Μέσα στον Νοέμβριο θα υλοποιηθούν 3.500 προσλήψεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο mega, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι: «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη περίπου 3.500 προσλήψεις νοσηλευτών και 800 ιατρών. Τελειώνουν τον Νοέμβριο τα τελευταία αποτελέσματα».
Οι παραπάνω προσλήψεις, κατά πάσα πιθανότητα προκύπτουν από την προκήρυξη 7Κ/2022, για την οποία τα προσωρινά αποτελέσματα για 2.253 θέσεις αποφοίτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ανακοινώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου.
«Ενώ μέσα στο 2024 θα προκηρυχθούν προσλήψεις για 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές και επιπλέον 1.000 άτομα λοιπό προσωπικό» σημείωσε.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας δεν έχει διευκρινίσει πόσες ήταν οι αποχωρήσεις από το ΕΣΥ και εάν οι προσλήψεις που θα υλοποιηθούν τις υπερκαλύψουν.
Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις σε προσωπικό ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι: «Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς λείπουν 1 εκατ. υγειονομικοί εξαιτίας του κορονοϊού». Επίσης, αναφέρθηκε στις ειδικότητες ιατρών που παρουσιάζουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπως αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι και παθολόγοι.
Ανασύνταξη του ΕΚΑΒ
Μια από τις πρώτες πολιτικές που προωθούνται, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι η ανασύνταξη του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για ενίσχυσή του με προσωπικό, ώστε να γίνει η πλήρης ανασύνταξή του και να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αυξημένα και κρίσιμα περιστατικά. «Στόχος είναι τα ασθενοφόρα να προσεγγίζουν στο κατεπείγον περιστατικό μέσα σε 7 λεπτά» τόνισε.
«Επιχειρούμε να ανασυντάξουμε το ΕΚΑΒ, γιατί είναι κρίσιμο και το καρδιακό επεισόδιο και το έμφραγμα και το εγκεφαλικό και το τραύμα. Επίσης, δεν έχουμε χώρους υποδοχής των τραυματιών στα νοσοκομεία. Γι’ αυτά όλα υπάρχουν επιστημονικές φόρμες που ετοιμάζουμε, ενώ ετοιμάζουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε διάφορα νοσοκομεία και θα φτιάξουμε 16 κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα και 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο σύστημα αεροδιακομιδών επισημαίνοντας πως γίνονται 2.500 αεροδιακομιδές τον χρόνο, λόγω των αυξημένων αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας και για τον λόγο αυτό «προχωράμε στη δημιουργία επιπλέον έξι βάσεων ελικοπτέρων σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως προς τη Νότια και τη νησιωτική Ελλάδα».
Προβλήματα στις υποδομές
Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα στις υποδομές ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, όντως τα νοσοκομεία είναι παλιά και θέλουν εκσυγχρονισμό, ενώ συμπλήρωσε πως «είναι η πρώτη φορά που διατίθενται 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων της χώρας και ήδη έχουν αρχίσει οι ανακαινίσεις και ο εκσυγχρονισμός των κτηρίων». Επιπλέον, πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να «εκσυγχρονίσουμε τα ΤΕΠ γιατί αυτά είναι η πρώτη εικόνα του πολίτη από τα νοσοκομεία». Ανακοίνωσε, επίσης, πως υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. «Έχουν δημιουργηθεί τρεις θέσεις γιατρών για τη ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. Ελπίζω σε τέσσερις μήνες από σήμερα να λειτουργεί» είπε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τη φροντίδα των ασθενών με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα τονίζοντας πως κύριο μέλημα είναι «φροντίδα για όλους». «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα φροντίσει όλους τους Έλληνες. Δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, αλλά αφορά συνολικά το θέμα της δημόσιας υγείας, γιατί πολλοί συμπολίτες μας πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Είναι θέμα περίθαλψης και φροντίδας. Το θέμα της άνοιας δεν είναι θέμα νοσοκομείου, επαναλαμβάνω είναι ζήτημα φροντίδας των ανθρώπων» κατέληξε.