Κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα, η πρόταση για την αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ για το 2024, από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδων (ΓΣΕΕ), το οποίο, παράλληλα, προτείνεται η επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ειδικότερα, η πρόταση του εν λόγω ινστιτούτου είναι αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μεικτά, λόγω του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024, για να υπάρξει ουσιαστική «προστασία» των εργαζόμενων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, απέναντι στην ακρίβεια.
Σημειώνεται ότι στις 22 Μαρτίου θα υλοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο, όπου η υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα είναι σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το 2023, ο μεικτός διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης εκτιμάται στα 1.443 ευρώ τον μήνα, ενώ το 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, να ανέρχεται στα 886 ευρώ.
Στην πρόταση του, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ τονίζει ότι, εκτός από τον κατώτατο μισθό, η ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας σε ένα πλαίσιο βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξης, εξασφαλίζεται και μέσα από την αποτελεσματική κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου, ζητά την επέκταση της ισχύος του.
Το συγκεκριμένο ινστιτούτο τονίζει ότι, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ, τα κράτη-μέλη, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, θα πρέπει να αναλάβουν σχέδιο δράσης με σκοπό να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων τουλάχιστον στο 80% (ΕΕ, 2022). Επιπλέον, θα πρέπει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων να ενισχύει την ικανότητα των κοινωνικών εταίρων να συμμετέχουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό ή διακλαδικό επίπεδο, με ουσιαστικό και εμπεριστατωμένο τρόπο, και να προστατεύει τους εργαζομένους και τα συνδικαλιστικά μέλη από τυχόν διακρίσεις (ΕΕ, 2022).
Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο τον υψηλό πληθωρισμό και τη μακροχρόνια και σωρευτική απώλεια αγοραστικής δύναμης και βάσει του μείζονος στόχου των συνδικάτων, που είναι η διασφάλιση συνθηκών στις οποίες κανένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό να μη βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και να έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ο ίδιος και η οικογένειά του, η ολιστική πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2024 είναι η εξής:
- Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
- Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη "συρροή" τους και επέκταση της ισχύος τους).
- Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
- Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
- Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και των συνθηκών εργασίας.
Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, πατώντας εδώ.
Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ
Υπενθυμίζεται ότι έχει κατατεθεί και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ θα έχει ως γνώμονα το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023 ( 3.6%- 4%) με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλότερων νοικοκυριών μέρος των οποίων θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών δεν είναι στην ατζέντα της συνομοσπονδίας καθώς πιστεύει ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί τα περιθώρια ωφέλειας.
Ωστόσο εμφανίζεται προβληματισμένη όσον αφορά το νέο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων βάσει τεκμηρίων που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή μια μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγούσε σε αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Επιπλέον στην έκθεσή τους θα ζητήσουν πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η ΓΣΕΕ θα προτείνει ποσοστό αύξησης με βάση το 60% του ενδιάμεσου μισθού σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας η οποία παραμένει ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα.
«Η ακρίβεια στα τρόφιμα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των νοικοκυριών με αποτέλεσμα η κατανάλωση άλλων προϊόντων του λιανεμπορίου να έχει μειωθεί και αυτό φάνηκε και στην περίοδο των εκπτώσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας. «Ευτυχώς φέτος η αγορά δεν αντιμετωπίζει την επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος. Όπως πάντα το εμπόριο καταθέτει πρόταση για γενναιόδωρη αύξηση του κατώτατου μισθού, με το σκεπτικό ότι ένα μέρος του ποσοστού της αύξησης θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τόσο όσον αφορά την αντοχή των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα , όσο και τη φορολογία. Με την αύξηση , η κλίμακα ανεβαίνει και ο μισθωτός μπορεί να χάσει μέρος της ωφέλειας, ιδίως αν δεν έχει παιδιά» τόνισε.
Η ίδια η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου έχει πει πως το ποσοστό αύξησης δεν μπορεί να υπολείπεται του πληθωρισμού ενώ οικονομικοί παράγοντες κοντά στη διαβούλευση πιστεύουν ότι δε μπορεί να είναι λιγότερο από 5%. Αν η αύξηση κινηθεί σ΄αυτά τα επίπεδα ο μισθός θα φτάσει στα 820 ευρώ ( 706 καθαρά) από 780 ευρώ (667 καθαρά) σήμερα.