μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερα άτομα», είπε η Liang. «Κανονικά, χρειαζόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους. Αλλά μέσα από τις εφαρμογές γνωριμιών, μπορείτε να κάνετε παρέα με αγνώστους για μερικές ώρες, οι οποίοι μπορούν να σας παρέχουν πολλές προσωπικές πληροφορίες».

Από την άλλη ο Geng είπε ότι, όσοι αναζητούν εργασία μπορούν επίσης να στρέφονται στο Tinder επειδή δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο LinkedIn, το οποίο επίσης έχει αποκλειστεί στην Κίνα αφού ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη χώρα το 2021, με αποτέλεσμα να είναι δυσαρεστημένοι με τις εγχώριες εναλλακτικές.

Η Liang είπε ότι παρόλο που μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο LinkedIn χρησιμοποιώντας ένα VPN, δοκίμασε το Tinder επειδή ανακάλυψε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι αναζήτησης εργασίας την είχαν αποτύχει στο παρελθόν, κάνοντας γνωστό ότι, «Η αγορά είναι πολύ κορεσμένη λόγω της οικονομικής ύφεσης».

Πώς λειτουργεί το Tinder στην αναζήτηση εργασίας;

Το ίδιο το Tinder αποθαρρύνει αυτή την πρακτική, λέγοντας ότι η πλατφόρμα του έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει τις προσωπικές σχέσεις και όχι τις επιχειρηματικές.

«Το Tinder δεν είναι ένα μέρος για να προωθήσετε τις επιχειρήσεις για να προσπαθήσουν να κερδίσουν χρήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο NBC News.

Ακόμη τυχαίνει να έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις και την κριτική όσων αναζητούν πραγματικά ρομαντικές γνωριμίες, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν πλέον να εμπιστεύονται τα κίνητρα άλλων χρηστών στην εφαρμογή.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι άνθρωποι θα πήγαιναν σε εφαρμογές γνωριμιών προκειμένου να βρουν δουλειά», αναφέρει ένα σχόλιο στο Weibo, το αντίστοιχο X της Κίνας. «Δεν μπορώ να πιστέψω ούτε μια λέξη που λέει ένας χρήστης εφαρμογής γνωριμιών στην εισαγωγή» προσθέτει.

Με πληροφορίες από Larissa Gao και Helen Chen, NBCNews.com

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις